HUMAN

Linda de Munck heeft geen problemen met de nieuwe regels voor YouTube

  1. Nieuwschevron right
  2. Linda de Munck heeft geen problemen met de nieuwe regels voor YouTube

Geld verdienen met YouTube wordt lastiger, omdat regels rondom advertenties en inkomsten zijn aangescherpt. 3FM Tussenuur vroeg YouTube-kenners wat die nieuwe regels inhouden en wat zij daarvan vonden.

Vanaf 20 februari gaan de nieuwe regels in. Dit alles omdat YouTube wil voorkomen dat ongepaste video’s advertenties krijgen. Zo plaatste YouTuber Logan Paul een tijdje terug een video waar hij filmde in een zelfmoordbos, waarna YouTube alle banden met hem verbrak.

4.000 uur watchtime

Zaid (17) kennen we natuurlijk als onze Tussenuur-reporter, maar naast zijn studie is hij ook YouTubemanager en doet het management van een aantal grote YouTubers. “De grootste verandering is de manier waarop je geld kan verdienen met YouTube. Eerst kon dat al vanaf vijfhonderd abonnees. Nu moet je er duizend hebben. Ook moet je nu in totaal 4.000 uur aan watchtime hebben in een jaar tijd, om geld te kunnen verdienen met advertenties.”

“De meeste grote YouTubers hebben veel meer dan duizend volgers en komen makkelijk aan vierduizend uur in twaalf maanden. Zij hebben dus niet zo veel last van deze nieuwe regels”, vertelt Zaid. De nieuwe regels zijn dus positief volgens Zaid. “Nu zullen mensen sneller aan YouTube beginnen omdat ze het echt leuk vinden en niet alleen maar om geld te verdienen.”

Geen last van nieuwe regels

Seks-YouTuber Linda de Munck is het met Zaid eens. “Ik heb meer dan 30.000 volgers en ging gisteren mijn watchtime uitrekenen. Ik kwam al aan 8.000 uur in één maand.”

Maar voor het advertentiegeld hoeft Linda het sowieso niet te doen. “Omdat ik op YouTube veel praat over seks, willen de meeste adverteerders zich niet linken aan mijn video’s. Soms heb ik wel advertenties, maar dat zijn bij de wat minder controversiële onderwerpen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen kinderen meer filmen

“De guidelines zijn ook aangepast”, vertelt Zaid. “Zo mogen YouTubers geen jonge kinderen meer filmen en worden prankvideo’s, waarbij duidelijk is dat de mensen die gepranked worden niet blij zijn en niet weten dat ze gefilmd worden, verwijderd. Dat is een goede zaak, vind ik.”

“Daarnaast gaat YouTube de reacties meer in de gaten houden. Zo worden mensen die bedreigen of misleidende berichten plaatsen geblokkeerd. Ook wordt er geld geïnvesteerd om haatdragende en racistische content te modereren. Allemaal goede dingen, vind ik. Want een video over een zelfmoordbos kan natuurlijk niet. Dat had voorkomen kunnen worden.”

Niet veel verandering

De YouTubers die geld verdienden, hadden vaak al meer dan duizend abonnees en meer dan 4.000 uur watchtime, zoals Linda. Alleen beginnende YouTubers moeten wat harder werken om geld te kunnen verdienen. Al met al verandert er dus niet heel veel, maar laat YouTube wel zien dat ze video's die haatdragend, racistisch of negatief niet langer mee toelaten.

Ster advertentie
Ster advertentie