HUMAN

BeyonG (34) is transgender: 'Na die fetisj party wist ik het zeker!'

  1. Nieuwschevron right
  2. BeyonG (34) is transgender: 'Na die fetisj party wist ik het zeker!'

Toen BeyonG 24 jaar was, kwam ze uit de kast als transgender. Nu, tien jaar later, kan ze eindelijk zijn wie ze is en helpt ze andere jongeren die worstelen met hun genderidentiteit.

De naam BeyonG komt van 'Beyoncé', haar grote voorbeeld, en 'Gino', de naam die haar ouders haar gaven.

'Ik ging uit van het ergste'

BeyonG wist al even dat ze homoseksueel was, maar vertelde het niet meteen aan haar moeder. "Ik wilde wachten tot mijn achttiende, want als ze mijn seksuele geaardheid dan níet zou accepteren, kon ik aankloppen bij een instantie, omdat ik officieel volwassen was. Twee ooms van mij zijn homoseksueel en dat werd niet door iedereen uit de familie geaccepteerd, dus ik ging van het ergste uit. Mijn moeder zei dat ze het prima vond, zolang ik maar niet in vrouwenkleren zou gaan rondlopen."

Verschil gender en geaardheid

Ondertussen was BeyonG's coming out in volle gang. "Ik genoot van the gay life in Amsterdam, experimenteerde met make-up en vrouwenkleren. Tijdens mijn studie liep ik stage bij COC Nederland. Daar heb ik heel veel geleerd, onder andere over het verschil tussen gender en geaardheid. En ik mocht samenwerken met inspirerende rolmodellen, zoals transvrouw Dinah Bons, die vorig jaar nog ambassadeur was van de Pride.

Toen BeyonG op een avond voor het eerst naar een fetisj party ging, wist ze het zeker: ik ben trans. "Ik liep daar in vol ornaat rond in vrouwenkleren. En... Ik vond het geweldig! Ik kwam die avond helemaal in touch met mezelf. Mensen accepteerden me gewoon. Ik dacht: wauw, dít is wie ik ben!"

'ik ben niet de enige'

Na die avond deed BeyonG veel onderzoek naar trangenders. "Ik wilde er alles over horen en lezen. Dat hielp me in te zien dat ik niet de enige ben." Haar stage bij COC droeg daar enorm aan bij en op haar 24ste besloot ze dan ook het roer definitief om te gooien. Ze ging in transitie en droeg alleen nog maar vrouwenkleding.

Inmiddels kan BeyonG al tien jaar zijn wie ze is, en daar is ze blij mee. En wat haar moeder ervan vindt dat ze toch wél in vrouwenkleren is gaan rondlopen? "Ze heeft het even moeilijk gehad, maar is nu alleen maar trots op hoe ik in het leven sta. We hebben een warme band."

ANDEREN HELPEN DIE WORSTELEN

Jonge mensen die strugglen met hun genderidentiteit moeten volgens BeyonG weten dat ze niet de enige zijn. "Geloof in jezelf. Dan komt het echt goed. En als je hulp nodig hebt, klop dan aan bij Veilige Haven, waar ik nu werk als begeleider."

DIT IS HET VERHAAL VAN Beyong. WHAT'S YOUR PRIDE? GEEF JE ULTIEME PRIDE-NUMMER OP VOOR DE 3FM PRIDE LIST. KLIK HIER VOOR MEER #PRIDE-VERHALEN!

Ster advertentie
Ster advertentie