Eurosonic Noorderslag

Wat wordt volgens de shoarmaboer en verkeersregelaar de Sound of 2017?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wordt volgens de shoarmaboer en verkeersregelaar de Sound of 2017?

Tijdens Eurosonic Noorderslag struikel je over de mensen die superveel verstand hebben van muziek. Wat worden dé acts van dit jaar? That's the question. Wij gooiden onszelf het bruisende nachtleven van Groningen in, en stelden dezelfde vraag aan de 'gewone' man in het hoge noorden.

(Foto: Ben Houdijk)

Als we De Winkel uit lopen, weten we even niet goed waar we moeten beginnen. Het is druk op straat en de sfeer zit er verdomd goed in. Een paar meter verderop zien we half lamme mensen Café Amsterdam in walsen. Nederlandstalige deuntjes spreiden zich uit over de straat, elke keer als de deur opengaat. Binnen staat een handjevol mensen een soort van te dansen. We gaan direct op ons doel af en vragen een 19-jarig meisje wat dé act wordt van 2017.

"Wat is een act? Geef mij maar gewoon de muziek in Café Amsterdam hoor!"

Oké, fuck, we moeten dit anders aanpakken. Vanuit het donker doemt barman Joost op. Met het dienblad hoog boven zijn hoofd loopt hij naar ons toe. Even denken we dat hij komt zeggen dat we weg moeten, want wát zijn we in godsnaam aan het doen... Maar hij glimlacht alleen maar en als we uitleggen dat we met een missie op stap zijn, zegt hij dat hij ons ook niet kan helpen. Het zal hem aan zijn kont roesten wat het geluid van 2017 wordt.

De shoarmaboer

We lopen verder. De geur van vers afgeschraapte kebab komt ons tegemoet. We stappen een zaakje binnen waar drie gasten druk in de weer zijn met hompen vlees, zilverkleurige wegwerpschotels en ijsbergsla. De eigenaar van de toko kijkt vanuit de hoek tevreden de zaak in.

Gurmet is 53 jaar en komt uit Groningen. Hij wil best nadenken over de vraag wie er in 2017 gaat doorbreken, maar eerst wil hij benadrukken dat de muziek van vandaag de dag best wel oppervlakkig is.

"Het gaat over ik vind jou mooi, ik vind jou lelijk. Er is geen inhoud."

Volgens Gurmet wordt dit het jaar dat de Turkse popzanger Tarkan - je kent hem wel, van de oosterse hit 'Kiss Kiss' - gaat doorbreken. Gurmet vindt zijn discobeats en teksten geweldig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De verkeersregelaars

We bedanken Gurmet en slaan rechtsaf. Voor feestcafé Shooters staan Ben (50+) en Eljakim (40+) druk te tetteren in hun walkie talkie. We stellen ook hen de vraag die heel Groningen een paar dagen lang in zijn greep houdt: wat wordt dé act van 2017.

"Joh, daar zijn we helemaal niet mee bezig. We zijn met het verkeer bezig. En jullie veiligheid."

Ben (links) vertelt dat hij naast zijn beveiligingswerk met veel plezier internetradio maakt. Daar draait hij vooral Nederlandstalige muziek. Frans Bauer enzo.

"Ik weet echt niet wat dit jaar gaat scoren en daar ben ik ook helemaal niet mee bezig."

Na een kwartiertje lullen over etherpiraterij, de grootste hits aller tijden en Radio 10, bedanken we ze en trekken we door.

Het garderobemeisje

Met een grote omweg lopen we terug naar De Winkel. Een openbare garderobe trekt onze aandacht. Jind legt uit dat dit een stadsgarderobe is.

"Mensen gaan op één avond wel naar zeven verschillende kroegen. Jassen worden vaak gejat. Hier kun je tegen een paar euro veilig je jas ophangen."

We vinden het een geniale uitvinding en kijken om ons heen. Het is koud. Het is laat. Een paar meisjes staan als een boer met kiespijn te klappertanden in de hoek van de ruimte.

Jind is 22 jaar en werkt hier twee nachten per week. Haar shift duurt tot 07:00 uur 's ochtends. Als we vragen wat ze ervan vindt dat de hele stad op z'n kop staat, zegt ze dat ze niet zoveel met Eurosonic Noorderslag heeft.

"Het wordt elk jaar minder. Mijn vrienden en ik willen gewoon grote acts zien, maar die komen nooit."

De beveiliger

We lopen terug naar de studio van 3FM. Beveiliger Davy (27 jaar) groet ons en in een wanhopige poging vragen we ook hem wat het geluid wordt van dit jaar. Zijn antwoord wijkt niet veel af van wat de rest al heeft gezegd.

"Ik weet het niet. Ik ben geen muziekexpert."

Als we hem vragen wat hij dan luistert, zegt hij dat hij 3FM eigenlijk heel vaak opzet. En ja, hij luistert ook graag naar muziek van Elvis, Bon Jovi en Meat Loaf vindt hij te gek. Hun platen slingert hij aan met de platenspeler die hij van zijn vriendin kreeg.

"Oh en vergeet Ed Sheeran niet. Die heeft net twee te gekke platen uitgebracht. Ik denk dat we van hem nog veel gaan horen dit jaar."

We geven Davy een ijskoude hand, bedanken hem en lopen weer naar binnen.

Meer Eurosonic

>> Eurosonic 2017 in tien vette foto's
>> 3voor12: de beste acts van Eurosonic dag 1
>> 3voor12: de beste acts van Eurosonic dag 2
>> 3voor12: de beste acts van Eurosonic dag 3

3FM op Noorderslag

3FM zendt zaterdagavond 14 januari van 19:00 tot 02:00 uur live uit vanaf de Oosterpoort in Groningen. Zet 3fm.nl/live aan om niks te missen. Wil je Noorderslag volgen op televisie? Dat kan ook. NPO 3 zendt namelijk van 23:05 tot 02:06 uit.

Ster advertentie
Ster advertentie