HUMAN

Steeds meer jongeren beleggen: “Mijn droom is om niet meer te hoeven werken”

foto: Brechtje de Langefoto: Brechtje de Lange
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer jongeren beleggen: “Mijn droom is om niet meer te hoeven werken”

Crypto, aandelen, ETF's… Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het zijn allemaal dingen waar je je geld in kunt steken in de hoop dat het meer waard wordt: ook wel beleggen genoemd. Iets wat populair is onder jongeren, blijkt uit onderzoek: zo’n 42 procent van de jongeren tot dertig jaar belegt. Waarom doen zij dit? En welke rol speelt de wens voor financiële onafhankelijkheid? HUMAN spreekt Lieke (24), Remy (29) en Siem (21) erover.

foto: Foto: Brechtje de Lange

Lieke (24) heeft €12.000,- in een ETF's en helpt millennials met hun persoonlijke financiën en beleggen: “Ik ging googlen: how to get rich without working

Ongeveer drie jaar geleden begon Lieke Nusteling (24) met beleggen. Ze had veel geld gespaard door te werken vanaf haar zestiende, kreeg een baan in loondienst en had weinig kosten omdat ze nog thuis woonde. “Toen dacht ik: misschien moet ik iets met dat geld gaan doen,” vertelt Lieke. “Ik was bovendien net klaar met mijn studie facility management, maar wilde helemaal niet in die sector werken. Toen ging ik googlen: how to get rich without working. Dan kom je natuurlijk allemaal scams tegen, maar na veel onderzoek kwam ik erachter dat je op een relatief veilige manier kan beleggen voor de lange termijn.”

En die manier was het investeren in ETF's (Exchange Traded Funds): een mandje met veel kleine gedeeltes van bedrijven dat je kunt kopen op de beurs. Zo heb je een mandje met de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven en een met de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Het voordeel? “Je spreidt risico. Als één bedrijf het slecht doet betekent dat niet gelijk dat de waarde van het hele mandje omlaaggaat. Je gaat mee met de groei van de economie en gemiddeld levert het zo’n zes tot acht procent winst per jaar op,” vertelt Lieke.

Beleggen voor een eerder pensioen

Het geld dat Lieke heeft geïnvesteerd in de ETF's wil ze uiteindelijk gebruiken om haar pensioen mee te betalen. “Ik wil alleen niet zoals bijna iedereen in Nederland met mijn 68ste met pensioen, maar hoop dusdanig vermogen op te bouwen dat ik op mijn vijftigste, misschien wel 45ste, met pensioen kan. Daarvoor moet ik heel veel investeren en misschien ook wel meer risico nemen dan ik nu doe.”

Het streven om door middel van beleggingen en (be)sparen zoveel mogelijk vermogen op te bouwen om eerder met pensioen te gaan wordt ook wel FIRE genoemd (Financial Independent Retire Early). Dit fenomeen is overgewaaid uit Amerika en mensen die de lifestyle aanhouden gaan gemiddeld twintig jaar eerder met pensioen.

Leren over geld

Toen Lieke zich verdiepte in het beleggen ging ze meer praten over geld en kwam ze erachter dat je hier bijna niets over leert. “Als je ouders het er niet met je over hebben moet je het dus zelf uitzoeken. Ik wilde mijn opgedane kennis gebruiken en er voor die jongeren zijn,” vertelt Lieke. Daarom begon ze Millennial Mindset waarmee ze millennials helpt met hun persoonlijke financiën en beleggen. Dit doet ze onder andere met gastlezingen op hogescholen en universiteiten, bedrijfstrainingen en een-op-een financiële coaching.

Ook gebruikt Lieke social media om jongeren te informeren over financiën en beleggen. Hiermee is ze een zogenoemde ‘finfluencer’ (financieel influencer) en dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. “Ik weet niet waar mijn volgers in het beleggingsavontuur zitten, misschien zitten ze wel in de schulden. Daarom doe ik geen samenwerkingen met brokers, dit zijn beurshandelaren,” vertelt ze. Ook in haar een-op-een financiële coaching geeft ze nooit advies. “Ik leg alleen objectief de opties neer die passen bij de wensen van die persoon.”

Makkelijk geld verdienen

Beleggen wint aan populariteit onder jongeren, maar waarom? “Ik denk dat het heel laagdrempelig is gemaakt door apps van beurshandelaren die denken: hier is geld te verdienen. Bijvoorbeeld door met je wisselgeld te beleggen. Dat is heel laagdrempelig, maar daar zitten wel veel kosten aan."

Lieke denkt dat de inflatie ook een rol speelt. "Door de inflatie is je geld minder waard, dus denken veel mensen erover na wat ze met hun geld moeten doen. Daarbij is er wel het gevaar dat jongeren denken makkelijk geld te kunnen verdienen, terwijl je ook veel kunt verliezen,” vertelt Lieke.

Bij het beleggen met je wisselgeld wordt het bedrag van een transactie afgerond tot hele euro’s. Geef je bijvoorbeeld drie euro en twintig cent aan iets uit, wordt het bedrag afgerond naar vier euro. Het verschil, tachtig cent, gaat naar je beleggerspotje. Zo spaar je geld om mee te beleggen.

foto: Foto: Brechtje de Lange

Remy (29) verloor €300,- met beleggen: “Dat je op het laatste moment je geld verliest is klote”

Dat je met je beleggingen geld kunt verliezen weet Remy Koster (29) maar al te goed. Nieuwsgierig gemaakt door zijn klasgenoten kocht hij acht jaar geleden een aandeel. Een aandeel gaat mee in de groei van een bedrijf en daarmee kan je sneller hogere winst maken of juist verlies leiden. “Mijn klasgenoot zei: ‘Je moet niet te hoge bedragen inleggen, maar te klein kan ook niet’,” vertelt Remy. Eerst legde hij vijftig euro in, en toen dat goed ging legde hij steeds meer bij tot hij uiteindelijk driehonderd euro had ingelegd. “Later keek ik op de computer en zag ik dat ik mijn geld was kwijtgeraakt. ‘Soms heb je pech en soms geluk. Nu heb je dan pech gehad’, zei mijn klasgenoot.”

“Mensen in mijn omgeving hadden me gewaarschuwd”

Had Remy zich dan niet goed genoeg verdiept? Uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen die belegt over de juiste kennis beschikt. “Ik had wel opgezocht wat voor bedrijf het was en waar het in handelde, maar ik denk dat ik niet genoeg heb gedaan,” geeft Remy toe. “Ik heb er wel een maand over nagedacht en toen dacht ik: waarom ga ik het niet aan? Ik had het geld liggen, ik kon het missen en het was leuk geweest als ik er winst van had kunnen maken. Mensen in mijn omgeving hadden me wel gewaarschuwd dat je ermee kunt winnen, verliezen of quitte spelen.”

Geen spijt

In Remy’s geval verloor hij en eindigde hij driehonderd euro armer. Spijt van de investering heeft hij echter niet. “Het was in eerste instantie heel spannend, je bent er de hele tijd mee bezig en houdt de koers in de gaten. Dat je dan op het laatste moment je geld verliest is klote,” vertelt Remy.

Deze ervaring zorgde er mede voor dat hij sindsdien niet meer heeft belegd. “Ik ben met veel andere dingen bezig en heb er ook geen tijd voor, maar dat ik altijd de kans loop om het te verliezen houdt me wel tegen om het weer te gaan doen.”

Toch sluit hij een toekomstige belegging niet uit. “De uitdaging lijkt me wel leuk en ik wil het anders laten lopen dan de vorige keer. Ik wacht denk ik nog wel tien jaar voordat ik het weer ga proberen en als het dan weer misgaat kap ik ermee.”

foto: Foto: Brechtje de Lange

Siem Jacobs

Siem (21) belegt €12.000,- in aandelen, crypto en ETF's: “Mijn droom is om niet meer te hoeven werken”

Als kind was Siem Jacobs (21) al gefascineerd door het concept van aandelen: je koopt een stukje van een bedrijf dat met een beetje geluk meer waard wordt. Met behoorlijk wat spaargeld door veel te werken, weinig uit te geven en nog bij zijn ouders te wonen, besloot hij zijn eerste aandeel te kopen.

“De opa van een vriend wist veel over aandelen en wilde me wel op weg helpen. Met hem en mijn vriend ben ik gaan golfen." Siem lacht en grapt: "Tja, beleggen en golfen, hoe kunnen die twee niet samengaan?”

Hij was erg enthousiast over een bepaald aandeel maar had ons ook meermaals gezegd om ons eigen verstand te gebruiken en niet naar anderen te luisteren. Jong dat we waren dachten we: dat aandeel doet het goed, laten we het overkopen. Nu is dat aandeel zestig procent minder waard dan de aankoopprijs,” vertelt Siem.

Kans om je geld te verliezen

De aankoop van dit eerste aandeel beschouwt hij als een leermoment: “Ik doe nu geen aankopen meer enkel op basis van de mening van een ander en doe altijd zelf onderzoek.” Hij is zich ervan bewust dat hij met verdere aankopen nog steeds het risico loopt om zijn geld te verliezen. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. “Maar die kans is nihil. En als ik dan iets verlies is het voor mij niet zo’n probleem want ik woon nog thuis en heb genoeg reserves. Als je effectief wil beleggen kan je dat het beste doen met geld dat je kan missen.”

De kans om je geld te verliezen is nog groter bij crypto. Siem heeft tussen de zes- en achthonderd euro in deze digitale munteenheid, die erom bekendstaat hypegevoelig en daarmee onvoorspelbaar te zijn. “Als Elon Musk zegt: ‘deze coin is superleip’, moet je hem eigenlijk al hebben. Anders heb je de boot gemist,” vertelt Siem.

Zelf is hij nu niet zo met zijn investering in cryptogeld bezig. “Ik kijk over een aantal jaar wel wat het heeft opgeleverd. Juist omdat het zo hypergevoelig is, vind ik dat ik me goed moet verdiepen in of ik het geld eraf moet halen of juist een nieuwe investering moet doen. Op dit moment heb ik daar geen tijd voor, dus kan ik geen verantwoorde keuzes maken."

Siems meest geld, zo’n 10.000 euro, zit in een ETF waarmee hij jaarlijks ongeveer zeven procent winst maakt. Wat hij wil doen als hij het geld ooit opneemt? Net als Lieke wil Siem financiële onafhankelijkheid. “Mijn droom is om niet meer te hoeven werken. Het liefst word ik op een dag wakker met niets op de planning en rijd ik naar Tsjechië om te leren bierbrouwen,” zegt Siem.

3FM-dj Jamie vraagt aan Siem: "Ben jij niet eigenlijk gewoon lui?"

Video niet beschikbaar

Eerder stoppen met werken

Zowel Lieke als Siem willen dus zoveel mogelijk vermogen opbouwen om vroeg met pensioen te kunnen. En daar zijn ze niet de enigen in. Volgens recent onderzoek van het Nibud en de Rabobank willen jongvolwassenen beleggingen relatief vaak inzetten om eerder te kunnen stoppen met werken. 33 procent belegt hiervoor traditioneel (aandelen, obligaties, fondsen, etc.) en 22 procent in crypto.

Waarom is het werkende leven niet aantrekkelijk? “Ik vind het heel irritant om ergens aan vast te zitten en wil niet drie jaar studeren, meteen doorstromen naar de arbeidsmarkt en voor de rest van mijn leven hetzelfde werk doen,” vertelt Siem. “Natuurlijk wil ik wel drie, vier jaar dezelfde baan hebben, maar ik wil ook nieuwe dingen ervaren zoals vrijwilligerswerk en leuke dingen doen. Ik kan nu iets kopen voor 300 euro waar ik even lol van heb, maar ik kan dat geld ook beleggen. Dan heb ik later in mijn leven minder stress en meer geld. Dat kan ik bijvoorbeeld doorgeven aan mijn kinderen zodat die zich geen zorgen hoeven te maken over studiekosten of huisvesting. En hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer vermogen je kunt opbouwen.”

Lieke hoopt dat haar bedrijf blijft groeien zodat ze nog meer vermogen krijgt om eerder met pensioen te gaan. “Sinds een jaar of twee heb ik de missie om financiële educatie toegankelijk te maken voor iedereen. Die missie zou ik willen uitdragen door bijvoorbeeld bij arme gezinnen langs te gaan of op scholen voorlichting te geven. En dan niet meer commercieel zoals ik dat nu doe, maar misschien eerder door middel van een fonds. Ik denk dat ik daar veel voldoening uit haal. Ook hoop ik dat ik dan kinderen heb en mijn tijd met hen kan doorbrengen.”

Die zoektocht naar een missie ziet Lieke bij veel meer jongeren. “Het gaat nu steeds vaker over de vraag: wat is je doel in het leven? Jongeren vinden het veel belangrijker om betekenis te geven aan hun leven in plaats van naar het werk te gaan, te werken en weer weg te gaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie