HUMAN

10 Brandende vragen over Trump versus Hillary

  1. Nieuwschevron right
  2. 10 Brandende vragen over Trump versus Hillary

De vurige strijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton zorgt voor brandende vragen! Wij hebben de antwoorden.

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. En dat is te merken! Het internet puilt uit van uitspraken van Donald Trump en de dirty secrets van Hillary Clinton. Maar wie zijn deze twee kandidaten eigenlijk? Waarom zijn we zo met ze bezig? Tussenuur geeft antwoord op tien brandende vragen!

1.Wie is die Donald Trump nou helemaal?

Donald Trump is verkozen als kandidaat door de Republikeinse partij. Dit is een rechtse, conservatieve, christelijke partij, één van de twee belangrijkste politieke partijen in Amerika.

Donald is echte televisie personality – ‘The Donald’ – met een uitpuilende portemonnee, die graag ophef en drama veroorzaakt rondom zijn grof gebekte uitspraken.

2. Hoe is hij zo rijk geworden?

Donnie werd rijk geboren, omdat zijn vader Fred goud geld verdiende met het bouwen van sociale huurwoningen in Queens en Brooklyn, twee armere wijken van New York.

Omdat rijke appels ook niet ver van de boom vallen, besloot zoonlief Donald ook in huizen, oftewel onroerend goed, te gaan. Hij kocht vanaf de jaren 70 met steun van de poen van pa panden in Manhattan, het centrum van New York. Door de gigantische prijsstijgingen werd Donald slapend rijk, zette overal zijn gebouwen neer en zijn vermogen wordt inmiddels op een slordige 4,5 miljard dollar geschat.

(Een Trump Tower in Las Vegas)

3. Wat roept The Donald dan zoal?

'Make America great again!' is één van Donalds motto’s. Hoe dan? Nou, door een muur te bouwen tussen Mexico en Amerika, op kosten van Mexico natuurlijk. Ook wil hij geen moslims meer het land in laten om aanslagen te voorkomen. Hij is tegen het homohuwelijk en wil abortus strafbaar maken.

Hij vindt dat wapens mensenlevens redden en is fanatiek voor de doodstraf. Donald zweert ook dat China de opwarming van de aarde heeft uitgevonden, en vindt dat de Islamitische Staat hard aangepakt moet worden door ze plat te bombarderen. Hoppa! De meeste Donald fans zijn mensen van het platteland.

4. Waarvan moeten we Hillary Clinton kennen?

Hillary Clinton is als kandidaat gekozen door de Democratische partij. Deze partij is een linkse en liberale partij, die veel aanhang heeft onder de minderheden in de VS. Hillary Clinton is de vrouw van voormalig president Bill Clinton (je weet wel, van die sigaar en Monica Lewinsky), en in het kabinet van Obama was ze tot 2013 minister van Buitenlandse zaken.

‘Samen staan we sterk’ is het motto van Hillary. Ze is vóór het homohuwelijk en wil graag samenwerken met moslims en islamitische landen om tegen IS te vechten. Ze is tegen de doodstraf en wil de verzorgingsstaat waar Obama aan begon (dat zoals in Nederland iedereen verzekerd is en naar het ziekenhuis kan) doorzetten en ze vindt dat de wapenwet strenger moet worden.

Hillary staat niet altijd even goed in de spotlights, vooral door het e-mail schandaal. Toen ze minister was, bleek ze heel veel zakelijke en soms geheime mails te hebben verstuurd via haar privé e-mailadres. Dit is streng verboden en strafbaar, want privé adressen zijn makkelijk te hacken. Oh, oh, Hillary toch!

5. Waarom horen we zoveel over de Amerikaanse verkiezingen?

Who run the world? Girls! Dat was leuk geweest, maar nee, het is toch Amerika, dat de lakens uitdeelt. Ze hebben een ongelooflijk sterk leger, en laten overal ter wereld zien wie de baas is. Je ziet dit bijvoorbeeld in het Midden-Oosten of in China. Zodra China een eilandje inpikt van een ander land staat Amerika met zijn vinger te zwaaien!

Je kan dus stellen dat Amerika als een politieagent in de wereld is. Maar dat is niet de enige reden waarom deze verkiezingen ons zo bezig houden. Door de grove en weirde uitspraken van Donald Trump en de schandalen van Hillary Clinton lijkt het alsof we naar een sappige soap zitten te kijken. Spanning! Sensatie! Spektakel!

6. Waarom hebben ze zoveel ruzie?

Zoals we al eerder schreven, lijken deze Amerikaanse verkiezingen vooral te bestaan uit modder gooien. De kandidaten vallen elkaar aan en wijzen op elkaars fouten.

Als Hillary zegt dat Donald's uitspraken over moslims juist zorgt voor méér IS-strijders, begint Donald over dat de man van Hillary vrouwen heeft verkracht. Waarop Hillary weer wijst op de vrouwen die Donald hebben aangeklaagd voor aanranding. Waarop Donald weer zegt dat Hillary een liegebeest is.

7. Maar haten ze elkaar echt?

Dat is de vraag. Er verscheen in 2012 een filmpje waarin Donald Hillary de hemel in prijst: “Ik vind Hillary een geweldige vrouw. Ik ben een een beetje bevoordeeld omdat ik haar al jaren ken. Maar ze werkt hard en is heel goed in haar werk”.

Huh?! Geen modder? WTF? Sommige mensen denken dat het gebekvecht tussen de twee rivalen gewoon tactiek is om stemmen te winnen.

8. Waarom vindt iedereen ze zo verschrikkelijk?

Het lijkt alsof niemand echt blij is met deze kandidaten. De vraag is: stem je op erg of op erger? Veel Amerikanen zitten met hun handen in het haar omdat ze eigenlijk op geen van beide willen stemmen!

The Donald is volgens veel mensen een racist, een seksist en een narcist. Hij schept op over hoeveel geld hij heeft, maakt rotopmerkingen over vrouwen – zijn uitspraak over dat je vrouwen gewoon bij hun kruis moet grijpen, ging als een lopend vuurtje de wereld over. Er wordt gezegd dat hij gemiddeld elke vijf minuten een leugen vertelt!

En Hillary dan? Het probleem is dat veel Amerikanen haar niet vertrouwen. Behalve de e-mail-schandalen beweren mensen dat ook Hillary veel liegt en niet waarmaakt wat ze zegt. Ze wordt vergeleken met een onsympathieke robot: De beroemdste vrouw die eigenlijk niemand echt kent! Dit komt vooral doordat haar manier van speechen op veel mensen fake overkomt.

9. Is er dan helemaal niets goeds te vertellen over Trump en Clinton?!

Zo erg is het nou ook weer niet. Donald Trump mag dan een grote vuilbekkende mond hebben, hij heeft wel veel fans. Ze denken dat hij orde op zaken zal stellen in de VS, dat hij van daden is in plaats van woorden. Donny boy schopt hard tegen het systeem aan, waarin een kleine groep rijke mensen alle macht heeft. Bovendien spreekt hij de taal van de kroeg. Niks geen nep, beleefd gedoe, Donald zegt waar het op staat.

Hillary Clinton is misschien ongrijpbaar en een robot, ze heeft in ieder geval wel veel ervaring in de Amerikaanse politiek. Bovendien ziet Hillary het glas half vol waar Donald die half leeg ziet: ze wil juist mensen samenbrengen en vieren dat iedereen anders is.

10. Maar wie wordt het?

Op 8 november houdt het tromgeroffel eindelijk op! Weg met de slapeloze nachten. Dan wordt namelijk bekend gemaakt wie de nieuwe president van Amerika wordt. De laatste polls zeggen dat Hillary 48 procent van de stemmers achter zich heeft en Donald 46 procent. Nek-aan-nek dus!

In die week dat Hillary en Donald naar de finish hollen, wachten wij in spanning af. Intussen kijken we nog eens naar dit grappige filmpje van LuckyTV. Konden Hillary en Donald maar op deze manier Amerika regeren!

Ster advertentie
Ster advertentie