Eurosonic Noorderslag

New Wave wint de Popprijs 2015!

  1. Nieuwschevron right
  2. New Wave wint de Popprijs 2015!

Het hoge woord is eruit: New Wave is dit jaar de winnaar van de Popprijs.

(Foto: Bullet-Ray)

De eerste keer van de uitreiking van de Popprijs zonder de roemruchte bierdouche, maar het feest is er niet minder om. New Wave pakt De Popprijs voor 2015! De geruchten gonsden al dagenlang door de gangen van de Oosterpoort: Kensington zou de prijs pakken, Typhoon zou er mee vandoor gaan en weer anderen dachten dat The Golden Earring hem als oeuvreprijs zou krijgen. Maar het werd dus New Wave.

Wat is de Popprijs?

Wanneer win je eigenlijk de Popprijs? Niemand die het zeker weet. Over het algemeen gaat hij naar artiesten die afgelopen jaar van grote betekenis zijn geweest voor de popmuziek. Maar het kan ook zomaar een oeuvreprijs zijn. En dan kan hij ook nog eens in alle genres vallen. De wegen van de Popprijs-jury zijn (bijna) ondoorgrondelijk. De Popprijs winnen is daarom echt een gigantische eer.

Grote winnaars

New Wave mag zich scharen in een bijzonder rijtje winnaars. In het verleden wonnen onder andere Kyteman, De Jeugd Van Tegenwoordig, Racoon en Armin van Buuren de Popprijs. Vorig jaar gingen The Common Linnets er met de prijs vandoor.

Schiermonnikoog

Wat gebeurt er als je de nieuwe lichting hiphophelden samen naar een waddeneiland stuurt? Muzieklabel Top Notch zette onder andere Lil' Kleine, Ronnie Flex, Bokoesam, Lijpe en Ares op de boot naar Schiermonnikoog. De jongens hadden maar één opdracht: ga creatief en muzikaal helemaal los. Acht dagen lang sloten de rappers zich op in hun huisjes en haalden daar alles uit de kast. Het eindresultaat? Een moddervette plaat: New Wave.

>> Bekijk hier het interview dat Roosmarijn had met New Wave in april

(Fotograaf: Ben Houdijk)

De controverse

Begin april kwam het album uit, simpelweg New Wave genaamd. Met daarop nummers als 'Investeren In De Liefde' van Lil' Kleine, Ronnie Flex, SFB en Bokoesam, 'Vallen In De Club' van Ronnie Flex, Jandro, Cartiez en Lijpe en natuurlijk 'Drank & Drugs' van Ronnie Flex en Lil' Kleine. 'Drank & Drugs' voerde in de zomer drie weken lang en hield de gemoederen flink bezig. Wie kent niet de clip met de uiterst opwindende actrice Olivia Lonsdale? Om over de zinsnede 'Alle tieners zeggen ja tegen MDMA' nog maar te zwijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meest gestreamde album

New Wave van New Wave was afgelopen jaar het meest gestreamde album via Spotify in Nederland, en hield daarmee grote internationale acts als Major Lazer en The Weeknd achter zich. Tijdens Lowlands gaf het hiphopcollectief een legendarisch optreden en het album werd eind 2015 ook nog eens genomineerd voor 3voor12 Album van het Jaar, die prijs ging echter naar Hunee.

Vind jij New Wave de terechte winnaar van de Popprijs?

Ster advertentie
Ster advertentie