Amsterdam Dance Event

Zo worden Skrillex en Deadmau5 nooit meer teruggefloten

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo worden Skrillex en Deadmau5 nooit meer teruggefloten

Echt creatief zijn EDM-DJ's niet tijdens optredens, omdat ze in verband met licht en visuals bijna verplicht zijn om hun shows van tevoren op te nemen. Op ADE bleek dat dit met nieuwe software anders kan.

Geluid, licht en visuals. Dit zijn drie wezenlijke ingrediënten voor nagenoeg elk dance-evenement. Met name die laatste twee zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Je hoeft de grote shows van EDM-artiesten er maar bij te pakken om te zien dat het bombastischer, kleuriger en een experience moet zijn.

Geluid komt later binnen

Het is natuurlijk ook prachtig dat wanneer de bass wordt weggedraaid of wordt opgebouwd naar een hoogtepunt dat het licht en de visuals dat effect versterken. Dat die drie elementen dus synchroon (oftwel: sync) lopen. Maar dat is meteen ook het grootste struikelblok, want het is voor een lichttechnicus en een VJ niet te doen om de drie live sync te laten lopen.

Niet in de laatste plaats omdat de lichttechnicus en VJ in tegenstelling tot de DJ niet op het podium maar vaak tientallen, soms zelfs honderden meters aan de overkant staan. We geven het je te doen om dan precies op het juiste moment die schuif open te doen. Dat kan natuurkundig ook niet, omdat het geluid later binnenkomt aan de overkant.

(Eén van de waanzinnige foto's van Rutger Geerling, die bij 3voor12 vertelde over zijn boek This Is My Church)

Voorprogrammeren

Dus zit er maar één ding op voor de Armins, Guetta's en Afrojacks van deze wereld: je hele show van tevoren opnemen. Omdat dit vaak de enige manier is om lichteffecten en visuals sync te laten lopen bij het geluid.

DJ's kunnen weliswaar wat freaken met samples en extra sound-effects, maar in wezen ligt de basistrack van de show vast. Voor sommige DJ's is dit een doorn in het oog omdat ze niet live kunnen experimenteren.

(Lay-out van het muziekprogramma Ableton Live)

Hoezo, té creatief?

Voor die DJ's en producers is er nu goed nieuws. In het Beamlab op Amsterdam Dance Event in Pakhuis de Zwijger presenteerden de mensen van Showsync woensdag 14 oktober hun gloednieuwe software.

Met deze software kun je in het muziekprogramma Ableton Live naast muziek ook lichteffecten en visuals toevoegen. Zodoende kunnen DJ's on stage at random experimenteren en freaken, terwijl alles sync blijft lopen.

Volgens ontwikkelaar Mattijs Kneppers zullen grote producers als Deadmau5 en Skrillex vooraan in de rij staan voor hun software. Tot nu toe werden zij door hun productieteam steeds teruggefloten wanneer ze té creatief wilden zijn op het podium.

Bekijk hier ons mini-interview met softwareprogrammeur Mattijs Kneppers:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie