Lowlands

Funky foods of the festival

  1. Nieuwschevron right
  2. Funky foods of the festival

Culinair zit je gebakken in Biddinghuizen, want iedereen met een verfijnde smaak kan watertandend z'n buikje vol krijgen. We hebben wat lekkere hapjes op een rij gezet.

De foodzy in je kan zijn gelukzalige smaakpapillen de kost geven, want je kunt echt fantastisch eten in Biddinghuizen tijdens Lowlands. Van alles wat, voor iedereen wat, alles supergoed.

Super soulfood

Danitzah heeft dit jaar voor het eerst een plekje op Lowlands, maar serveerde haar soulfood dit jaar al op veel festivals. Rechtstreeks vanuit Breda serveert ze warme roti, heerlijke pastechi's, pindastoofpot (eigenlijk soep, maar Hollanders hebben daar een heel ander idee bij) en stoba met moro. "Je proeft gewoon dat het met liefde gemaakt is."

Trots van de tent is de pastechi: een gefrituurd, Curacaos pasteitje. Hier kun je vlees, vis, kip, groenten of wat je wilt indoen. Die is overheerlijk. Vanaf het moment dat je je tanden in het halve maantje zet krijg je zoetigheid en wat hartigs binnen. Niet zo in your face, lekker subtiel. Drink er een koud colaatje bij.

Awesome Australian pies

Als Australiër ja-ren geleden naar Nederland gekomen en vanaf de derde editie Lowlander. Een brutale Ozzy heeft de halve wereld, dus serveerde hij zijn specialiteiten bij de organisatoren en scoorde zo een plek op het festivalterrein voor Billy's Australian Pies. Vanuit Leiden brengt hij zijn pies naar Biddinghuizen. Eigenaar Darren gaat lekker.

Gehakt (of vega), uitjes, kruiden, worteltjes en heel veel smaak zit warm ingepakt in een Australisch deegje. Het heeft meer bite dan een Engelse pie door het knappertje en dat maakt het lichter. Warm comfort food. "A coke in the morning, a beer after twelve," dat drink je erbij.

Smokey goodness van de BBQ

Ga op het terrein op de rook af. Onder die pluim staat Jord met zijn crew van Smokey Goodness te grillen. Dit jaar scoorde hij een prominentere plek op het veld pal naast de ingang. Mannen zijn er heel blij mee, want het is echt oervoedsel, maar heel goed klaargemaakt met de lekkerste producten. "De spareribs zijn terug! Jaaaaaa," hoorden we al op dag één over het terrein schallen.

De spareribs hebben een lekkere crunch, de pulled pork valt uit elkaar, de varkensbuik is overheerlijk, de salsa zorgt voor wat vitamines en het broodje maakt het af. Neem de Piggy Paradise Plate en watertand niet langer met deze best of the BBQ. Trouwens, die pulled pork sandwich is fantastisch. Bier erbij natuurlijk.

Broodje meelworm graag

Bij de broodjeszaak vlak voorbij de Hemelpoort lijkt niks bijzonders aan de hand. Líjkt, want er worden geen kleffe bolletjes met kaas of lang houdbare ham geserveerd. Je kunt dit jaar een broodje meelworm naar binnen schuiven. Entomofagie (het eten van insecten) kan gewoon op Lowlands en het is nog duurzaam en supergezond ook.

Je hebt twee opties als je de wormpjes wilt eten. De veilige manier is als topping op een broodje met beleg naar keuze. Je kunt ook gaan voor het Broodje Lef XXL waar de meelwormen het hoofdbestanddeel zijn. De nootachtige smaak is goed en de crunch pimpt je broodje. Drink er een jong, wit wijntje uit de Elzas bij.

Beppo's Flying Pizza

Al jaren kun je fijne houtovenpizza's halen op het terrein. Beppo en zijn crew runnen in de koude maanden een experimentele Italiaanse zaak in Venlo: Alla Casa. Veel knoflook, rozemarijn, olijfolie en basilicum. In de zomermaanden doen ze zo'n 16 festivals. De kans is dus best groot dat je een pizza van Beppo hebt binnengekregen.

Ze stoken de oven goed hoog met populierenhout, waardoor de bodem die specifieke, rokerige smaak krijgt. En de korst wordt er extra lekker door. Je kunt kiezen tussen een margharita, salami, funghi of hawaii (van die laatste zou de gemiddelde Italiaan nachten wakker liggen). Bij elke pizza past een ander wijntje.

Amaro's Barn

The happy few op Lowlands mogen vlak naast de Grolsch de 'schuur' in. Dit is de zogenaamde perstent waar tout bekend Nederland en crew rondloopt met lekkere drankjes. Kok Amaro runt de boel. Amaro? Ja, die nogal actieve Portugees met die grote mond, dat gouden hartje en dat kooktalent.

Keuze genoeg. Van ambachtelijke pizza tot eigengemaakte pasta tot vlees van de gril tot tapas. Amaro is gek op knoflook, dus ze wel even een glaasje water naast je bed. Zo nu en dan heeft hij ook wat bijzonders, zoals een langzaam gegaarde koeientong die je hierboven zit. De spaghetti vongole is trouwens een aanrader. Drink daar Italiaans wit bij.

Pannenkoeken van Michiel

Two things you can't live without: live music and pancakes. Dat is het motto van de pannenkoekenstand op Lowlands. Die loopt lekker, dus het is lekker. De bezoeker koopt echt alleen maar wat hij lekker vindt, want het is genoeg keus. Han staat al vanaf het begin op het festival en heeft meer focus op het bakken dan op de muziek. Dat proef je.

Kies zelf, maar hier gaat de voorkeur naar een klassieker als poedersuiker. Drink daarbij een biertje, dat geeft het zoekje nog een lekkere tegenhanger.

Als toetje: ijsjes van meisjes

Er hoort natuurlijk een dessert na zo'n feestmaal. Helpt met het verwerken van al die eerdere happen en reinigt het zogenaamde smaakpalet. Ga voor ambachtelijk ijs naar De Jongs IJs op het veld. Ze maken het zelf, ter plekke en dus vers. Harke de Jong begon in 1947 al met ijs maken, dus hij weet waar hij mee bezig is.

Smaken genoeg! Van smurfenijs tot boerenjongens. Oreo-ijs is een aanrader door het romige ijs, met het bittere van de cacao dat botst met de bite in de koekjes. Heerlijk!

Wat was jóúw culinaire hoogtepunt? Let us know!

Ster advertentie
Ster advertentie