HUMAN

Amerikaanse verkiezingen voor beginners

  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse verkiezingen voor beginners

Vanaf nu weet je waar je over praat.

Je kunt niet meer om de Amerikaanse verkiezingen heen. Zelfs hier in het kleine Nederland word je doodgegooid met nieuws over de strijd tussen Democraten en Republikeinen.

Zoek een stil hoekje

En we snappen het als je niet durft toe te geven dat je er eigenlijk geen snars van begrijpt. Zoek in dat geval een stil hoekje en lees even dit artikel, zoals verwoord door 7Days. Ben je helemaal up-to-date.

>> Lees ook: 10 Brandende vragen over Trump versus Hillary

(Bron)

Even terug naar het moment waarop Hillary en Donald officieel de boksring betraden

Tijdens de zogeheten conventies in juli stemden Democratische en Republikeinse afgevaardigden van alle staten op de kandidaat van hun voorkeur. En tadáá, aan het eind van die conventies rolden Democraat Hilary Clinton en Republikein Donald Trump als winnaars uit de bus.

En toen? Moddergooien geblazen?

Yep, toen werd het serious business. Hup, daar gingen ze: het hele land door, alle staten af, praatjes houden, debatteren en moddergooien. Heel veel moddergooien. Heel, heel, heel veel moddergooien.

Nooit eerder draaide een Amerikaanse presidentsverkiezing zo om de kandidaten zelf in plaats van hun plannen voor de toekomst van het land. De inhoud leek wel bijzaak. Elkaar vegen uit de pan geven was aan de orde van de dag.

Wanneer zijn de daadwerkelijke presidentsverkiezingen?

Op dinsdag 8 november dus. Een happening van jewelste. Want zoveel stemmen in zoveel staten tellen, in tig verschillende tijdzones: da’s hogere wiskunde.

Worden alle stemmen van alle Amerikanen gewoon op één hoop gegooid?

Nee, zo simpel werkt het niet. De stemmen worden geteld per staat. Elke staat wordt in het Congres* vertegenwoordigd door een bepaald aantal kiesmannen, afhankelijk van het aantal inwoners. Californië heeft bijvoorbeeld 55 kiesmannen.

Wint de Democratische kandidaat in die staat de meeste stemmen, dan betekent dat dat er 55 Democratische kiesmannen in het kiescollege komen.

(Het aantal kiesmannen per staat, bron)

Meeste kiesmannen gelden?

In totaal zijn er 538 kiesmannen, die samen dat kiescollege vormen: dit aantal is gelijk aan het aantal leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, plus nog drie voor Washington DC.

De kandidaat die president wordt, is simpelweg de kandidaat die na het tellen van de stemmen de meeste kiesmannen in z’n kamp heeft weten te krijgen. In Maine en Nebraska werkt het systeem trouwens net weer iets anders, maar daar zullen we je niet mee vermoeien. Het is al ingewikkeld genoeg.

En wanneer neemt de winnaar officieel het stokje van Obama over?

Dat duurt dan nog even. De inauguratie van de Amerikaanse president vindt al sinds 1937, toen Roosevelt president werd, plaats op 20 januari. Een paar uitzonderingen daargelaten. Het wordt in dit geval dus 20 januari 2017. Hij of zij legt dan een eed af voor een zee van jubelende Amerikanen. En daarna: werk aan de winkel.


(Obama legt zijn eed af tijdens de inauguratie op 20 januari 2013)

Nog een klein lesje Amerikaanse staatsinrichting, als afsluiter?

*Congres: Senaat én Huis van Afgevaardigden. Samen de wetgevende macht.

Huis van Afgevaardigden: Lijkt op onze Tweede Kamer. Hier worden plannen en wetten bedacht. Het heeft 435 leden die om de twee jaar herkozen worden. Elke staat kiest een paar mensen in het Huis, gebaseerd op inwonertal. Staten zijn daarvoor ingedeeld in districten. Per district komt één afgevaardigde in het Huis.

Senaat: Vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. Hier worden plannen en wetten goedgekeurd. Er zitten honderd mensen in de Senaat, twee uit elke staat. De senatoren worden om de zes jaar herkozen. Veel presidentskandidaten waren eerst senator of gouverneur.

Kiesmannen: Die kiesmannen zitten dus samen in het Kiescollege, dat gelijk is aan het aantal leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden plus nog drie voor Washington DC.

Gouverneur: De belangrijkste bestuurder van een staat. Elke staat heeft er een. Zijn of haar werk is te vergelijken met dat van de president, maar dan op kleinere schaal. Een gouverneur wordt rechtstreeks gekozen door de kiesgerechtigden van de staat.

Meer 7Days?
>> In dit land leven ze het meest mee met anderen
>> Jongeren vertrouwen Facebook amper

Ster advertentie
Ster advertentie