Naar homepage
Human

Helft van de jonge LHBT'ers mijdt hand of kus op straat

foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft van de jonge LHBT'ers mijdt hand of kus op straat

Hoe is het gesteld met de acceptatie van LHBTIQA+'ers in Nederland? Onze vrienden van EenVandaag deden onderzoek, in aanloop naar de Pride. Hieronder check je de belangrijkste conclusies.

Helft jonge LHBTIQA+'ers mijdt hand of kus op straat

Kussen in het openbaar of de hand van je geliefde vasthouden is misschien voor veel jonge mensen vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Bijna de helft (47 procent) van de jonge LHBTIQA+'ers voelt zich niet vrij om hand in hand over straat te lopen met hun partner. Als het gaat om een kus, geeft 56 procent aan zich niet vrij te voelen om dat te doen. Jonge deelnemers die niet tot de LHBTIQA+ gemeenschap behoren voelen zich een stuk vrijer. 82 procent van de deelnemers twijfelt niet om de hand van hun geliefde op straat vast te pakken en 72 procent aarzelt niet om hun partner in het openbaar te kussen.

Check ook: "Genderneutrale wc's zijn onzin!"

"Het gaat niet goed met de homo-acceptatie in Nederland"

Drie op de tien LHBTIQA+'ers geeft aan dat het niet goed gesteld is met de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI'ers) in Nederland. Veel ondervraagden stellen dat de acceptatie in Nederland vooral op papier geldt. Iemand zegt: "In Nederland mag je wel L, H, B, T of I zijn, zolang je maar 'normaal' doet. Dat is een groot probleem in Nederland. We moeten stoppen als samenleving om een bepaalde gedragsnorm op te leggen."

Zeven op de tien vinden dat het wel goed gesteld is. Zij zeggen dat het geaccepteerd is, maar plaatsen alsnog kanttekeningen bij dat oordeel. Iemand zegt: "Vergeleken met andere landen is het vrij goed gesteld met Nederland. Helaas merk ik juist onder de oppervlakte een gebrek aan acceptatie."

30 c5be3510bd jean sabeth US Ksn SIDNIA unsplash
via unsplash

Meer dan de helft van de LHBT'ers past gedrag aan

56 procent van de LHBTIQA+'ers geeft aan hun gedrag aan te passen om negatieve reacties over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit te voorkomen. Vooral in het openbaar, op werk-, in privésituaties en tijdens het uitgaan. Iemand zegt: "Als ik aangesproken wordt door een jongen, zeg ik meestal wat later of helemaal niet dat ik lesbisch ben om te zorgen dat hij niet boos/agressief reageert."

Meer weten over dit onderzoek? Klik hier!

Ster advertentie
Ster advertentie