5 Essential Tracks

Artiesten Special Jake Bugg

  1. Nieuwschevron right
  2. Artiesten Special Jake Bugg

Jake Bugg staat vanaf dinsdag 20 mei in de spotlights in MetMichiel. De Britse singer-songwriter is pas 20 jaar oud en heeft nu al twee albums op zijn naam staan.

Jake Bugg ziet er een beetje uit alsof 'ie too cool for school is. Hij doet zijn ding, muziek maken, en laat zich vooral niet gek maken door de perst. Michiel maakte een Special over de Brit, check 'm hieronder:

Beluister de special:

'Als je drie akkoorden kan spelen, kun je een liedje maken.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jake Bugg wordt in 1994 geboren als Jake Edward Charles Kennedy in het Britse Nottingham. Vooral ten tijde van zijn debuutalbum wordt Jake gezien als een soort jonge Bob Dylan. Jake zelf wordt niet heel enthousiast van die vergelijking, want Bob Dylan is niet zijn grootste inspiratiebron.

'Mad World' van Tears For Fears

Het begint allemaal met het liedje 'Starry Starry Night' van Don Mclean. Jake hoort het nummer in een aflevering van The Simpsons als hij 12 jaar oud is. Niet lang daarna geeft hij zijn voetbaltraining op om gitaar te spelen. Zijn oom Mark leert hem een paar gitaarakkoorden en het eerste liedje dat hij speelt is 'Mad World' van Tears For Fears.

Beluister het fragment:

'Een hitsingle met een Amsterdams tintje.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Glastonburg en Jake's debuutalbum

Op zijn 17e mag Jake Bugg al op het prestigieuze festival Glastonbury spelen. Hij laat 'Introducing Stage' horen. Dit resulteert in een platencontract en een jaar later komt Jake's titelloze debuutalbum uit. Hij laat zich beïnvloeden door muziekhelden als Oasis, Don McLean, The Beatles, Robert Johnson, Jimi Hendrix en Neil Young.

'Lightning Bolt' 3FM Megahit

De single 'Lightning Bolt' slaat aan als een bom en wordt bij 3FM uitgeroepen tot Megahit. Aan de videoclip zit een Nederlands tintje, want die is opgenomen in Amsterdam.

Producer Ian Archer

Jake krijgt bij het schrijven van zijn eerste album hulp van Ian Archer, de man die ook verantwoordelijk is voor het nummer 'Run' van Snow Patrol. Voor album nummer 2 gaat Jake opnieuw aan de slag met Ian, maar er komt nog een producer aan boord. En wat voor één!

Beluister het fragment:

'Ik wist niet eens precies wie hij was, maar ik wist wel dat ik dit moest doen.'

Jake Bugg vliegt naar de VS

Voor het tweede album, dat in 2013 uitkomt, vliegt Jake Bugg naar de legendarische Rick Rubin in de Verenigde Staten. Deze producer maakte van Jake's landgenoot Adele een grote ster en hij maakte van hiphop mainstream muziek.

Rick Rubin: de man achter meerdere succesalbums

Rick Rubin is ook de man achter succesalbums van o.a. Red Hot Chili Peppers, Jay Z, Metallica, Slayer, Eminem, Kanye West en het bejubelde American Recordings album van Johnny Cash. Jake duikt met Rick de studio in. En hoewel de zanger niet eens goed weet wie hij is, voelt hij dat dit een offer is "you can't refuse".

In de studio van Rick Rubin

Werken met een producer is nieuw voor Jake. En nu staat hij zomaar samen met de grote Rick Rubin in zijn studio een tweede plaat op te nemen. In dezelfde ruimte stonden ook artiesten als Johnny Cash en Jerry Lee Lewis.

Beluister het fragment:

'Het was geen detox, maar een reiniging van de ziel.'

Rick Rubin Shangri La Studio

Album nummer twee wordt dus opgenomen in Rick Rubin's Shangri La Studio (vandaar de naam van Jake's plaat). De Britse artiest, die dan pas 19 jaar oud is, vindt het heerlijk dat hij na een jaar vol avonturen op het podium, backstage en in de tourbus eindelijk op één plek kan zijn.

Een welverdiende vakantie

Het tweede album maken voelt als een welverdiende vakantie, een detox. De studio heeft een grote invloed op hem. Zeker omdat hij weet welke artiesten er nog meer hebben gestaan. De Amerikaanse rock, blues en country zijn terug te horen op Jake's Shangri - La album. Maar uiteindelijk klinkt het album toch gewoon als... Jake.

Beluister het fragment:

'Als men mijn album niet goed genoeg vindt, moet ik snel een volgende maken.'

Een tweede album

Zijn 'vakantie' in de studio van Rick Rubin levert Jake Bugg een tweede album op, krap een jaar nadat zijn debuut in 2012 uitkwam. Jake denkt nu al na over album nummer drie.

Jake Bugg is tevreden over tweede album

Dat album nummer twee zo snel na zijn debuut kwam, heeft niks met haast te maken. Hij is tevreden over de liedjes, ondanks dat hij geen overwegend juichende kritieken krijgt. Hij is daar broodnuchter over: je hebt mensen die je tof vinden en niet.

Zin om te touren

Jake weet één ding honderd procent zeker over zijn toekomst: hij blijft muziek maken, voor de rest van zijn leven. En hoewel hij nadenkt over een volgens album, heeft hij ook zin om te touren, om zijn nieuwe liedjes aan het publiek te laten horen.

Beluister het fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie