HUMAN

Mirthe (16) valt niet op jongens en ook niet op meisjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Mirthe (16) valt niet op jongens en ook niet op meisjes

"Ik wil helemaal niemand fixen!"

Mirthe (16, niet haar echte naam) is aseksueel: dat is een geaardheid, net als homo-, bi- en heteroseksualiteit, maar wel één die vaak wordt vergeten. Dit is haar verhaal, als verteld aan onze vrienden van 7Days.

"Terwijl mijn vriendinnen de ene na de andere crush krijgen en fantaseren over jongens, zit ik daar maar tussen," vertelt Mirthe. "Als iemand me een foto laat zien van een jongen die ze knap vindt, sta ik met mijn mond vol tanden, want het is gewoon een jongen. Een jongen die misschien niet lelijk is, maar hij doet niks met mij."

Ik was eigenlijk niks

"Ik heb me vaak afgevraagd of er iets mis met me is en gegoogeld of het normaal is om nog nooit iemand knap te hebben gevonden.

Ik ging er altijd vanuit dat ik hetero ben omdat dat nu eenmaal de meerderheid is, tot ik me bedacht dat ik helemaal geen reden heb om mezelf hetero te noemen, maar ook niet om mezelf lesbisch te noemen. Ik was eigenlijk niks!"

Het is niet fake

"Tot ik een maand of vier geleden op internet iets vond over aseksuele mensen. Oh my god, het was zo'n opluchting om te lezen dat er niets mis met me is, maar dat ik alleen tot een piepkleine en onbekende minderheid hoor. En dat het mogelijk is om geen relatie te willen en dat er meer mensen zijn zoals ik.

"Ik ben bijna zeventien en identificeer mezelf als aseksueel. Eerlijk gezegd heb ik jaren gedacht dat iedereen relaties zocht vanwege de status, omdat dat cool zou zijn ofzo, maar het schijnt dus dat al die klasgenoten het niet aan het faken zijn, maar dat het echt is."

(Net zoals de homoseksuele gemeenschap heeft de aseksuele gemeenschap een vlag, de zwarte baan staat voor aseksualiteit, grijs voor 'grijze' aseksualiteit en demiseksualiteit, wit voor niet-aseksuelen, seksuele partners van aseksuelen en paars voor community, bron)

Ik vertelde het aan een vriendin

"Dat ik aseksueel ben, heb ik aan één vriendin verteld, een uur nadat ik het besefte. Ze vroeg zich af waarom ik zo graag een label wilde en vond het onbelangrijk, wat best wel fijn was. Daarna hebben we het er nooit meer over gehad."

"Mijn ouders weten van niks en dat wil ik graag zo houden omdat ze een beetje homofoob zijn. Ik zou niet weten hoe ze zouden reageren. Ik weet dat ze iets tegen bi’s (mensen die op mannen én vrouwen kunnen vallen, red.) hebben, maar aseksueel zijn is letterlijk het tegenovergestelde dus ik weet het niet."

Geen big deal aub

"Wel zou ik het graag aan meer vriendinnen vertellen, maar ik denk dat ik er nog niet klaar voor ben. Je kunt ook niet zeggen ‘hoi ik ben aseksueel’, zonder dat het meteen een hele les wordt.

Het lijkt me fijn om niet elke keer als ik met een jongen praat te horen "ohhh fix hem" want ik wil helemaal niemand fixen. Uiteindelijk hoop ik dat mensen er vooral geen big deal van maken en me gewoon accepteren zoals ik ben. En dat ik geen reacties krijg als ‘dat is maar een fase’ of ‘je hebt de ware gewoon nog niet ontmoet."

Tranen besparen

"Dat zoiets bestaat als een Asexual Awareness Week is belangrijk, omdat bijna niemand het kent. Homo en bi zijn inmiddels best bekende begrippen maar aseksualiteit niet, terwijl het eigenlijk best wel logisch is dat als je op alle geslachten kunt vallen, er ook een optie is om op geen enkel geslacht te vallen."

"Zelf heb ik er jaren over gedaan om te ontdekken dat ik aseksueel ben. Als ik er eerder iets over had gelezen, had dat me veel tranen bespaard. Voor jongeren is het belangrijk om te weten dat op niemand vallen ook gewoon oké is."

Toch ook best leerzaam:
>> Wat aseksualiteit is, lees je op 7Days
>> In dit land leven ze het meest mee met anderen
>> Floor verstuurde een naaktfoto die viral ging

Ster advertentie
Ster advertentie