3FM nieuws

Exclusieve beelden: Dotan op tournee in de VS

  1. Nieuwschevron right
  2. Exclusieve beelden: Dotan op tournee in de VS

Dotan tourt momenteel samen met Ben Folds door de Verenigde Staten. 3FM reisde drie dagen met hem mee en maakte dit exclusieve fotoverslag.

Tourschema Dotan in de VS

Dit is het schema van Dotan op een niet zo uitzonderlijke dag tijdens zijn tour als voorprogramma van Ben Folds.

09:00: vertrek, via een supermarkt voor ontbijt
09:30: in de auto van Chicago naar Springfield
17:30: soundcheck
18:00: wachten
20:00: showtime
20:30: meteen door naar de merchandise stand
21:00: eten terwijl Ben Folds speelt
22:30: weer naar de merchandise stand
24:00: weg rijden naar hotel
01:00: slapen

Samen met gitarist Mark rijdt Dotan in zes weken tijd ruim 9.000 kilometer dwars door Amerika. Twintig shows brengen hem naar de mooiste zalen van Amerika. Fotograaf Ben Houdijk was mee, maakte deze prachtig foto's en schreef dit verslag.

Dotan, de man van één van de best verkopende cd’s van de afgelopen jaren in Nederland. Die voor 50.000 mensen op Pinkpop speelde, zijn eigen uitverkochte Ziggo Dome show deed. Diezelfde man staat nu zijn koffer en gitaar uit te laden uit een piepklein busje. Geen grote nightliner die je comfortabel naar de volgende stad brengt. Die zijn op deze tour gereserveerd voor de crew en band van Ben Folds. Tja, je bent headliner of niet...

De vraag is waarom. Waarom kies je niet voor een lucratieve schouwburgtour of werk je in alle rust aan een nieuwe plaat in Nederland? Dotan: "Ik heb echt het gevoel dat we hier aan iets bouwen. 'Home' heeft behoorlijk veel airplay gekregen op de radio en toen Ben Folds me vroeg om mee te gaan op tour was dat een kans die ik niet kon laten lopen. Per avond zijn er zo twee a drieduizend mensen die we bereiken en spreek ik heel veel mensen die geraakt zijn door mijn muziek. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen afzienbare tijd een paar eigen shows kunnen gaan doen."

Buiten de dance scene krijgen niet veel Nederlandse artiesten een kans in Amerika. Golden Earring heeft zijn kans gehad, Anouk heeft een poging kunnen doen, Mr. Probz hoor je hier op de radio en Chef’Special gaat binnenkort op tour met Twenty One Pilots. Om in dit waanzinnig grote land iets te kunnen betekenen moet je er bijna gaan wonen Je moet de tijd nemen om langs de duizenden radiostations te gaan, om in zoveel steden als mogelijk te spelen. Je moet een Amerikaans team om je heen hebben om dit mogelijk te maken.

Heeft Dotan wel de tijd om Amerika te veroveren? Deze zomer speelt hij vijftien festivals in Nederland en België, organiseert hij nog even een tweedaags eigen festival (7 Layers) en oh ja, moet hij ook nog aan een nieuwe plaat werken. En dan vergeten we vast nog iets... Dotan: "Dat laatste klopt. Er komt deze zomer nog een verrassing... En nee, daar zeg ik nu nog niets over. Maar inderdaad, voet aan de grond krijgen in Amerika kost tijd, heel veel tijd. Ik ben bereid om die tijd en energie er in te steken. En te kijken wat we eruit kunnen halen. Deze tour is een mooie stap op weg."

Op tour in de VS, vluchten, hotels, autohuur, dat is nogal een kostbare operatie. Krijg je als voorprogramma eigenlijk wel voldoende betaald om het kostendekkend te krijgen? Dotan: "Nee, zeker niet. Ik krijg een redelijk bedrag per avond, maar er moet veel bij. Nu moet alles nog heel klein, alleen Mark en ik op het podium. De volgende stap moet zijn dat we mijn muziek met de hele band kunnen spelen. En eigen geluidsmensen mee zodat we alles zelf in de hand hebben."

Ben je overgeleverd aan de grillen van de hoofdact? Dotan: "De crew van Ben Folds is fantastisch voor ons, ze helpen waar ze kunnen. Maar het probleem is wel dat je per zaal bent overgeleverd aan lokale geluid- en lichtmensen. Of dat je soms niet achter de merchandise stand mag komen. Dat vind ik moeilijk want daar vind namelijk het directe contact plaats met mensen die je net hebben zien spelen." Op het podium zitten Dotan en Mark op twee klapstoeltjes. 'Hungry', '7 Layers', 'Home', ook in een uitgeklede versie blijven het juweeltjes. Het volle Gillioz theater in Springfield luistert bijna ademloos. Per nummer worden de reacties in de zaal enthousiaster. Tot en met een staande ovatie na de afsluiter 'Home'.

Na afloop van de vijf nummers die Dotan op het podium brengt is het meteen doorlopen naar de merchandise stand. En na afloop van het hoofdprogramma weer. Niet alleen om cd’s en shirts te verkopen en signeren maar ook om met nieuw verworven fans in contact te komen. Amerika verover je hart voor hart.

Aan het eind van de avond is het alles weer inpakken, koffers en gitaren de auto in om naar een betaalbaar motel te rijden. En de volgende ochtend begint het dan weer opnieuw. Om 09:00 uur in de auto richting Denver.

Zijn jij en Mark elkaar niet helemaal zat na zoveel dagen op elkaars lip te zitten? Dotan: "Nee. Integendeel. Verveling bestaat niet. We hebben het over het nieuwe album, over de dingen die we hier mee maken, Ik probeer zo goed en kwaad wat mail te beantwoorden in de auto, af ten toe werken we aan nieuwe nummers. Maar wat ons op de been houdt zijn de shows en de reacties erop. We hebben er nu 20 gedaan maar wat mij betreft hadden het er nog wel meer mogen zijn. Maar dat komt. Ik weet het zeker. We komen hier terug. Met de band. Op mijn manier."

Alle foto's van de tour (door: Ben Houdijk)

Ster advertentie
Ster advertentie