HUMAN

Dankzij Nazmul (27) vieren we Paarse Vrijdag in Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij Nazmul (27) vieren we Paarse Vrijdag in Nederland

Het is Paarse Vrijdag. Door op deze dag de kleur paars te dragen, laat jij jouw support zien aan LHBTQIA+-scholieren en studenten. Nazmul (27) is een van de bedenkers van Paarse Vrijdag in Nederland. 3FM-dj Timur sprak met Nazmul wat deze dag voor hem betekent én in hoeverre het bijdraagt aan de acceptatie van LHBTQIA'ers in het onderwijs.

“Het is zo cruciaal voor jonge mensen dat je weet dat je geaccepteerd wordt," zegt Nazmul in zijn gesprek met 3FM-dj Timur. "Juist door paars te dragen op scholen, laat je die zichtbaarheid zien. Veel LHBTQ+-jongeren zijn nog steeds bang om gepest of veroordeeld te worden door docenten, puur om wie ze zijn. En dat Minister van Onderwijs, Arie Slob, zegt dat scholen leerlingen mogen weigeren vanwege hun geaardheid, laat zie dat scholen niet per definitie veilig zijn voor elke jongere.”

Bekijk hier het gesprek dat Timur met Nazmul had:

WAAR KOOP JE PAARSE KLEDING?

Paarse vrijdag wordt dit jaar voor het eerst gevierd op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. “Maar niemand heeft nu fysiek college,” zegt Timur. Nazmul heeft de oplossing: “Je kunt je paarse kleding ook voor je laptop aantrekken. Trek het aan, op alle momenten dat je jezelf zichtbaar kunt maken in de maatschappij. Dus ook onderweg naar de supermarkt!” En waar koop je dan die paarse t-shirts en truien? "In een kledingwinkel of vintagewinkel!" zegt Nazmul.

PAARSE VRIJDAG

Paarse Vrijdag wordt jaarlijks op de tweede vrijdag van december georganiseerd. Op deze dag dragen leerlingen, docenten en studenten de kleur paars om hun solidariteit te tonen ten opzichte van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten. Deze dag wordt georganiseerd door het GSA-netwerk (Gender & Sexuality Alliance) van belangenorganisatie COC.

Ster advertentie
Ster advertentie