Naar homepage
Amsterdam Dance Event

30 jaar dance, het Metropole Orkest en die-hard fans: dit was de laatste show van Hardwell

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar dance, het Metropole Orkest en die-hard fans: dit was de laatste show van Hardwell

Donderdagavond kreeg een volle Ziggo Dome een college van Hardwell en het Metropole Orkest in de vorm van een muzikale tijdreis. 30 jaar dance muziek kwam voorbij in twee uur tijd! Dat is op zich al een unieke beleving, maar dat was nog niet alles... Een maand geleden kondigt Hardwell aan dat hij een pauze neemt. Deze show zou - voor nu - zijn laatste zijn! 3FM was erbij.

Het is druk in de Ziggo Dome. Er zijn mensen die Hardwell achterna reizen en hem al meer dan dertig keer hebben gezien. Er zijn mensen die hem deze avond voor het eerst, en misschien wel laatst, zien. Jong, oud, ouders, kinderen: het mag duidelijk zijn dat deze gast meerdere generaties weet aan te spreken. En ze zijn allemaal hier. Om in ieder geval nog één laatste keer te dansen alsof het de laatste keer is. Spoiler: dat is het niet, maar daarover later meer!

Komt 'ie terug volgens de fans?

Hoe is dat voor een fan? Naar een concert gaan van je grote held met de kennis dat het zomaar eens de laatste keer zou kunnen zijn? "It makes you wanna enjoy it even more," vertelt Igor (24) uit São Paolo. Hij is in totaal naar meer dan dertig shows van Hardwell over de hele wereld geweest. "I've lost count at a certain moment haha..."

"I have so much respect for the choice that he has made and there is so much support coming from the fan community. We all stand behind him! Secretly praying for a comeback haha. But he will! I have faith that he will."

Datzelfde geldt voor Inneke (38) en Yves (36) uit Vlaanderen, die met een gesigneerde Hardwell-vlag door de zaal paraderen. Het koppel is groot fan en heeft een nog grotere fan thuiszitten, hun dochter Esther (10). Inneke: "Toen we de vlag hebben laten signeren heeft Esther er een briefje bij geschreven dat als ze achttien is, ze eindelijk naar een show kan gaan. Als we destijds, toen we de kaartjes kochten, hadden geweten dat het zijn laatste ging worden, had ze natuurlijk mee gemogen. Dus hij moet wel terugkomen, voor Esther!"

19 43b9364650 Schermafbeelding 2018 10 19 om 09 09 37
Inneke en Yves

Magie tussen artiest en fan

Maar wat maakt een show van Hardwell dan zo magisch? Volgens de 29-jarige Shujun Wi uit Hong Kong heeft het alles te maken met de energie die hij uitstraalt. "He gives so much energy on stage and it reflects upon us in the crowd. He makes us wanna dance even harder en scream even louder than we're already doing. That connection between the artist and fan is amazing."

19 76fc6fe638 Schermafbeelding 2018 10 19 om 09 08 45
Shujun Wi op rechts

De show

Klopt dit als we later in de zaal staan en de show begint? JA! Zelfs als je denkt dat je niet echt iets met dance hebt... Donderdag had je sowieso de avond van je leven gehad. Hit na hit na hit na hit... Met ook nog eens op de achtergrond dat enorme en indrukwekkende Metropole Orkest, de beste 'band' die een artiest zich maar kan wensen.

De show knalt rechttoe rechtaan door 30 jaar dancemuziek heen. In het eerste deel (1988-1998) hoor je de klassiekers als Technotronic met 'Pump Up The Jam', Snap! met 'Rhythm Is A Dancer' en 'Music Sounds Better With You' van Stardust. Van 1998-2008 ga je langs hits als 'Summer Jam', 'Satisfaction' en 'Put Your Hands Up For Detroit' om uiteindelijk te eindigen in de afgelopen tien jaar. Jaren die getekend zijn door onder andere Hardwell zelf, maar natuurlijk ook Swedish House Mafia, Avicii en Martin Garrix.

19 5c6f09527c 44690549274 ae7a9138f6 k
19 15b6f4ea11 45363418462 3f301f1a13 k

Laatste woorden

En dan belandt de show bij het laatste nummer. Het moment dat Hardwell de microfoon pakt: "Thank you guys so much for fulfilling my dream. This night shows that music is uniting people. If it's dance music, if it's classical music, it can be jazz, it can be r&b, it can be whatever, but music is the most universal language on earth. Thank you so much guys, I will be back!" Daar staat het, zwart op wit, we hebben bewijs in de video hieronder. Hardwell. Komt. Terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer ADE? Check alle avonturen hier!

Ster advertentie
Ster advertentie