5 Essential Tracks

Down The Rabbit Hole

  1. Nieuwschevron right
  2. Down The Rabbit Hole

Michiel zette speciaal voor de tweede editie van Down The Rabbit Hole alle acts op een rijtje. Je checkt het hier in de Special.

Go Down The Rabbit Hole (26 t/m 28 juni 2015) met Michiel! In deze special check je verhalen van vijf artiesten die daar op zullen treden: Alabama Shakes, War On Drugs, Oscar And The Wolf, Iggy Pop en Damien Rice!

Elke dag komt een gloednieuw deel online. Whoop!

"Ik wilde een album maken dat zich kon meten aan de klassiekers" - The War On Drugs

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(foto: Ben Houdijk)

The War On Drugs, de band die in 2014 voor veel mensen uit het niets uit de lucht kwam vallen. De band die vooral rondom één man draait: Adam Granduciel. Dit is het verhaal van Adams gevecht met zichzelf, de wereld en de prachtige muziek die daaruit voorkomt.

Loner Adam Granofski

Adam Granofski is een loner. Hij zit in het voetbalteam van zijn middelbare school en speelt een beetje gitaar. Maar echt populair is hij niet. Net als zijn ouders blijft Adam het liefst thuis. Op vakantie gaat de familie Granofski niet. Veel vrienden hebben ze evenmin.

debuut-EP Granduciel

Adam maakt wel graag muziek. Hij experimenteert met opnemen, en bouwt thuis op zijn slaapkamer zo liedjes op uit verschillende lagen. Zo maakt hij zijn eerste cassettebandje met eigen liedjes. Hij doopt zijn debuut-EP Granduciel, de bijnaam die zijn leraar Frans hem gaf toen hij op de middelbare school kwam. En ook de naam die hij zal gaan gebruiken als zijn artiestennaam: Adam Granduciel.

Adam ontmoet Kurt Vile in Philadelphia

Op zijn 24e vertrekt Adam naar Philadelphia. Op zoek naar avontuur en vooral op zoek naar een betekenis in zijn leven. Als onzekere mid-twintiger belandt hij in een stad waar hij niemand kent. Maar de eerste persoon die hij ontmoet is meteen raak: Kurt Vile. Ze delen dezelfde passie voor muziek, blijken op dezelfde manier gitaar te spelen en... zijn allebei groot fan van Bob Dylan.

Van jamsessie naar The War On drugs

De klik tussen Kurt en Adam is zo groot dat ze samen muziek gaan maken. Na jamsessies die hele nachten doorgaan en een paar flessen wijn komen ze met een bandnaam: The War On Drugs. De eerste EP’tjes hebben beperkt succes en in 2008 komen de mannen met hun eerste langspeler Wagonwheel Blues. De plaat verkoopt matig. En ook de live shows in de steden rond Philadelphia leveren nauwelijks iets op:

Adam: “We were able to go up to New York quite often, play shows and come back with, you know, enough to put money in the gas can of the car. But nothing that we could make a living of.”

Adam zonder Kurt verder

Na één plaat verlaat Kurt de band en stort zich op zijn soloproject Kurt Vile and the Violators. Adam gaat door met The War On Drugs. Hij schrijft veel in zijn afgetrapte, maar grote huis. Een huis dat steeds meer in een soort kluizenaarswoning verandert. Er komen veel mensen langs die er een tijdje wonen, muziek maken en dan weer weg gaan. Ondertussen werkt Adam aan album nummer twee, die in 2011 uitkomt: Slave Ambient.

Slave Ambient en de opvolger

Hitjes en refreintjes zul je op die plaat niet tegenkomen, maar toch wordt Slave Ambient een redelijk succes. Het geeft The War On Drugs de kans om te gaan touren. Eerst in Amerika en daarna ook door Europa. Tijdens dat touren begint Adam te werken aan plaat nummer drie. Een album dat grootser en vooral beter moet klinken dan alles wat hij ooit geschreven heeft.

Adam: “I wanted to make a record that showcased how good a live band we had become and how the songs that we would play on Slave Ambient kinda changed but I didnit want to make a band record. I didn't want to make lik a democratic kind of all in the studio, everyone do their thing record. Like I still wanted to make it mine and play the instrument the way I wanted to play them, but also go for that big band sound, without be holding to the new band like line-up or anything.”

Adam wil vernieuwen

Opgesloten in zijn eigen huis probeert Adam zichzelf te vernieuwen, zonder zichzelf te verliezen. Hij krijgt meer dan ooit last van angsten en het weinige dat hij van de buitenlucht ziet, is de weg tussen zijn huis en het buurtcafé. Hij breekt zijn hoofd over van alles en vooral over de druk om een nieuwe plaat te schrijven. Voor zichzelf legt hij de lat onmogelijk hoog.

Adam: “I got like really upsessed with it. in a real kinda dark. It was like all I had to do. Much different process than the other ones. The other ones were like a more trial and error. And this one I wanted to make like on par with all the classic albums that I’d grown up with. So I kinda raised the bar just for myself really.”

Adam hervindt zichzelf met Lost In Dreams

Na een jarenlange worsteling, depressie en zoektocht hervindt Adam zichzelf. En hoe! Met Lost In Dreams levert hij een meesterwerkje af. De plaat krijgt lovende kritieken eindigt wereldwijd in de jaarlijstjes.

Opeens wordt The War On Drugs met open armen op de festivalweides ontvangen. Het succes van de eerste single, ‘Red Eyes’ geeft Adam het zelfvertrouwen om grote podia plat te spelen. Met de plaat wordt niet alleen The War On Drugs opeens een grote band, het is ook het laatste zetje dat Adam Granduciel nodig heeft om tot bloei te komen.

Beluister het fragment:

Download

"Muziek gaf me hoop op een ander leven" - Iggy Pop

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De geboorte

Op 21 april in 1947 komt James Newell Osterberg ter wereld in een klein stadje in Amerika. Hij groeit op in een trailerpark in de buurt van Detroit.

Iggy Pop en Godfather of Punk

We kennen James beter onder de naam Iggy Pop. Hij wordt ook wel de Godfather of Punk genoemd. Die naam krijgt hij later. De bijnaam Iggy krijgt hij tijdens zijn middelbare schooltijd. Hij heeft hem te danken aan de band waar hij dan in drumt: The Iguanas.

Stopt met zijn studie

Iggy begint na de middelbare school aan een studie, maar daar stopt hij na een jaar mee. Het is dan 1966. Datzelfde jaar wordt Iggy de frontman van de band The Stooges.

Iggy: "I didn’t really wanna go to school and sign up for a life time of dreadery. Music gave me hope to go on another path in life."

De grenzen opzoeken

Shows van The Stooges zijn duister en rauw. Met The Stooges zoekt Iggy de grenzen op. Hij gaat ver. Zo komt het voor dat hij op het podium rond rolt in glas en dat hij zijn borst bont en blauw slaat met zijn microfoon. Hij is overigens ook de eerste artiest die vanaf het podium in het publiek springt en daarmee het fenomeen stage-dive start.

Concert loopt gigantisch uit de hand

Concerten van The Stooges zijn dus extreem. En Iggy’s steeds heftiger wordende drugsgebruik versterkt dat alleen maar. Tijdens een concert van de band in 1974 loopt het compleet uit de hand: Iggy wordt bewusteloos geslagen door Hells Angels in het publiek die hij al de hele avond heeft uitgescholden vanaf het podium. Het is het moment dat Iggy beseft dat er iets moet veranderen. Hij stopt met The Stooges en laat zich opnemen om van zijn drugsverslaving af te komen.

David Bowie is Iggy's vriend en grootste fan

Een paar jaar daarvoor, in 1971, heeft hij een artiest ontmoet die een grote stempel op zijn leven zal drukken: David Bowie. Het klikt meteen en Bowie is Iggy’s grootste fan.

Bowie: "What a great, wonderful, funny, great writer he is."

Iggy en Bowie naar Berlijn

In 1976 verruilen ze beiden de VS tijdelijk voor Berlijn. Ze doen dit naar verluidt om de drugsverleidingen te ontvluchten, als is het de vraag of dat gelukt is. Wat ze in elk geval wel in Berlijn voor elkaar krijgen, is met elkaars hulp legendarische muziek maken. Bowie maakt er de albums Low en Heroes. En Iggy twee succesvolle soloalbums: The Idiot en Lust For Life.

Iggy: "I did two records with David Bowie producing and co-writing in Europe."

'Lust For Life' dankzij tv-uurtje

Een van de nummers die ze samen in Berlijn schrijven is de titeltrack van het album Lust For Life.

Iggy: "We wrote the music to ‘Lust for Life’ watching American Forces Television Network. We would watch Starsky and Hutch once a week on Thursday Night, that was the little dose of western culture. And before it would come one, the ID of the station was a black and white image of a radio tower which was going ‘pa pa pap, pa pa pa’. So he grabbed it’s kids ukelele and came up with the format. And said "call this ‘Lust For Life’"."

Bowie neemt 'China Girl' zelf op

Eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 blijft Iggy albums maken, maar niet met heel groot succes. En dan is het opnieuw Bowie die voor verandering zorgt in Iggy’s leven.

Bowie neemt in 1983 ‘China Girl’ op, het nummer dat beide heren samen in Berlijn schreven en dat origineel op Iggy’s album The Idiot verscheen. De versie van Bowie wordt een grote hit en een jaar later neemt Bowie nog twee nummers op die ze samen voor Iggy’s albums schreven in Berlijn. Van de royalties kan Iggy een tijd lang leven.

'Lust For Life' revival

De bekendste track van Iggy is Lust for Life, van het gelijknamige album uit 1977. Het nummer wordt pas later bekend dankzij twee films. De eerste keer is in 1983, dankzij Desperately Seeking Suzan, de film met Madonna in de hoofdrol.

Datzelfde jaar produceert Bowie Iggy’s album Blah Blah Blah en dat levert Iggy de hitsingle "Real Wild Child" op. Dat is zijn eerste grote succes na het album Lust For Life.

De tweede opleving van de track ‘Lust For Life’ is in 1996, dankzij de cultfilm Trainspotting. Daardoor leert weer een hele nieuwe generatie Iggy Pop kennen.

Iggy met en zonder The Stooges

In 2003 komen The Stooges weer bij elkaar en tourt de band weer volop ook al zijn sindsdien een aantal van de originele bandleden overleden. Maar Iggy doet het af en toe ook nog alleen, zoals op Down The Rabbit Hole 2015.

Beluister het fragment:

Download

“Die emotionele songs zijn er wel, maar de emotie zelf is voorbij” - Oscar And The Wolf

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootste inspiratiebron voor debuutalbum Entity, dat in 2014 verscheen, was een bijna niet te verteren liefdesverdriet.

"Het heeft sowieso te maken met verlangen en het niet kunnen bevredigen van verlangen."

Album en optreden zijn twee verschillende dingen

Het album van Oscar and the Wolf en de optredens van de act live zijn voor Max twee totaal verschillende dingen. Het is dus ook echt niet zo dat hij elke avond opnieuw zijn gebroken hart staat te verwerken.

"Op een podium neem ik er sowieso afstand van he. Ik zie optreden als iets heel anders dan een opgenomen plaat. De songs zijn er, maar het verhaal is voorbij. En ik ga ook de plaat niet perfect proberen na te spelen."

Beluister het fragment:

Download

"We just play the best we can and sing as hard as we can" - Alabama Shakes

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In juni 2015 staan ze op het festivalterrein van Down The Rabbit Hole in Beuningen, maar voor de leden van Alabama Shakes begon het allemaal in een klein dorpje in Alabama. De band uit Athens is één van de ontdekkingen op het South By Southwest festival in 2012 en in datzelfde jaar scoren ze een hit met het nummer ‘Hold On’.

Van The Shakes naar Alabama Shakes

Een aantal van de bandleden leert elkaar kennen op school. Ze beginnen als The Shakes, maar aangezien er al andere bands zijn die zo heten, veranderen ze hun naam Alabama Shakes. Ze beginnen met muziek maken om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur in het kleine dorpje.

"We started playing like, some cover songs and stuff like that. We just wanted to get out there and play together, ‘cause it was a whole lot of fun."

"And we didn’t care if anybody listened or not and we didn’t care if we got paid or not, so we just started playing our songs and that’s kinda when the whole thing started"

Eigen nummers

Na het spelen van coversongs schakelen de bandleden over naar hun eigen nummers. Begin 2011 neemt het viertal een aantal nummers op in een studio in Nashville en nog geen jaar later halen ze een platendeal binnen.

Debuutalbum Boys and Girls

In 2012 komt het debuutalbum Boys and Girls uit. Het bevat een mix van classic rock, soul en R&B. Veel recensenten omschrijven de authentieke sound van de band als retro, maar hier zijn de bandleden het niet mee eens.

"We say we’re a rock and roll band with a lot of soul influence. We are pulling from a lot of different influences rather than classic R&B. Just as much Chuck Berry and just as much My Morning Jacket are in there as Otis Redding is. So it’s kind of all over the board."

Take everything day by day

De diverse sound slaat aan bij het grote publiek en al snel wordt er wereldwijd over de band gepraat. Toch proberen de bandleden er nuchter onder te blijven.

"You know, just take everything day by day. Don’t think to hard about nothing. Really, just play the best you can and sing as hard as you can and get out there and meet new people and let people know what’s going on."

"We’re just a few kids from a small town who wanna write some songs together and we got really lucky."

Nieuw hoofdstuk: Sound & Color

Na het succes van hun debuutalbum begint de band aan een nieuw hoofdstuk. Het tweede album moet vooral niet een Boys and Girls 2.0 worden. In de korte tijd dat de band bij elkaar is, zijn de leden enorm vooruit gegaan en dit moet op het nieuwe album te horen zijn.

"I feel like this group is kind of like a miracle. I mean just considering where we come from, and the kind of guys they are, the kind of music we can make together, not just this album but future albums. We are all into learning more about music and becoming better."

Op 21 april 2015 komt het tweede album Sound & Color uit. De eerste single ‘Don’t Wanna Fight No More’ komt uit in februari, maar als het aan de band ligt, gaan we nog veel meer van ze horen!

Beluister het fragment:

Download

"I'm hungry... I want to move on to the next album" - Damien Rice

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar de inspiratie precies vandaan komt om weer muziek te gaan maken? Het heeft vast iets te maken met de sessies die hij zelf omschrijft als “diepzeeduiken in mijn hoofd”. Maar ook met IJsland, producer Rick Rubin en een kwestie van op de juiste tijd en de juiste plek zijn. kortom, Damien Rice is terug.

Plezier in de studio

Damien Rice is back to stay: een volgend album zal écht niet weer acht jaar op zich laten wachten.

"Now that it is actually finished... I'm hungry, I want to move on to the next one. I've gotten into a space were I enjoyed the making of the record." - Damien Rice

Muziek is weer zijn vriend

Dit keer bevalt het werk in de studio. Natuurlijk is er soms strijd, maar niet meer die strijd die hem tijdens de opnames van het album 9 zo depressief maakte dat muziek een vijand werd in plaats van een vriend.

"I love being in the studio now. That's what I really want to do over the next few years, making records you know." - Damien Rice

De smaak te pakken

Damien stond in oktober 2014 in het Amsterdamse theater Carré, en verwacht het komende jaar meer en vaker te gaan optreden. Toch wil hij de studio niet te lang links laten liggen. Juist nu hij de smaak heeft te pakken wil hij meer.

"One thing I know for sure; is that I don't want to go out on the road for a year and a half and do the usual thing. I want to get into the studio really soon. I don't want to loose my studio fingers." - Damien Rice

>> Check de volledige Damien Rice Special

Coming up in MetMichiel →

Dinsdag 19 mei: Alabama Shakes special
Woensdag 20 mei: The War On Drugs special
Donderdag 21 mei: Oscar And The Wolf special
Vrijdag 22 mei: Iggy Pop special

Beluister het fragment:

Download

Ster advertentie
Ster advertentie