HUMAN

1 op de 4 jongeren is verslaafd aan hun foon

  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 4 jongeren is verslaafd aan hun foon

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. “Ik vind mezelf verslaafd omdat ik graag minder tijd aan mijn smartphone zou willen besteden, maar dit vaak niet lukt. Ik pak hem zo automatisch, terwijl ik ook een boek zou kunnen lezen.”

In 2007 bracht Apple zijn eerste iPhone op de markt, wat de geboorte van de smartphone markeerde. Tien jaar na dato vragen onze vrienden van EenVandaag zich af of het apparaat meer goed of juist meer kwaad heeft gebracht.

Uit hun onderzoek (check hier alle uitslagen) onder 12 tot 24-jarigen blijkt dat één op de vier jongeren verslaafd is aan hun smartphone. 33 procent vindt dat ze te veel gebruik maken van hun telefoon. Eén vierde kiest er daarom voor om met één social media-account te stoppen, omdat ze er te veel aandacht aan besteedde.

6 op de 10 zit drie uur per dag op hun foon

Zestig procent zit meer dan drie uur per dag op hun telefoon. Jongeren gebruiken vooral WhatsApp, YouTube, Facebook en Snapchat. 47 procent vindt dat zij een realistisch beeld geven van zichzelf via social media. Zowel positief, als negatief.

23 procent geeft aan wel onzeker te worden over hoe leuk je eigen leven is door sociale media. Een van de deelnemers: “Ik heb er zelf geen last van, maar de druk om je mooie kanten te laten zien op het internet is echt één van de nare kanten.”

Stop met appen op de fiets!

61 procent van de jongeren vindt dat er in Nederland, net zoals in Duitsland en België, een verbod moet komen om met je telefoon in je hand te bellen op de fiets. 37 procent is wel eens in gevaarlijke situatie terecht gekomen omdat een ander met zijn of haar smartphone bezig was.

Maar zonder telefoon op de fiets is ook niet handig, vindt de ander. “Dan kun je ook geen navigatie-apps meer gebruiken bij het fietsen. Dat zou wel onhandig zijn. Moet ik dan weer met een papieren kaart gaan fietsen?” vertelt een van de deelnemers.

Keep positive

Maar ja, even eerlijk: de smartphone is een van de beste uitvindingen ooit, toch? Zo’n 86 procent van de jongeren vindt de smartphone een verrijking van het leven. Snel contact hebben met vrienden en familie? Kan! Alle informatie binnen handbereik? Ja! Nooit meer de weg kwijtraken dankzij navigatie? Ohja zeker.

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: de smartphone is superhandig, maar heeft ook nadelen. Als jij je maar fijn voelt bij je telefoongebruik, toch?

Ster advertentie
Ster advertentie