5 Essential Tracks

Noel Gallagher

  1. Nieuwschevron right
  2. Noel Gallagher

In de week van 11 januari gaf Michiel in de uitzending kaarten weg voor de show van Noel Gallagher op 18 april 2016 in de HMH! Meer over de muzikant hoor, lees en bekijk je hier!

Noel Gallagher heeft in de jaren 90 megasucces met de Britpop-band Oasis. Als die uit elkaar valt, gaat hij solo verder als Noel Gallagher's High Flying Birds. Hoe het hem sindsdien vergaan is, check je in deze Special.

Noel Gallagher “Nu moet ik ineens midden op het podium staan, dat is raar”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(Foto: Ben Houdijk)

Noel Gallagher wordt bekend als gitarist van de Britse band Oasis. Daarmee scoort hij in de 90s en zeroes grote hits als ‘Live Forever’ en ‘Wonderwall’. Met Oasis gaat het al die tijd goed, maar tussen Noel en zijn broer Liam (die de band in 1991 oprichtte) gaat het alsmaar slechter.

>> Check hier de Special over het debuutalbum van Oasis

Noel heeft er genoeg van en stapt uit Oasis

De broers maken steeds meer ruzie en in augustus 2009 heeft Noel er genoeg van. Hij stapt tijdens een tour, na een flink uit de hand gelopen ruzie met Liam, uit de band.

" It was just a real unnecessary violent act. And he is swinging this guitar around and he kind of, you know he nearly topped my face of with it. So I was like, “I’m fucking out of here”.

"There’s no point in being in a band with people you fight with. What’s the point you know. Bigger tours? And then just always be arguing. It’s just nonsense. So I kind of did everybody a favour and I left." - Noel

Noel gaat solo met Gallagher’s High Flying Birds

Liam en de overige bandleden gaan verder onder de nieuwe naam Beady Eye. Noel neemt even de tijd na de breuk, maar ook hij gaat verder. Hij laat halverwege 2011 weten dat hij het solo-project Noel Gallagher’s High Flying Birds is gestart.

Van gitarist naar frontman

Voor Noel is het een grote stap van gitarist en tweede zanger - de rol waarin hij zich erg op zijn plek voelde - naar frontman.

“I’ve perfected the role of that guy who stood on the right and played the lead guitar and done backing vocals, I’ve mastered that. Took me 18 years, and I was brilliant at that. Now it’s kind of like I’ve got to stand in the middle of the stage, and that’s gonna be weird.'' - Noel

Noel was tijdens Oasis niet alleen leadgitarist en achtergrondzanger, hij schreef ook een deel van de nummers. Uit die tijd heeft hij nog veel materiaal over dat niet gebruikt is voor Oasis en wat hij gebruiken voor zijn soloproject.

Gecancelled project met electroduo The Amorphous Androgynous

Eigenlijk had hij ook snel daarna de release van zijn tweede album gepland, zijn gezamelijke project met electroduo The Amorphous Androgynous.

"And the other one it’s fucking far out man. That album has got 18 tracks on it. Some of it is vaudeville some of it is actual space jazz, some of it is krautrock, seriously, some is soul, funk." - Noel

Dat album zullen we nooit te horen krijgen, want hoe enthousiast Noel er in het begin ook over is, later besluit hij dat hij het niet goed genoeg vindt.

Chasing Yesterday

Twee van de liedjes van dat album - ‘The Right Stuff’ en ‘The Mexican’ - komen uiteindelijk wel in een bewerkte versie op Chasing Yesterday: Het album dat Noel in 2014 opneemt en dat begin 2015 uitkomt.

Inmiddels zijn er er dus twee albums verschenen, maar waar het allemaal mee begon was debuutsingle 'The Death Of You And Me' uit juli 2011. Daarmee liet Noel voor het eerst horen wat hij in zijn eentje in zijn mars had.

Beluister het fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie