HUMAN

Hoe overleef ik mijn allereerste Pride?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleef ik mijn allereerste Pride?

Glitters, Drag Queens, volgepropte boten, snoep, pikante pakjes en gratis condooms. De Pride is een soort extravagant carnaval dat iedere augustus de hoofdstad op stelten zet. Of je nu net 'out bent' of gewoon als nieuwsgierige hetero een keer gaat kijken; je allereerste pride is een ervaring apart. Tussenuur geeft je een aantal tips hoe jij van dit weekend een succes kunt maken.

(bron: ANP)

#1. Slay Your Outfit!

Bij de Pride is niets te gek. Sommige mensen dragen gigantische Middeleeuwse gewaden à la Karin Bloemen, anderen praktisch gezien niks.

Wil je iets meer fabulousness uitstralen, zoek dan vooral iets dat een beetje feestelijk is. Verf een regenboogvlaggetje op je wang, doe glitter op je gezicht of bind een bandana om je hoofd. 'Dress to Impress', maar blijf wel bij jezelf.

Kledingtip: Draag makkelijke, oudere schoenen. Natuurlijk hoef je niet de bergschoenen van je vader aan, maar pak ook niet je meest waanzinnige, pas gekochte designer-exemplaar. Je wilt er leuk uit zien, begrijpelijk. Maar de straten van Amsterdam en de eventuele cafés en clubs zijn door alle drukte qua ondergrond niet bijster schoon.

#2. Be Pridepared!

Ik ga naar de Pride en ik neem mee:

1) Een goed humeur. Kom alvast in de Pride-stemming met deze playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2) Een flesje water, Stay Hydrated. In het centrum zelf betaal je voor drank de hoofdprijs.

3) Zonnebrand. Als het concept van je outfit niet 'rode kreeft' heet, zorg er dan voor dat je goed bent ingesmeerd.

4) Stijlvolle regenponcho, want: Nederland.

5) Een open minded vriend/vriendin. Een eerste pride kan best spannend zijn, maar met goed gezelschap kom je een heel eind!

6) Een opgeladen telefoon, voor als je nummer 5 kwijt raakt in de COMPLETE chaos!

Sleep voor de rest vooral niet te veel mee. Het is nogal een ding om een complete kampeerrugzak mee te zeulen tussen 500.000 (!) mensen. Voordat je het weet mep je tijdens een onhandige draai een Drag Queen in haar gezicht. Oops.
Dus probeer zo veel mogelijk in je broekzakken te stoppen en fix eventueel een rugzak die niet al veel afwijkt van je outfit.
Buikgordels zijn een no go.

#3. Get your hotspot!

Zoek een leuk plekje uit waar je alle boten kunt zien. Hieronder is een kaart met de route van de Pride. Populaire spots zijn de Prinsengracht en de Magere Brug. Deze zijn ook meteen heel populair dus wees op tijd als je front row wil zitten. De pride begint om 12:30.

Een andere plek om even te checken is het Homomonument (aangeven op de kaart), bij de Westerkerk. Gedurende de dag is hier ook genoeg te beleven.

Amsterdammers worden je beste vriendjes. Vermijd die ellenlange rij bij toiletten waarbij je ook nog eens veel te veel moet betalen. Vraag gewoon een van de locals die in hun tuinstoel met een biertje voor hun huis zitten of jij bij hen naar de wc mag.


(bron: Pride Amsterdam)

#4. Go get him/her/whatsoever!

Dus het is je allereerste gay-event en wie weet ben ben je zelf net out & proud én ready to party. Zie je een leuke boy/girl/whatsoever waarmee je vaker oogcontact maakt: stap er op af. Zeg iets van: "Hey, leuke outfit." Geneer je vooral niet; het is feest en iedereen is blij.

En wordt het awkward, dan verdwijn je gewoon weer lekker in de feestende menigte. "Oké doei!" Je gaat achteraf spijt krijgen als je een kans laat lopen.

#5. Be Proud!

Je papa, mama en oma zijn misschien niet al te blij dat je gaat. Logisch; zij zijn jaren in de ban van beelden van SBS6 die de meest gestoorde taferelen ertussenuit plukken; de mensen die een SM-gordel dragen of die boot met opgeblazen penissen.

Maar dat is maar een klein deel van het spektakel. Het overgrote deel bestaat uit 'doodgewone' Nederlanders die samenkomen voor een leuke feestje. Dokters, advocaten, bouwvakkers, oud, jong: iedereen doet mee.

Kijk dus niet gek op als je ineens een stoet huisvrouwen tegenkomt uit jouw eigen dorp; dit soort dames vinden de botenparade namelijk helemaal het einde.

Niet alleen maar feest

Toch kun je ook op bizarre dingen stuiten. Bereid je daar mentaal op voor. Probeer de excentriekelingen niet met open mond na te staren, alsof je een uitgestorven diersoort ziet. Dat zou je zelf ook niet leuk vinden.

Vergeet niet waar de Pride eigenlijk voor is. Het is namelijk niet alleen maar een leuk feestje. De Pride is er omdat homo's, lesbiennes, transgenders etc. in Nederland anno 2017 nog steeds niet volledig zijn geaccepteerd.

Denk ook niet dat jij buiten de boot valt (pun intended) als je wat meer casual bent. Nogmaals; de Pride moet gewoon leuk zijn voor iedereen. Het gaat erom dat je doet en draagt waar jíj je prettig bij voelt. En als een overdosis glitter en een Lady Gaga-waardige outfit niet bij jou passen: boeien! Have Fun!


Ster advertentie
Ster advertentie