Lowlands

"Lowlands is veel meer dan alleen muziek!"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Lowlands is veel meer dan alleen muziek!"

We lezen allemaal wel eens een boek en we zijn allemaal wel eens naar een theater-, cabaret- of dansvoorstelling geweest. Deze drie kunst- en cultuurdisciplines zijn al jaren aanwezig op Lowlands en zij maken toch het festival wel echt 'Lowlands'. Maar waarom is het tof om juist hier naar zo'n voorstelling te gaan?

3FM-redacteur Anne sprak met Hans van Rompaey (programmeur comedy en literatuur op Lowlands) en Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans op Lowlands) om het fijne te weten over het programma van dit jaar.

Gouwe ouwe, nieuw talent en af en toe een risico

Elk jaar opnieuw zie ik (Anne) lange rijen staan voor de Juliet en Helga’s. Het geheim achter deze populariteit? Volgens Hans ligt het aan de combinatie van bekende namen en nieuwigheden. Met het Lowlands-programma is hij het hele jaar bezig. Hij bezoekt talentenjachten en theaters, zet zijn netwerk in en - niet onbelangrijk - kijkt naar de Lowlands edities van de vorige jaren.

Zo staan Maartje & Kine bijvoorbeeld al jaren in de Helga’s, maar zij zijn er nu klaar voor om in de Juliet te spelen. Een andere klapper is Wim Helsen, die volgens Hans een van de mooiste cabaretshows van het afgelopen seizoen maakte. Hij heeft speciaal voor Lowlands een festivalversie van die show in elkaar gezet.

Ook Rundfunk is populair, zij scoorden afgelopen jaar een hit op televisie met hun absurdistische humor. Zij krijgen een eigen theatershow in het najaar en doen een try-out op Lowlands. Maar de comedytrain op zaterdagnacht is dit jaar ook gewoon weer aanwezig - dat is vaste prik. Oftewel: het is altijd een evenwichtsoefening tussen vaste waarden, het introduceren van nieuw talent en af en toe een risicootje nemen. Eigenlijk zoals de hele programmering van Lowlands is!

Voor veel mensen is het bezoeken van cabaret een traditie op Lowlands: veel festivalbezoekers maken er een gewoonte van om een nachtje Juliet mee te pikken. Er wordt rondom Lowlands natuurlijk veel naar muziek gekeken, maar juist de randprogrammering geeft een karakteristiek randje aan Lowlands. Hans: "Lowlands is veel meer dan muziek, je kunt daarnaast nog zoveel andere dingen doen!"

Het hoeft niet allemaal theatraal te zijn

Het literatuurprogramma wordt door Hans samengesteld aan de hand van verschillende invalshoeken en maatschappelijke thema’s. Hans zoekt daarvoor naar wat momenteel urgente onderwerpen zijn en koppelt deze aan een boek of auteur. Zo is er dit jaar het programma Katoen en Tabak. Daarin worden Poetry Slam en Spoken Word ingezet door artiesten, waarmee zij verhalen vertellen over voorouders en slavernij.

Ook is er een sciencefiction gerelateerd programma, aangezien dit steeds populairder wordt onder jongeren. Zo zijn er een aantal klassiekers uit het verleden die verdacht goed de toekomst hebben voorspeld, zoals 1984 van George Orwell en Het Verhaal Van De Dienstmaagd van Margaret Atwood. Dit zijn dus programma’s die gebaseerd zijn op boeken uit het verleden en inhaken op het heden. Relevantie en inspelen op de huidige maatschappij is dus erg belangrijk, ook in de on stage voordrachten en interviews. Niet alle programma's hoeven natuurlijk supertheatraal te zijn!

Juliet is eigenlijk het Carré van Lowlands

En dan is er nog de dans en het theater! Met dans heb ik, eerlijk gezegd, niet zoveel. Maar toch ben ik nieuwsgierig, want het staat al jaren geprogrammeerd en ook dit wordt goed bezocht door het publiek. Waarom doet dans het zo goed op Lowlands? Volgens Stella komt dat door de unieke dynamiek van Lowlands: "Ik bedenk me vaak dat in de Juliet staan zoiets is als in Carre staan."

Daarnaast zijn de voorstellingen korter, waardoor het voor veel mensen toegankelijker voelt om naar een voorstelling te gaan. De gemiddelde attention span is niet zo heel erg lang op Lowlands, een plek waar ontzettend veel gebeurt. Zelfs als de voorstelling korter is dan normaal, is de inhoud vaak toch sexy, energiek, dwingend, speels, humoristisch, spectaculair, inhoudelijk en overrompelend.

De programmatips

Over spectaculair en energiek gesproken... Stella heeft nog een persoonlijke aanrader voor je! Hofesh Shechter Company is een van de allerbeste dansgezelschappen van de wereld en Stella is heel trots dat zij dit jaar op Lowlands staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdere aanraders zijn de voorstelling/workshop van ISH en Orkater. Maar als ik Stella mag geloven, kun je het beste drie hele dagen gewoon in de Juliet blijven zitten. Je kunt op Lowlands dus terecht bij de Juliet en Helga’s om te lachen, bijvoorbeeld bij Henry van Loon of Rundfunk, maar ook om iets op te steken (Katoen en Tabak). Wil je dus iets tofs zien? Ga dan naar een theater- of dansvoorstelling, zoals ik.

En nu zelf doen...

Handig toch, zo’n handvat om het beste uit Lowlands te halen? Tijdens het festival ga ik zelf op onderzoek uit en deelnemen aan de experimenten, het filosofische programma en nog veel meer. Benieuwd hoe ik het weekend uiteindelijk heb ervaren? Dat lees je terug na Lowlands.

>> Hoe haal je het beste uit het vernieuwde Lowlands?
>> Met een biertje in je hand slimmer worden: het kan op Lowlands

Ster advertentie
Ster advertentie