3FM nieuws

Hoe krijg je een kutnummer uit je hoofd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je een kutnummer uit je hoofd?

Op 3FM gebeurt het natuurlijk nooit, maar iedereen hoort weleens dat ene kutnummer dat vervolgens nog dagen in je hoofd blijft hangen. Een oorwurm wordt zo'n song ook wel genoemd. Het lijden begint eigenlijk dan pas, met een avond vol interne irritaties. Aargh! Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat het nummer weer uit je hoofd verdwijnt.

De oorwurm

Voor je aan de slag gaat met de tips, is het goed om je even te verdiepen in het fenomeen 'oorwurm'. De oorwurn is een stukje uit een nummer dat de hele dag in je hoofd blijft hangen. Erg leuk is dat niet, want over het algemeen is het gewoon verschrikkelijk irritant. Het melodietje kun je op het begin nog wel leuk of grappig vinden, maar naarmate de uren verstrijken wordt je er he-le-maal loco van. Meestal is het zo dat je hersenen dit bepaalde deuntje niet helemaal kunnen verwerken en het daardoor opnieuw en opnieuw blijven afspelen. Thanks brains! Het is niet zo dat bepaalde track een oorwurm bij iedereen is. Dit hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Tip 1: Zing het nummer uit

Het klinkt misschien als een nog grotere marteling, maar daarna ben je er écht vanaf. Wanneer je een nummer niet meer uit je hoofd krijgt moet je hem van het begin tot aan de laatste seconde kei hard zingen. De kans is groot dat je hersenen dan denken: oké is goed, ik zal ophouden nu.

Tip 2: Zoek een andere track

Ga luisteren naar een ander liedje, die waarschijnlijk ook blijft hangen. Kies uiteraard wel een track uit die je de hele dag kan horen, anders zit je met hetzelfde probleem. Wanneer je een nieuwe oorwurm gemaakt hebt, verdwijnt de ander. Daarom moet je wel een lekker nummer uitkiezen.

Tip 3: Kauwgum eten

Ja echt! Koop snel een pakje kauwgum en blijf kauwen zolang als je kunt. Het is wetenschappelijk bewezen dat het nummer uit je hoofd verdwijnt wanneer je kauwgum eet.

Tip 4: Visualiseer

The power of the mind, het schijnt echt te werken. Visualiseer het liedje in je hoofd als een échte oorwurm. Visualiseer je daarna dat hij je hoofd uit kruipt of vliegt. Na deze 'oefening' verdwijnt het nummer in je hoofd. Als je geluk hebt.

Tip 5: Verdiep je in het nummer

Lees de tekst van het nummer, zoek informatie over de artiest op, en kijk welke nummers hij of zij nog meer gemaakt heeft. Zo ben je met het nummer bezig, maar geef je je hersens toch de tijd om de boel te verwerken plus heb je veel afleiding. Allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat je het los kunt laten.

Tip 6: Heb geduld

Er komt een dag dat het liedje verdwenen is uit je hoofd. Echt waar.

Ster advertentie
Ster advertentie