3FM nieuws

Hoe is 'Slow Down' ontstaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is 'Slow Down' ontstaan?

Douwe Bob staat zaterdagavond 14 mei met 'Slow Down' in de finale van het Eurovisie Songfestival. Hoe komt zo'n catchy liedje, dat inmiddels heel Nederland mee kan zingen, tot stand?

Still uit de videoclip

In de docu Douwe Bob, Eyes on the Prize zien we 3FM-DJ Annemieke, die Douwe Bob volgt vanaf het moment dat 'Slow Down' ontstaat in Spanje tot het moment dat hij in het vliegtuig stapt richting Stockholm. In de docu wordt uitgelegd hoe 'Slow Down' is ontstaan.

De akkoorden

Matthijs van Duijvenbode, manager, producer en pianist van Douwe Bob, vertelt in de docu dat bassist en gitarist Jeroen Overman een tijdje zat te klooien met een paar akkoorden. Deze akkoorden nam Douwe Bob mee naar Zuid-Spanje, waar hij met zijn band schreef aan het nieuwe album (Fool Bar). "Dit waren zulke mooie melancholische akkoorden. We wisten zeker dat we hier íets mee moesten."

Van Zuid-Spanje naar Stockholm in Zweden

Vervolgens hebben de heren het opzetje van het nummer even laten liggen en later, en later, in Malaga, zijn ze ermee verder gegaan. Douwe Bob: "Daarna hebben we 'Slow Down' geperfectioneerd en bijgeschaafd in Zweden."

De productie

Matthijs van Duijvenbode heeft de productie van het nummer op zich genomen. "De opbouw van dit nummer is héél belangrijk, maar de kern móet gewoon goed zijn."

De boodschap

'Slow Down' gaat over een stap terugnemen in ons hectische bestaan. Het is een soort protestsong tegen de snelheid van het leven.

De eerste keer voor publiek

De allereerste keer dat Douwe Bob en zijn band 'Slow Down' live lieten horen was in de Fool Bar, dit is de bar in het eigen huis van Douwe Bob, in De Pijp in Amsterdam. "Bij het tweede refrein zong iedereen 'm al mee, en toen dachten we: vet, dit werkt dus gewoon."

De videoclip

Voor de (Eurovisie Songfestival) videoclip wilden ze de boodschap van het liedje duidelijk naar voren te laten komen. We zien Douwe Bob in de hectische, drukke buurt waar hij opgroeide. Het leven gaat aan hem voorbij. De Vlaamse Hans Pannecoucke regisseerde de clip. Hij wilde een koude, natte en winderige sfeer neerzetten. "Hoe grauwer hoe beter." aldus Hans.

Meer Douwe Bob? Check: Douwe Bob: de weg naar het Eurovisie Songfestival

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie