HUMAN

Jan-Willem (19) is lijsttrekker van D66 in Rhenen

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem (19) is lijsttrekker van D66 in Rhenen

In de maand van de gemeenteraadsverkiezingen spreekt 3FM Tussenuur met vier jonge kandidaat-raadsleden. Deze keer stellen we onze negen vragen aan Jan-Willem van D66 Rhenen. “Als ik begin over huizenbelasting en zo, nemen ze me niet meteen serieus. Een beetje zo van: Je woont nog bij je ouders, snotneus. Als het over jongeren gaat nemen ze me juist heel serieus."

Jan-Willem is lijsttrekker van D66 in Rhenen. D66 heeft daar nu één zetel. “Dus als je in de raad wil komen, moet je voor het lijsttrekkerschap gaan hier.” Naast zijn activiteiten binnen de politiek studeert Jan-Willem Scheikunde.

#1. Op je 19de de politiek in… Jij was zeker niet die ene populaire boy in de klas?

“Tja… Als je in een bètaklas zit op het vwo, dan ben je wel een beetje een nerd ja. Maar ik was wel bevriend met iedereen. Sinds mijn vijftiende ben ik bezig met politiek en niet iedereen snapte dat toen.

"Met veel vrienden heb ik het niet over de politiek. Ik studeer in Utrecht. Wat er in Rhenen gebeurd, is niet zo interessant als je er niet vandaan komt. Als we over politiek praten, dan is het over landelijke politiek.

"Ik ben best bekend in de wijk. Ik werkte heel lang bij de Albert Heijn, dus iedereen kent mij daar van. Nu sommigen weten dat ik bij D66 zit, stappen ze op me af met vragen over de gemeente. Dat vind ik leuk en belangrijk. Uit die persoonlijke verhalen kan ik veel halen.”

#2. Wat wil je doen tussen al die dikke dossiers en saaie vergaderingen?

“Creatief denken. Ik moet het niet hebben van de ervaring, want ik ben nog super jong. Door out of the box te denken hoop ik mensen aan het denken te zetten.”

#3. Waar komt die fascinatie voor de politiek eigenlijk vandaan?

“Dat ging eigenlijk per ongeluk, haha! Op mijn vijftiende moest ik een maatschappelijke stage doen. Voor mij voelde dat echt als een moetje. Ik ging meedoen met vergaderingen in de Jongerenraad Rhenen. Hier adviseer je het college op het gebied van jongeren. Maar deze raad organiseert ook evenementen en debatten, om op die manier Rhenen leuker te maken voor jongeren.

“De eerste vergadering was ik overdonderd. Zo veel informatie. Maar na drie vergaderingen begon ik er feeling voor te krijgen. Ik begreep waar het allemaal over ging en vormde mijn mening. Na de vierde vergadering dacht ik: Ik wil blijven.

“Omdat de Jongerenraad de gemeente adviseert, kreeg ik veel te maken met raadsleden, wethouders en de burgemeester. Dat vond ik wel een interessant wereldje. Eén jaar geleden werd ik lid van D66. Nu draai ik mee alsof in een raadslid ben. Ik denk heel jong en dat wordt gewaardeerd. Daarom ben ik naar voren geschoven als lijsttrekker!”

#4. Hoe zorg je ervoor dat die oude mensen naar je gaan luisteren?

“Ik moet me altijd blijven bewijzen op bepaalde thema’s. Als ik begin over huizenbelasting en zo, nemen ze me niet meteen serieus. Een beetje zo van: Je woont nog bij je ouders, snotneus. Wat weet jij ervan? Daar hebben ze ook gelijk in, het zal nog wel even duren voordat ik een huis koop. Maar andersom werkt het hetzelfde. Als iets over jongeren gaat, wordt er goed naar mij geluisterd."

#5. Welk verkiezingsbelofte staat boven aan je lijstje?

“Rhenen groeit. Steeds meer mensen met kinderen komen naar Rhenen. Goed onderwijs vind ik heel belangrijk. Ik wil onderzoeken wat basisscholen nodig hebben voor goed onderwijs. Ik ben al bij een aantal basisscholen geweest en daar bleek dat er behoefte is aan een sportdocent.

Nu is er geen geld voor en geven de docenten zelf gymles. Een gymdocent kan de lessen leuker maken en in die tijd heeft de andere docent tijd voor ander werk. Als ik in de raad kom, wil ik ervoor zorgen dat er op elke school een sportdocent beschikbaar is.”

#6. Waarom zijn gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk?

“De gemeente bepaalt veel voor je. Zorg en opvang, wat wel en niet mag en het landschap, bijvoorbeeld. Daarom zeg ik ook altijd: Als je gaat stemmen, stem dan voor de gemeenteraadsverkiezingen.”

#7. Volgende stap: Den Haag?

“Dat sluit ik nooit uit. Mijn volgende stap is nu gewoon mijn studie afmaken. Ik vind de gemeenteraad heel leuk, maar het kan ook zijn dat ik daar over tien jaar anders over denk. Als ik bijvoorbeeld liever in een andere stad wil wonen, kan ik niet meer in deze gemeenteraad zitten.”

Ster advertentie
Ster advertentie