HUMAN

Alessandra (18) kan niet tegen gluten en verdient daar nu geld mee

  1. Nieuwschevron right
  2. Alessandra (18) kan niet tegen gluten en verdient daar nu geld mee

"Macaroni & cheese, met courgette en gist in plaats van kaas, blijft gewoon goor."

Foodblogger Alessandra Peters (17) mocht het kookboek The Foodie Teen maken bij Penguin Books, een van de grootste uitgeverijen ter wereld. Lotte 'what's in a name' Kok van 7Days sprak haar.

Coeli-nogwat

"Van mijn twaalfde tot mijn veertiende was ik erg ziek. Ik was te moe om te lopen en sliep achttien uur per dag," zegt de Brits-Nederlandse Alessandra. "Uiteindelijk lag ik acht weken in het ziekenhuis en ontdekten de artsen dat ik coeliakie heb."

Coeli-watte? "Dat is een auto-immuunziekte waardoor ik niet tegen gluten kan. En door andere voedselintoleranties kan ik ook niet tegen granen, zuivel, soja en suiker."

(Alessandra Peters)

Poffertjes geen probleem

"Toen ik stopte met het eten van de 'verboden' ingrediënten, voelde ik me na een paar weken al veel beter. Echt bizar! Eerst at ik alleen maar kip en broccoli, want dat was veilig. Na een maand begon dat te vervelen. Ik ging experimenteren hoe ik lekker kon eten én gezond kon blijven.

"Dat bleek helemaal niet zo moeilijk: eigenlijk mag ik alles eten, zolang ik de verboden ingrediënten maar vervang. Poffertjes zijn geen probleem als ik ze met amandelmeel maak. Ferrero Rocher-bonbons kan ik namaken met kokosolie, ahoornsiroop en amandelmelk. Net zo lekker."

(Recepten van Alessandra, ook te zien op haar Instagram)

Gelezen door 31 nationaliteiten

"Veel gerechten bedenk ik zelf. Voor ze lekker zijn, heb ik ze al vijf, zes keer gemaakt. Alleen macaroni & cheese, met courgette en gist in plaats van kaas, bleef gewoon goor, haha. De beste recepten wilde ik graag met mijn vrienden delen, maar het kostte zo veel tijd om ze allemaal te mailen.

"Daarom begin ik op mijn vijftiende een blog: The Foodie Teen. Dat was makkelijker. Ik heb veel vrienden in het buitenland, dus ik schreef de recepten in het Engels. Na een paar maanden keek ik bij de statistieken en zag ik dat mijn blog gelezen werd door mensen uit 31 verschillende landen. Ik snapte er helemaal niks van."

Behoorlijk dik, dat boek

Het aantal lezers op de website groeide en groeide. En vorig jaar kwam Penguin Books ineens met het verzoek. "Tijdens de schoolvakanties heb ik drie maanden lang twaalf uur per dag aan het boek gewerkt. Normaal worden foto’s in kookboeken door fotografen gemaakt, maar ik wilde het allemaal zelf doen.

"Per gerecht maak ik al gauw tweehonderd tot driehonderd foto’s. Het boek is behoorlijk dik geworden: er staan meer dan honderd recepten in. Voor je ontbijt, lunch en avondeten, maar ook dingen om mee te nemen naar feestjes en snacks voor na schooltijd."

Spinazieshake or die!

Het internet puilt van vrolijke meisjes die die poseren met boerenkoolsalades en tegelijkertijd hun buikspieren laten zien. "Ja, daar geloof ik niet in," zegt Alessandra. "Op mijn Instagram staan meer foto’s van mijn kat dan van mezelf.

"Die meisjes doen alsof je ongezond bent als je niet elke ochtend een spinazieshake drinkt. Je hoeft niet perfect te gaan eten: als je één portie groente per dag meer eet, is dat al een fantastische verbetering."

Net na Nicole Kidman

Alessandra vindt het ‘echt té spannend’ dat haar boek uit is. "Ik heb er zo hard aan gewerkt. Dat iedereen het nu kan lezen, voelt zo onwerkelijk."

Het boek verschijnt zowel in Groot-Brittanië als in Nederland. "Mijn Britse oma stuurde me afgelopen week een foto van de Daily Mail, een van de grootste Britse kranten. Op pagina één stond Nicole Kidman en op pagina twee stond ik!"

Alessandra is één van de zeven genomineerden die kans maken op de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016. Stemmen kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie