HUMAN

7 dingen die je nog niet wist over Sybrand Buma

  1. Nieuwschevron right
  2. 7 dingen die je nog niet wist over Sybrand Buma

"Hello?!It's me..."

1. Sybrand Buma heet eigenlijk Sybrand Van Haersma Buma

Maar dat vindt de CDA-lijsttrekker zelf ook wel een erg lange achternaam. Tijdens zijn studie in het Britse Cambridge kon niemand zijn achternaam uitspreken en werd-ie voor het gemak maar seatbelt (veiligheidsgordel) genoemd.

2. Sybrand Buma komt uit een familie van burgemeesters

Siepie komt uit een zogeheten patriciërsgeslacht, wat zoveel betekent dat zo goed als al zijn groot- en betovergrootvaders in de politiek zaten. In Friesland, dat dan weer wel. Zowel zijn vader Bernhard als zijn opa Wiardus zijn burgemeester geweest in Friesland. Ja, de Bumaatjes doen het goed.

(Vnlr: Betovergrootvader Bernhardus (1770-1838) was burgemeester van Leeuwarden; opa Wiardus (1865-1934) was burgemeester van Hennaarderadeel en vader Bernhard (1932) was burgermeester van Sneek en Workum)

3. Sybrand Buma was ooit een fanatiek roeier

Tijdens zijn studie rechten in Groningen werd hij voorzitter van de roeivereniging. Een echte kampioen was-ie volgens zijn medestudenten niet, maar een goede leider was-ie wel.

4. Sybrand Buma wil de dienstplicht weer invoeren

Als het aan Buma ligt, gaan alle jongeren na hun middelbare school een jaartje iets nuttigs doen voor de samenleving. In militaire dienst bijvoorbeeld, of maatschappelijk werk verrichten.

5. Sybrand Buma houdt van saté

Zonder friet, liet hij aan het Jeugdjournaal weten. En aan rabarber heeft Buma een gigantische hekel.

6. Sybrand Buma is gek op Adele

In de auto blèrt Buma graag mee met de hits van Adele. Maar hij houdt ook van klassieke muziek, gaf hij toe.

7. Sybrand Buma geeft toe dat zijn grappen niet altijd overkomen

Zijn droge humor wordt vaak niet begrepen, reflecteert hij zelf. Dat-ie als een wat saaie man overkomt, is echt een misvatting, aldus Buma.

Ster advertentie
Ster advertentie