HUMAN

Isabeau is klaar met fast fashion

  1. Nieuwschevron right
  2. Isabeau is klaar met fast fashion

NEW COLLECTION, SALE, 50%, 70%, DISCOUNT... hoe vaak ga jij shoppen om je garderobe te upgraden? Fashion, lifestyle & travel blogger Isabeau wil een vuist maken tegen fast fashion en roept op om op een andere manier naar kleding te kijken.

#1 Wat is fast fashion?

"Fast fashion is de trend van een grote hoeveelheid aan kleding die vandaag te dag geproduceerd, gekocht en ook weer weggegooid wordt. Tijdens mijn opleiding (International Lifestyle Studies in Tilburg) deed ik hier onderzoek naar. Tegenwoordig kopen we zó veel kleding en winkels spelen hier handig op in; ze brengen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. Tegelijkertijd worden we door sales verleid om lekker goedkoop in te slaan, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo goed."

#2 Waarom is dit slecht?

"Nou, zo krijgen we de neiging om een heleboel kleding te kopen waar we misschien ook weer veel van weggooien. Niet bepaald goed voor het milieu dus. En deze kleding is helaas vaak ook niet fair trade. Dat wil zeggen dat het niet gemaakt is onder eerlijke, veilige werkomstandigheden."

#3 Wat houdt je actie in?

"Samen met Young Impact wil ik mensen aan het denken zetten over Slow Fashion. Dit wil ik doen door iedereen op te roepen om een kledingstuk te pakken en hier het symbool van een cirkel op te maken. Dit kan zo creatief als je zelf wil; stift, tape, naald en draad of verf; you name it. Vervolgens maak je een foto van jezelf in deze trui, t-shirt, blouse, jurk, broek of wat dan ook en zet je hem op instagram met als caption #slowfashionimpact, #impactbyisabeau #youngimpact. Samen laten we zien dat we tegen fast fashion zijn.

"De cirkel staat symbool voor het vicieuze aspect van de mode industrie. Er komt alleen maar kleding bij; er lijkt geen stoppen aan. Slow Fashion wil dit patroon doorbreken."

{imagepath=images/2017/08/07_de_youngimpact.isabeauvanmaastricht.byisabeau.slowfashion.impact.actie.jongeren.nederland.blogger.fashion.lifestyle.4.LOGO.YOUNGIMPACT.jpg}

#4 Wat wil je bereiken?

"Uiteindelijk hoop ik dat mensen minder kleding kopen en bewust spullen aanschaffen van een betere kwaliteit. Het is dan misschien wel nét iets duurder, maar het gaat ook langer mee. Je gaat dan ook beter nadenken over de kleding die je koopt. Tip: koop iets wat je ook écht vaak gaat dragen!"

#5 Begrijp je waarom tieners vaak nieuwe kleding willen?

"Ja, natuurlijk. Ik had dat zelf ook. Dat heeft ook te maken met druk van social media. Je wilt ook niet steeds hetzelfde dragen."

#6 Hoe kun je dan minder kleding kopen, maar wel fashionable blijven?

"Je kunt kleding natuurlijk eindeloos combineren. So be creative! Daarnaast zijn er hele toffe vintage winkels met hippe kledingstukken die fair trade zijn. Ook heb je vaak tweedehands kledingmarkten waar je vaak hele mooie dingen kunt vinden. Daardoor kan prachtige kleding een tweede leven krijgen. Kleding van gerecycled materiaal zoals bijvoorbeeld hennep of bamboe is ook een aanrader. Genoeg mogelijkheden om slow fashion toe te passen dus!"

Doe mee!

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Isabeau? Doe dan mee met de challenge en stuur ons je foto! Bijvoorbeeld via onze Instagram. Of stuur een appje naar 06 268 24024. Tussenuur maakt aan het einde van de challenge een compilatie van alle deelnemers die te vinden zijn onder de hashtags #slowfashionimpact, #impactbyisabeau en #youngimpact.

Isabeau organiseert deze actie samen met Young Impact. Young Impact gelooft niet in wachten tot je volwassen bent om wat voor de wereld te betekenen. Check hun website voor meer info en challenges.

Ster advertentie
Ster advertentie