3FM nieuws

Waarom playbacken artiesten tijdens optredens?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom playbacken artiesten tijdens optredens?

Fake it until you make it! Veel artiesten playbacken tegenwoordig een klein beetje (of een beetje veel) tijdens hun shows. Maar waarom doen ze dit eigenlijk?

De een smokkelt wat met de hoge noten, de ander lipsynct een volledige show aan elkaar. Hoe het gedaan wordt verschilt nogal, maar dát het gedaan wordt is een feit. Waarom doen artiesten dit in godsnaam? We zetten drie redenen op een rij.

1. Playbacken door ademtekort

Sommige artiesten zijn masters of multitasking, sommigen weten gewoon dat ze het niet kunnen. Dus dan lipsync je gezellig mee en houd je genoeg adem over om je dansjes keurig ten uitvoer te brengen.

Je kunt de boel natuurlijk ook ongelofelijk in de zeik nemen, zoals Muse deed in een Italiaanse televisieshow. Hier kwamen geen dansjes aan te pas, wel principes. Verplicht playbacken? Fuck no. Muse zette als geintje de zanger achter de drums en verwisselden de gitarist en bassist. Faken was nog nooit zo leuk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Playbacken door peer-pressure

Iedere artiest wil de beste in de business zijn. De hoogste verkoopcijfers, de meeste uitverkochte concerten, de mooiste liveshows en de beste stem. Hij of zij mist alleen soms één klein dingetje: de beste stem.

Op je album verdoezel je dat met schuifjes, knopjes en een snufje autotune, maar in een concertzaal wordt dat net wat lastiger. Dus? Je faket het. Want no fucking way dat de act na jou ervandoor gaat met de shine voor het beste optreden.

Je moet dan alleen wel zorgen dat je dan precies weet wanneer je moet nep-zingen. Deze artiesten vergaten dat, wat tot een aantal heerlijk genante momenten leidde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Playbacken voor stembehoud

Het leven van een popster is heus niet zo gemakkelijk als je denkt. TV-optreden hier, rijtje interviews daar, een paar concerten per week, plus de nodige borrels en korte nachtjes in de tourbus... Allemaal dingen die veel eisen van je precious stembanden. Voor je het weet klink je als tante Nel die twee pakjes shag per dag wegrookt. Komt niet zo lekker over als je zoete popdeuntjes ten gehore moet brengen.

Concerten cancellen? Liever niet. Promo? Belangrijk. En de borrels en avondjes houden het tourleven nog een beetje draaglijk, dus die houden zéker niet op. Dan maar hier en daar je muzikantschap verloochenen tijdens TV-optredens of nummers met moeilijke uithalen! Je moet toch iets, hè.

Meer lezen?

>> Playbacken? Dat doe je gewoon niet!
>> Justin Bieber playbackte zijn show, maar who cares?
>> Awkward playbackfails

Ster advertentie
Ster advertentie