5 Essential Tracks

Radiohead - OK Computer

  1. Nieuwschevron right
  2. Radiohead - OK Computer

Check het verhaal achter één van de meest invloedrijke albums uit de jaren 90: OK Computer (uit 1997) van Radiohead.

Auto-ongelukken, politiek, shopping malls, claustrofobie, het leven in de grote stad en gewoon stom en stomdronken worden in de kroeg; dat zijn de thema's op OK Computer. Dat is het derde album van de Britse band Radiohead. Het is een van de bekendste albums van de band, terwijl de heren zelf dachten dat ze commerciële zelfmoord pleegden met het uitbrengen van dit album.

Beluister de special:

'Karma Police' is losjes gebaseerd op 'Sexy Sadie' van The Beatles

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De songs op het album OK Computer waren niet opgebouwd volgens het bekende coupletje refreintje-systeem. En de Radiohead-sound die ze zo zorgvuldig hadden gevormd op voorgaande albums hadden ze helemaal losgelaten. Toch bleek OK Computer juist het album dat Radiohead definitief als eens van de meest toonaangevende bands van de 90s op de kaart zette.

Zanger Thom Yorke had een haat-liefde verhouding met OK Computer

Thom Yorke: "I had the 'I hate it, I love It, hate it, love it, hate it, love it', for the whole year we did it."

Op OK Computer had de band voor het eerst zelf de regie over het opnameproces. Ze vroegen onder andere producer Nigel Godrich erbij.

'Karma Police'

In Nederland werd 'Karma Police' de bekendste single en grootste hit van het album. Volgens frontman Thom Yorke is dit zijn meest schizofrene nummer ooit. Het grappige is wel dat dit redelijk duistere nummer losjes is gebaseerd op 'Sexy Sadie' van The Beatles.

"Alsof Radiohead op een feestje is, veel te veel zuipt en dan een plaat opneemt"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De eerste single van het album was 'Paranoid Android'. Hoewel het nummer bepaald geen dijenkletser is beweert Thom Yorke dat ze het in de studio heel erg leuk hadden.

Thom Yorke: "When we recorded 'Paranoid Android' we had lots of fun. It was a real laugh doing it, although it might not sound like it musically."

Thom beschreef het nummer ooit in een interview als een mix tussen 'Bohemian Rapsody' van Queen en de sound van The Pixies.

Thom Yorke zei er ook over: "Alsof radiohead op een feestje is, veel te veel zuipt en dan een plaat opneemt".

Het werd geen singlehit, maar het is baanbrekend vanwege zijn vreemde opbouw, de prachtige clip en de lengte. Het was als single meer dan zes minuten en dat was ongehoord. De oorspronkelijke versie was overigens zelfs 20 minuten, dus daarbij vergeleken is deze versie nog best kort.

Ster advertentie
Ster advertentie