3FM nieuws

Nothing But Thieves schrijft niet een, niet twee, maar drie albums tegelijkertijd

  1. Nieuwschevron right
  2. Nothing But Thieves schrijft niet een, niet twee, maar drie albums tegelijkertijd

Guilty pleasures, kersthaat en gekke Puerto Ricanen: een interview met Nothing But Thieves gaat nooit alleen maar over muziek. Gelukkig wilde de band ook wel iets kwijt over hun nieuwe album en hun ervaringen als voorprogramma van Muse. We spraken Conor en Dominic in de dodgy groene kleedkamers van de Melkweg.

Dominic & Conor

Nothing But Thieves scoorde in november 2015 een 3FM Megahit met 'Trip Switch', was het voorprogramma van Muse tijdens de Drones-tour en speelde dit jaar het dak van Pinkpops Brand Bier Stage eraf. Da's een mooi CV'tje.

De Britse rockband stond dinsdag 29 november in de Melkweg, waar we frontman Conor Mason en gitarist Dominic Craik spraken over de hectiek van de afgelopen tour, hun volgende (vier) album(s) en vreemde capriolen in de tourbus.

Touren, touren, touren... drinken!

Na ruim anderhalf jaar non stop touren, rond de 180 shows en ontelbare kilometers in de tourbus is het einde in zicht voor Nothing But Thieves: het is tijd voor vakantie. Als je zo lang onderweg bent ga je natuurlijk het een en ander missen.

Bij Conor doet het vooral pijn als hij een tijd geen 'crap British food' kan eten, Dominic mist vooral zijn bed. Maar het is al het gemis keihard waard: vrijdag 2 december sluiten ze hun tour af in de Londense Brixton Academy. Hun grootste headline-show tot nu toe en een stiekeme jeugddroom.

"We droomden hier als kids al over. Toen we ons contract tekenden gingen we erheen met de baas van ons platenlabel. Hij zei dat we hier binnen drie jaar zouden staan en dat is nu tweëenhalf jaar geleden. Nailed it!' - Dominic

Mooie mijlpaal dus, zo'n zaal van 5000 man uitverkopen. Hoe gaat dat gevierd worden?

"Ik heb al een paar weken niets gedronken, dus ik ga absolutely wrecked zijn." - Conor


"Sowieso dat hij al compleet dronken is als hij alleen al ruikt aan een glas champagne. Z'n vriendin moet hem naar huis rollen." - Dominic

Het moeilijke tweede album

Het self-titled debuutalbum van Nothing But Thieves deed het goed, maar dat brengt ook consequenties met zich mee: je tweede moet dus nóg beter zijn! Conor werd even een tikkie zenuwachtig van dat idee, maar is er inmiddels weer bovenop.

"Ik ben heel zelfverzekerd nu! We kunnen meer met onze instrumenten en zijn nu betere muzikanten. De nieuwe sound is daardoor wat meer band-achtig, met wat hardere rock. Maar nog wel van Nothing But Thieves, het blijft een beetje bijdehand." - Conor

Het helpt ook wel dat ze genoeg materiaal hebben liggen om vier albums mee te vullen. Op Dominics MacBook staan al veertig ideeën voor nummers die zo goed als klaar zijn, dus het is alleen nog een kwestie van kiezen: welke tracks komen er op album #2?

Om het nieuwe materiaal vast te testen spelen ze twee nieuwe nummers in de laatste liveshows van het jaar: 'Get Better' en 'Design'. Anderhalf jaar constant dezelfde liedjes spelen werd voor Dominic iets teveel van het goede.

"Er zijn een paar tracks van album #1 waarbij ik tijdens een concert denk... 'Ik vind het niet heel erg als deze zo klaar is'. Van de twee nieuwe nummers worden we weer excited en zenuwachtig, net als in het begin. Heerlijk!" - Dominic

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De chaos van Nothing But Thieves versus de controlfreaks van Muse

Wie in maart bij de Ziggo Dome-shows van Muse was, heeft Nothing But Thieves hoogstwaarschijnlijk gezien als voorprogramma. Een enorm toffe ervaring, vonden Conor en Dominic: ze mogen zalen spelen die vijf keer zo groot zijn als normaal. Én ze kregen een sneak peek in de superstrikte tourwereld van Muse.

"Het was heel strategisch ingericht, bijna army-like. Alles was tot op de seconde getimed, het was gewoon eng! Als er iets misgaat, staan er een miljoen backups klaar." - Conor

Dominic vond het vooral fantastisch dat hij niet urenlang met gitaren hoefde te zeulen, maar alleen maar bij de soundcheck nodig was.

"Normaal gesproken zijn we er acht uur van tevoren. We zetten alles zelf op, pluggen de gitaren in en hopen dat er dan geluid uitkomt, maar nu was alles perfect geregeld. Zo relaxed!" - Dominic

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Guilty pleasures, kersthaat en gekke Puerto Ricanen

Tijd voor iets nieuws: we gebruiken Conors en Dominics tweets als interviewvragen. Explain yo'selves, guys! Welke verhalen zitten hierachter?

Dominic: "Oh god, ik weet nog precies wat dit was! Ik sliep in de tourbus en hoorde herrie in de lounge. Ik stond slaapdronken op, deed de deur open en zag een kleine Puerto Ricaanse gozer die Rihanna-liedjes zat te spelen. Hij droeg leren shorts en wat lichtgevende armbandjes. Ik stond daar confused as fuck in die lounge en het enige wat de tourmanager zei was 'Ja, geen idee, ik heb 'm ook maar gevonden!'"

Dominic: "Dat was de eerste keer dat ik dat probeerde, haha. Het beviel iets te goed, eigenlijk."
Conor: "Ik heb ook wel guilty pleasures! Ik koop alles wat op kokosnoot lijkt of ernaar ruikt."

Conor: "Don't get me wrong, ik ben gek op kerst! Ik wil gewoon niet op 1 november al constant kerstliedjes horen. Da's toch irritant? Nothing But Thieves zal ook nooit een kerstnummer maken. Dat laten we over aan de Coldplays van de wereld."

Einde.

Meer Nothing But Thieves en 3FM? Check:

>> Waarom jij Nothing But Thieves live moet zien
>> Nothing But Thieves live in de 3FM-studio
>> 'Trip Switch' van Nothing But Thieves is 3FM Megahit

Ster advertentie
Ster advertentie