3FM nieuws

Er bestaan 'studentenhuizen' voor alleenstaande ouderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Er bestaan 'studentenhuizen' voor alleenstaande ouderen

Ja, ze bestaan echt: 'studentenhuizen' voor ouderen. Jan Ruyten richtte thuishuizen voor alleenstaande ouderen op en dit is wat dat inhoudt.

Oké, het zijn misschien niet je typische studentenhuizen waar je een hekel hebt aan dat ene irritante wijf met 'die stem' of die gast die al-tijd zijn boter, pindakaas of andere zooi aan het randje van het boterkuipje smeert. Deze thuishuizen zijn opgericht om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Sander was wel heel nieuwsgierig en belde even met de oprichter van dit initiatief.

Ondeugende ouderen

"Alle ondeugende dingen die bij je opkomen in een normaal studentenhuis, zijn ook de bedoeling dat ze gebeuren in een thuishuis voor alleenstaande ouderen" begint oprichter Jan het gesprek met Sander. In een thuishuis wonen minimaal 5 en maximaal 7 bewoners. Ze hebben een zelfstandige eigen woonruimte van ongeveer 40 vierkante meter en delen een woonkamer, keuken, badkamer, hobbykamer, logeerkamer en tuin/terras.

Geen zorginstelling

"Het is dus niet meer alleen wonen, maar het is ook niet dat je in een bejaardentehuis zit?" vraagt Sander. Zeker niet! Dit initiatief heeft niks met zorg te maken. "Het is zelfs bedoeld om te voorkomen dat je in de zorg terecht komt" zegt Jan. Ook is het voorkomen van eenzaamheid belangrijk. Er zijn namelijk steeds meer alleenstaande mensen in Nederland. De leeftijd van de bewoners daalt dan ook. Zie jij jezelf over een aantal jaar wel met je oude huisgenoten in een thuishuis zitten? Stel je eens voor...

Ruziënde oudjes

Het is niet alleen maar gezelligheid. Een ruzietje hier of daar komt wel voor. Gelukkig is daar een oplossing voor: "Als ouderen mot maken en een beetje te veel, dan kunnen ze een beroep doen" zegt Jan. Zo zit je dus nooit met van die vervelende huisgenoten zoals je in je studentenhuis vast wel gewend bent.

3FM Inloopochtend

Aanstaande vrijdag organiseert 3FM-DJ Sander iets tofs: Sanders Senioren Inloopochtend! Op deze ochtend kun jij samen met jouw opa en/of oma een bezoekje brengen aan de 3FM studio. Jullie krijgen een kijkje achter de schermen, een lekker ontbijtje, we organiseren allerlei nostalgische radiospelletjes en er is livemuziek van Thijs Boontjes! Bij zijn? Klik dan hier.

Kijk het interview met Jan Ruyten terug

Ster advertentie
Ster advertentie