HUMAN

7x Zinvol spijbelen

  1. Nieuwschevron right
  2. 7x Zinvol spijbelen

We zullen je nooit stimuleren om van school weg te blijven. Maar als je het dan toch doet, heb je hier wat tips.

Bijna al je klasgenoten zitten in de les. Je ziet het voor je: de leraar tekent cijfertjes en streepjes op het bord, drie leerlingen vooraan krabbelen in hoog tempo aantekeningen in hun schrift. Daarachter zitten mensen grinnikend met elkaar te whatsappen over hoe ze de leraar subtiel duidelijk kunnen maken dat hij uit zijn mond stinkt.

Je bent er niet

Achterin ligt een klasgenoot met zijn hoofd op tafel te slapen terwijl het kwijl langzaam op zijn wiskundeboek druppelt. In de andere hoek staat een heel erg lege tafel, waar jij normaal had gezeten. Maar jij zit er vandaag niet, want je bent aan het spijbelen.

Kom van die bank af

‘Hoe meer ik leer, hoe meer ik vergeet, dus waarom zou ik nog leren?’ Zo denken veel scholieren. Daarom sta jij nu buiten de frisse geur van vrijheid op te snuiven!

En hoewel wij hier nooit (we herhalen: NOOIT) zullen zeggen dat je moet spijbelen, kunnen we wel wat tips geven om die vrije uurtjes te besteden.

Het leven is veel te boeiend om te chillen op de bank (dat doe je maar in het weekend). Dus kom met je luie reet van die bank af, berg die zak chips op en ga erop uit!

1. Bekijk een echte T-rex!

(Bron)

Bij Naturalis in Leiden kan je nu oog in oog staan met Trix, een levensecht opgegraven skelet van een T-Rex, overgevlogen uit Amerika. De Tyrannosaurus Rex is met zijn dertien meter en 5000 kilo één van de grootste roofdieren die ooit op de aarde rondliep!

Ook als je niet zo veel met dinosaurussen hebt, is dit toch best indrukwekkend. Check hier voor meer info.

2. Maak vette instagramfoto’s in Hortus!

(Bron)

In de Amsterdamse Hortus Botanicus vind je bijzondere en exotische planten die - normaal gesproken - niet in Nederland groeien! Loop je door ‘de Hortus’, waan je jezelf eventjes in een tropisch paradijs.

Naast dat je veel over de planten kan leren, kan je er ook mooie foto’s maken. Iedereen weet ten slotte dat cactussen helemaal hot en happening zijn op instagram, dus leef je uit!

3. Ga leuke plaatjes kijken!

(Foto door Søren Solkær, bron)

Museum? Bweeeeh! Veel minder stoffig zijn de tientallen foto-tentoonstellingen in het land.

Als je hier kijkt, vind je vast een vette tentoonstelling: van portretten van mensen met alzheimer tot feestende studenten in Friesland tot waanzinnige natuurfoto’s. Raak geïnspireerd!

4. Knuffel een poes (of hond)!

Wil je de wereld verbeteren terwijl je spijbelt? In verschillende asielen zitten lieve hondjes en katjes te wachten op welverdiende knuffels.

Bekijk hier naar welk asiel jij kan bij jou in de buurt om de dag van deze diertjes op te vrolijken!

5. Beleef de Tweede Wereldoorlog!

(Bron)

Vind jij WOII ook het interessantst bij Geschiedenis? Dan is een bezoekje aan het Het Verzetsmuseum in Amsterdam aan te raden.

Vanaf 15 oktober is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over het eten (of juist het gebrek aan) in 40-45 en leer je hoe bloembollen en katten smaken.

6. Dompel je onder in graffiti!

(Bron)

Vandalen! Criminelen! Zo worden graffiti-spuiters door overheid en politie vaak afgeschilderd. Terwijl hun werken niet zouden misstaan in een museum van moderne kunst.

Vandaar dat in Rotterdam (maar ook in andere steden) een heuse Street Art Tour is opgezet deze openbare kunstwerken te bewonderen. Check hier voor meer info.

7. Echt geen zin om de deur uit te gaan? Bekijk een documentaire!

(Bron)

Ben je écht absoluut niet in een ondernemende of avontuurlijke bui, dan kan je natuurlijk ook nog gewoon televisiekijken. Daarmee bedoelen we dus niet The Walking Dead of Gossip Girl (want dat doe je dus maar lekker in het weekend!).

Op Netflix staat namelijk een overvloed aan documentaires. Tussenuur tipt:

  • Blackfish (hierna ga je nooit meer naar het Dolfinarium)
  • Twinsters (over een meisje dat een identieke tweelingzus blijkt te hebben)
  • Cowspiracy (verandert voorgoed je beeld over eten)
  • Finding Home (hoe pakken meisjes uit Cambodia hun leven weer op nadat ze zijn gered uit de seksindustrie?)
Heb je geen Netflix? Gelukkig staan er op de website van de NPO ook nog meer dan genoeg vette docu's. Kijk bijvoorbeeld naar:
En dan morgen weer geïnspireerd naar school!

Meer lijstjes:

>> De 5 bizarste user agreements die jij hebt geaccepteerd
>> 7 tips om slimmer te googelen
>> 6x waarom je meer te verbergen hebt dan je denkt

Ster advertentie
Ster advertentie