HUMAN

Topmodel Hanne Gaby Odiele is interseksueel (en boos)

  1. Nieuwschevron right
  2. Topmodel Hanne Gaby Odiele is interseksueel (en boos)

7 vragen over dit zeldzame syndroom.

Bewust maken

Ze vond het tijd om zich uit te spreken. Het Belgische model Hanne Gaby Odiele vertelde aan USA Today voor het eerst dat ze interseksueel is. Ook maakte ze bovenstaande video om bewustzijn te creëren rondom haar 'aandoening'.

Onze vrienden van 7Days verzamelde zeven feiten over dit zeldzame syndroom.

#1. Interseksueel? Leg eens uit...

De afwijking die Hanne heeft, heet het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom. "Mijn lichaam is niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk," legt ze in het interview uit.

#2. Hè?! Maar, wat?! Hoe zit dat dan?

Je weet het misschien van biologie: meisjes hebben xx-chromosomen en jongens xy-chromosomen. Hanne heeft xy-chromosomen, maar haar lichaam reageert niet op het mannelijk geslachtshormoon. Het resultaat: een vrouwenlichaam zonder eierstokken en baarmoeder en mét niet-afgemaakte mannelijke kenmerken, zoals ballen die niet zijn ingedaald.

#3. En hoe krijg je dat dan?

AOS is erfelijk. Het zit dus in de genen.

#4. Hmm, oké. Maar Hanne is vast niet de enige, toch?

De afwijking is zeldzaam: naar schatting 1,7 procent van de wereldbevolking heeft het. Zoals ze het zelf zegt: ongeveer net zo zeldzaam als mensen met rood haar. Dus ook weer niet zo heel zeldzaam.

#5. Kun je AOS eigenlijk zien aan de buitenkant?

Niet echt. Wel zijn er een paar kenmerken die alle interseksuelen hebben: ze hebben weinig lichaamshaar, geen jeugdpuistjes en hun zweet stinkt niet (of zoals de Tussenuur-stagiair zegt: "Klinkt best wel chill").

#6. Waarom is Hanne boos?

Veel kinderen met AOS worden geopereerd zonder dat ze weten waarom. Bij Hanne werden op haar tiende ongevraagd haar ballen weggehaald. Daar is ze nog altijd boos over. "Interseksuelen zouden zelf over hun lichaam moeten beslissen," zegt ze. "Daarom spreek ik me uit."

#7. Hoe spreekt ze zich uit?

Hanne heeft beloofd in de volgende editie van modeblad Vogue meer te vertellen over haar interseksualiteit. Ze wil de afwijking uit de taboesfeer halen.

Ook best uitzonderlijk:
>> Marleen wil normaal zijn maar Lyme zit in de weg
>> Roos: "Zelfbeschadiging eindigt niet altijd met een happy end"
>> Marcus is een Brony
>> Mirthe valt niet op jongen en ook niet op meisjes

Ster advertentie
Ster advertentie