3FM nieuws

"For the record: ik ben fucking blij om een vrouw in de muziek te zijn!"

  1. Nieuwschevron right
  2. "For the record: ik ben fucking blij om een vrouw in de muziek te zijn!"

'It's a man's world', werd er vroeger gezongen. Vergeet het maar. Indian Askins Jasja Offermans neemt de boel over!

© McKlin fotografie

Het is vandaag 8 maart, Internationale Vrouwendag. We gaan 3FM.nl geen roze makeover geven en niet met z'n allen macarons eten of over onze gevoelens praten. We laten liever één van de stoerste rockchicks van ons land aan het woord: Jasja Offermans. Hoe is het om als (enige) vrouw onderdeel uit te maken van een band?

Inspiratie

Daar is Jasja kort over: "Het is heerlijk!'" Samen met Chino, Ferry en Bart vormt ze Indian Askin, een nu-punk band die in januari 2016 benoemd is tot 3FM Serious Talent. Jasja neemt de baspartijen van Indian Askin voor haar rekening. Hoe je haar noemt maakt niet uit: "Als ik sta te bassen maakt het niet uit of ik nou een dude ben of een meisje, ik rock even hard. Bassist, bassiste... Ik zeg het allebei."

En rocken doet ze inderdaad. Toffe frontvrouwen kennen we inmiddels wel, denk aan Ellie Rowsell van Wolf Alice of Brittany Howard van Alabama Shakes, maar bassistes zijn toch wat moeilijker te vinden. Door wie wordt Jasja geïnspireerd? "Degene die me het eerst te binnen schiet is Kim Deal (van Pixies). Zij is gewoon de shit. Super nonchalant, niet vrouwelijk gekleed, en toch super sexy."

En verder? "PJ Harvey, zij is dan wel geen bassiste, maar heeft ook een attitude van hier tot Tokio, heel vet. Ik ben er nu al een tijdje achter dat attitude echt al de helft is bij een live optreden en dat doen Kim en PJ Harvey heel goed. Dat heeft me zeker geïnspireerd, maar ik ben nooit per se naar vrouwelijke voorbeelden op zoek geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

All about chemistry

Met Indian Askin timmert Jasja flink aan de weg. Een mooie tweede plaats op de 3FM Live List, meerdere optredens op Eurosonic Noorderslag, een clubtour... Het gaat lekker! Jasja liet al weten dat ze het wel tof vindt om als enige meisje in de band te zitten, maar ook dat het succes van de band vooral met chemistry te maken heeft: "Het is een hele makkelijke groep om mee te werken, maar dat ligt aan de mensen. Niet aan de sexes. Als je een fijne combinatie mensen hebt gevonden, ben je binnen!"

Uiteraard komt de jongetjes-meisjes dynamiek wel eens ter sprake, zeker toen Jasja net bij band zat. "Ik zat net een maandje bij Indian Askin en we zaten middenin de Popronde-chaos. We sliepen toen veel samen na shows en de eerste keer dat er niet genoeg losse bedden waren, werd er natuurlijk gediscussieerd over wie bij wie in bed moest. Ik belandde bij Ferry. Toen we 's ochtends wakker werden riep hij: "Yes! Dit is een topband zo. We hebben niks gedaan, ik wilde niks proberen, nu ben je mijn zusje!"

Verder zette Bob, de driver/tourmanager, ook wel eens de verwarming in de bus zo hoog dat Jasja, zonder het door te hebben, steeds extra kleding uitdeed. "Maar dat is allemaal in good fun, iedereen wordt wel met wat anders geplaagd. Stelletje droogkloten."

Vooroordelen

Binnen de band zit het dus wel goed, maar Jasja merkt dat er nog steeds veel vooroordelen zijn als het gaat om vrouwen in de muziekindustrie. Vrouw zijn + in een band zitten = zingen. Als ze in een bar staat en vertelt dat ze in muziek maakt is het antwoord negen van de tien keer: "Oh wat leuk, hoe lang zing je al?" Zucht.

Jasja werkt naast haar activiteiten met Indian Askin veel in de techniek, als sound engineer, en ze vertelt dat die wereld nog veel geslotener is dan de wereld van popmuzikanten. "Toch heb ik dat altijd positief benaderd en dat zal ik ook altijd blijven doen. Als je er zelf open en eerlijk in staat, dan gaat het (bijna) altijd goed. Je valt sowieso op, dus gebruik dat op een goede manier!"

Als het gaat om de soms wat scheve man/vrouw-verhoudingen in de muziekwereld heeft Jasja een duidelijke mening: laat je niet tegenhouden door die 'mannenwereld'-vibe. "Ik ben zelf opgegroeid met ouders in de muziek, dus mij viel het nooit zo op. Het is een wereld die ik ken, en die normaal is geworden voor me. En dat vind ik ook een prettige manier om het te benaderen: waarom zien mensen het verschil altijd als eerst?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

SPELEN!

Maar let's face it: eigenlijk draait het gewoon allemaal om de muziek die je met elkaar maakt. Jasja vindt het juist een groot voordeel dat ze niet altijd over dit soort zaken na hoeft te denken en dat de klik in de groep gewoon goed zit: "Alles gaat vanzelf. En lopen we een keer tegen een probleem aan, dan wordt het uitgesproken en gaan we weer verder. Open communicatie: praten, praten, praten, spelen, lachen, spelen, praten, lachen, keihard werken en weer doorgaan."

En ter afsluiting nog een advies voor de beginnende bassistes onder ons (of eigenlijk aan alle muzikanten): "Spelen, spelen, spelen. Doe ervaring op, oefen je gek, ga veel live spelen (!), ontmoet nieuwe mensen, blijf relaxt, laat je niet opjutten, volg je eigen weg, wees eigenwijs maar luister naar elkaar, doe rare projecten, ga jezelf ontdekken… Haha, ik kan nog wel even doorgaan. Kernboodschap: SPELEN!"

Meer Indian Askin?

>> Indian Askin covert David Bowie op De Speelplaats
>> Check hier de vies lekkere video voor 'Really Wanna Tell You'
>> Het Festival Van... Indian Askin

Ster advertentie
Ster advertentie