HUMAN

Onderzoek: 53% van de mannen staat open voor mannenpil

foto: 3Vraagt
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: 53% van de mannen staat open voor mannenpil

Het is 2021... Maar waar blijft eigenlijk de mannenpil? Zitten de Nederlandse mannen eigenlijk wel te wachten op anticonceptie? Nou, ja dus. Want 53 procent van de jonge mannen ziet zo'n mannenpil wel zitten, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt en 3FM HUMAN. "Een anticonceptiepil voor mannen zou mij een extra stukje veiligheid geven. Baas in eigen bal."

Vrouwen gebruiken sinds de jaren zestig verschillende soorten anticonceptie. Een variant voor mannen laat op zich wachten, tot frustratie van de meerderheid van de jongeren. Zes op de tien jongeren willen dat er meer anticonceptiemethoden voor mannen komen. "Seks heb je samen," schrijft een respondent in het onderzoek van 3Vraagt. "Ik zou willen dat de verantwoordelijkheid eerlijker verdeeld is tussen beide partijen, en het niet ligt bij degene met baarmoeder."

Lees ook: Waarom is er nog steeds geen mannenpil?

foto: 3Vraagt

Gedeelde verantwoordelijkheid

81 procent van de jonge vrouwen die (ook) seks hebben met mannen ziet het wel zitten als er anticonceptie voor mannen op de markt komt. Eén van de deelnemers: "Als er genoeg opties zijn voor mannen en vrouwen, zou je hierover kunnen praten in een relatie. Nu wordt er in relaties vaak vanuit gegaan dat de vrouw zorgt voor anticonceptie. Met meer opties kun je het beter verdelen."

Ongeveer de helft van de mannen zou over het algemeen wel openstaan voor nieuw anticonceptiemiddelen. Daar geven ze verschillende redenen voor. Zo vinden ze dat er nu te weinig opties zijn, willen ze zelf meer controle over ongewenste zwangerschappen of zodat de partner kan stoppen met anticonceptie. "Ik zou graag een goed alternatief willen proberen, zodat m'n vriendin geen anticonceptiepil meer hoeft te gebruiken," reageert een jongere in het onderzoek. "Dan kan ze kijken hoe ze zich voelt zonder extra hormonen."

Lees ook: Emie (25): 'Ik was door de pil net een robot'

Voor drie op de tien (28 procent) van de mannelijke deelnemers zijn meer opties niet nodig. Ze vinden het huidige aanbod prima, zijn huiverig over hormonen of vinden dat de verantwoordelijkheid meer bij de vrouw ligt. "De vrouw wordt zwanger, dus zij heeft de verantwoordelijkheid. Ze kan ook eenzijdig een besluit nemen over abortus."

foto: 3Vraagt

"Geen rare hormonen, svp"

In het onderzoek zoomen we in op drie methodes voor mannen die al in ontwikkeling zijn: de injectie, de gel en de pil. De pil voor mannen is vergelijkbaar met de anticonceptiepil voor vrouwen. Deze pil bevat hormonen die de productie van het sperma vermindert en tegelijkertijd het libido op peil houdt.

53 procent van de jonge mannen die (ook) seks hebben met vrouwen staat open voor deze mannenpil. "Als het goed getest wordt, zie ik geen nadelen. Er zijn zo veel vrouwen die de pil slikken, dus waarom zou een man dat niet kunnen doen," vraagt een van de deelnemers zich af.

40 procent van de mannen ziet een mannenpil niet zitten. Ze vinden dagelijks slikken teveel gedoe of willen geen hormonen in hun lijf. "Geen rare hormonen voor mij, ik gebruik wel een condoom."

Zaaddodende gel

Vier op de tien mannen staan open voor een hormonale gel. Deze gel smeer je dagelijks op je schouders, laat je even inwerken en je beschermt vrouwen tegen zwangerschap. Een kwart van de mannen staat open voor een injectie. Hiermee wordt een niet-hormonale gel in de zaadleider gespoten en kan een man met één injectie tien tot vijftien jaar zwangerschappen voorkomen. Met een andere injectie kun je de tijdelijke onvruchtbaarheid weer ongedaan maken.

Deelnemers zetten hun vraagtekens bij deze middelen, omdat het iets is wat ze niet kennen. De pil klinkt voor sommigen makkelijker, omdat dat lijkt op de anticonceptiepil voor vrouwen. Andere mannen zijn juist wel enthousiast over een niet-hormonaal middel als de injectie: "Dit zou ik wel willen, omdat het m'n hormonen niet beïnvloedt en het teruggedraaid kan worden."

Lees ook: Je vriendin niet zwanger maken? Jonas (33) gebruikt een zaaddodende gel

Vertrouwen in de man

72 procent van de vrouwen ziet het wel zitten als mannen aan de anticonceptie gaan. Eén van de deelnemers: "De afgelopen jaren heb ik anticonceptie gebruikt en het is wel zo eerlijk als hij dat een aantal jaren kan doen. Dan kunnen we afwisselen."

Maar, zou de vrouw de man wel vertrouwen in het gebruik van anticonceptie? Dat hangt van de relatie af. 49 procent van de singles zou een man hierin vertrouwen, tegenover 88 procent van de vrouwen dat in een relatie zit. "Mijn partner wil op dit moment liever dan ik geen kind, dus hij zou er alles aan doen om een zwangerschap te voorkomen," zegt een van de deelnemers.

Voor nu zijn er nog geen middelen voor mannen op de markt. Lees hier waarom. De vrouw draagt dus de lasten, maar wie betaalt de rekening? 59 procent van de mannen vindt het een goede zaak als je de kosten van anticonceptie splitst. 31 procent van de mannelijke deelnemers in een relatie betaalt daadwerkelijk een deel mee. Een groot deel daarvan geeft aan dat dat via de gezamenlijke rekening gebeurt.

Anticonceptie in het basispakket

Een grote meerderheid (85 procent) van de deelnemers vindt dat anticonceptie voor vrouwen terug moet in het basispakket. Ze schrijven dat vrouwen nu vaak de kosten betalen, terwijl mannen er ook profijt van hebben. Daarnaast schrijven ze dat de maatschappij baat heeft bij het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Ook zegt een deel dat anticonceptie niet voor alle vrouwen makkelijk te betalen is. "Anticonceptie moet voor alle vrouwen in de samenleving toegankelijk zijn. Ongewenste zwangerschappen kosten de maatschappij veel geld en soms ook leed. Denk bijvoorbeeld aan abortus en problemen in het gezin."

foto: 3Vraagt

Dossier Mannenpil

Is het vanzelfsprekend dat vrouwen anticonceptie gebruiken? Waarom zijn er zo weinig opties voor mannen? Waar blijft eigenlijk die mannenpil? Allerlei vragen die Eva Koreman en Frank van der Lende samen met de sociaal-maatschappelijke redactie van 3FM HUMAN uitzoeken. Check het hele dossier via 3FM.nl/mannenpil!

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is een samenwerking van 3Vraagt en 3FM HUMAN. Er deden ruim 3.500 jonge mensen mee tussen de 16 tot en met 34 jaar. Via deze link kun je het gehele onderzoek inzien.

Ster advertentie
Ster advertentie