3FM nieuws

Door de Brexit ga je nog meer betalen voor je Coldplay-kaartje

  1. Nieuwschevron right
  2. Door de Brexit ga je nog meer betalen voor je Coldplay-kaartje

We belden met Martijn Rosdorff, freelance journalist in Engeland, om te vragen wat de Brexit betekent voor de muziekindustrie.

Mocht je onder een steen hebben gelegen: gisteren ging Groot-Brittannië naar de stembussen om te stemmen of ze wel of niet lid blijven van de Europese Unie. De meerderheid (51,9%) stemde voor een Brexit en dus stapt Groot-Brittannië binnenkort uit de EU. Dat is het verhaal in het kort, door naar de muziek. Want wat betekent deze keuze voor de muziekindustrie?

Dure concertkaartjes

Ten eerste: de concertkaartjes voor Britse acts als Adele, Coldplay en Mumford & Sons worden (nog) duurder. "Artiesten moeten per item wat ze meenemen gaan betalen. En dan echt voor élk item: elk drumstokje moet apart ingevoerd worden als Groot-Brittannië officieel uit de Europese Unie is", legt Martijn uit. "Dat wordt een duur grapje voor bijvoorbeeld Adele, die elf vrachtwagens meenam naar de Ziggo Dome. Dat wordt doorgerekend in de ticketprijzen. Door de Brexit gaan de ticketprijzen voor Adele en Coldplay waarschijnlijk omhoog".

Werkvisum voor artiesten

Ook is het mogelijk dat artiesten een apart werkvisum moeten aanvragen voor elk Europees land waar ze willen optreden, maar dat is nog niet zeker. De onderhandeling tussen Groot-Brittannië en de EU over de 'scheiding' gaat minstens twee jaar duren, dus dat wordt tegen die tijd duidelijk.

My Baby

Ook Nederlandse bands krijgen er 'last' van. Martijn neemt de Nederlandse band My Baby als voorbeeld. "Als zij willen optreden in Engeland, leggen ze allemaal vijftig euro in voor de benzine, stappen ze in een busje en rijden ze erheen. Dan slapen ze ergens op een bank bij vrienden en dekken ze misschien net de kosten met de zaalopbrengst". Je begrijpt, als ze voor ieder instrument invoerrechten moeten betalen, dan is dat niet meer te doen.

My Baby op De Speelplaats

Rechten worden duurder

Nog een voorbeeld: de rechten over de muziek. "Nu is de hele Europese Unie één grote open markt, maar dat verandert dus voor Britse acts. De rechten van hun muziek zijn gewoon een economisch product, en om die te verhandelen komen er ineens allemaal regels (dus geld) bij", vertelt Martijn. Dat gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat ook de albums duurder worden.

Nieuwe muziek

En niet alleen de gevestigde namen gaan het merken, ook voor nieuw talent wordt het lastiger. "Ik woon in Brighton, in het zuiden van Engeland, en hier hebben we twee rockacademies en een conservatorium. Een muzikale stad dus. Mensen uit heel Europa komen hier studeren, maar dat wordt nu een stuk minder. De EDM-scene hier bijvoorbeeld, onder leiding van DJ's als Fatboy Slim, gaat de Europese input heel erg missen."

Fatboy Slim op Sziget 2009 (fotograaf: Ben Houdijk)

Coldplay baalt

De meeste artiesten staan dan ook niet achter de Brexit. Donderdagavond, toen de uitslag nog niet bekend was, stond Coldplay in de Amsterdam ArenA. "Als Engeland na vanavond voor iedereen van buiten op slot gaat, kiezen we Rotterdam of Den Haag als woonplaats", zei Chris Martin. En hij is niet de enige artiest die baalt. Ook Olly Alexander, de zanger van de Britse band Years & Years, zangeres Ellie Goulding en Bastille-drummer Chris Wood zijn het er niet mee eens.

En Lily Allen denkt dat het land gewoon verloren is.

Ster advertentie
Ster advertentie