HUMAN
BNNVARA

Timur belt met Marijn over zijn school die onveilig was voor homo's: "De rechter erkent vandaag mijn pijn"

foto: Claire Bontje
  1. Nieuwschevron right
  2. Timur belt met Marijn over zijn school die onveilig was voor homo's: "De rechter erkent vandaag mijn pijn"

Marijn (20) is homo en zat op het christelijke Gomarus in Gorkum, dat nieuws is. Homoseksualiteit zou er 'als een zonde tegen de natuur' worden gezien, leerlingen uit de LHBTQIA+ community voelden zich er onveilig. De onderwijsinspectie schreef daarom een rapport, met de eis dat de school de LHBTQIA+ community accepteert. De school vocht het rapport aan, maar de rechter gaf het Gomarus vandaag ongelijk. "Wat een opluchting'', begint Marijn.

Marijn laat een stilte vallen en zucht diep, een paar seconden is de uitspraak bekend. "Pfff... Het allerbelangrijkste is dat de school hier niet mee kan doorgaan. Ik heb mij daar onveilig gevoeld, alsof mijn geaardheid iets is dat niet zou mogen. Alsof je er niet mag zijn. Ik hoop dat na deze uitspraak niemand uit de LHBTQIA+ gemeenschap dat nog meemaakt daar. Want er zitten nog steeds leerlingen die niet-hetero zijn, weet ik."

Timur belt met Marijn

Begin dit jaar deden meerdere oud-leerlingen, waaronder Marijn, hun verhaal. Bij de Inspectie van het Onderwijs en in de media. Zo kwam de kwestie rondom deze christelijke school aan het licht. Enkele leerlingen gaven aan zelfs gedwongen te zijn om uit de kast te komen. Als de leerling het niet snel aan vader en moeder zou vertellen, dan zou de school dat wel doen.

Marijn: "Kan het erger? Nog niet klaar zijn om je geaardheid met je ouders te delen en dan iemand ertoe dwingen."

Grip houden

Marijn: "Ze wilden zo grip hebben op je niet-heteroseksuele voorkeur. Goed, je mocht zogenaamd homo zijn, maar niet praktiseren. Het niet tonen. Je moest het voor jezelf houden." Ooit bezocht een jongen die Marijn leuk vond de school, om hem op het schoolplein te verrassen. "De directeur eiste dat ik op zijn kantoor kwam: dit bezoek kon absoluut niet. Dat soort dingen maakte die school zo onveilig voor je, als jonge nog zoekende homo."

Quote

Laat dit de dag van verbetering zijn, laat dit niet meer gebeuren

Marijn (20)

Timur haalt reactie bij christelijke school

De onderwijsinspectie, die controleert of scholen goed onderwijs geven, stelt nu dat de school de zorgplicht voor homoseksuele leerlingen onvoldoende nakomt. Scholen moeten iedereen, hetero's of leerlingen uit de LHBTQIA+gemeenschap, gelijk behandelen.

Zij eist in een rapport verbetering van Gomarus en de inspectie wil ook controleren of de school zich betert. Tegen het rapport met die eisen spande de school een rechtszaak aan, die het vandaag dus verloor.

Het rapport mag gepubliceerd worden en de school moet met de eisen aan de slag. De Nederlandse wet geeft de inspectie recht om dat te controleren.

Marijn: "Laat dit dus een dag voor verbetering zijn, voor mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap die op zo'n christelijke school terechtkomen." Marijn zet zich naast zijn studie Social Work ook in om LHBTQIA+ jongeren te ondersteunen. Hij heeft zich als ambassadeur aangesloten bij Stichting Regenboog Loket. Deze stichting biedt gratis laagdrempelige ondersteuning. Wil je in contact komen met Marijn dan kun je je verhaal op een veilige manier delen via: https://regenboogloket.nl/marijn/

Behind My Scene

Marijn was te gast In Behind My Scene. In de YouTube-serie interviewt 3FM-dj Timur Perlin LHBTI-jongeren over een heftig maar belangrijk moment in hun leven, rondom hun coming out. Hierna wordt dit moment door een groep acteurs nagespeeld. Wat leidt tot bijzondere maar ook emotionele scenes.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie