Meer NPO
STER Advertentie

Akwasi over het opstappen van Ron Jans en gebruik van het 'n-woord'

Akwasi over het opstappen van Ron Jans en gebruik van het 'n-woord'
ANP

Dinsdag 18 februari 2020 - 17:05 uur

In Amerika is de (Nederlandse) voetbaltrainer Ron Jans opgestapt bij FC Cincinnati omdat hij in de kleedkamer meezong met een nummer waar het n-woord in voorkwam. 3FM-dj's Wijnand en Herman belden met Akwasi voor de nodige context.

Geschiedenis

De voetbalclub startte een intern onderzoek, maar Jans besloot voor die tijd al zijn ontslag in te dienen. "Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen, maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt", zegt hij in een eerste reactie. Waarom is dit zo'n groot ding geworden? Akwasi vertelt het een en ander hierover in de uitzending.

"Het is belangrijk om te weten dat Amerika een heel andere geschiedenis met het woord heeft dan Nederland. Het is een bloederige geschiedenis met geweld, rassenscheiding, raciale ongelijkheid, de civil rights movement... Cincinnati ligt in Ohio, een heel conservatieve zuidelijke staat. De club gaat hiermee echt voor een statement, ze stellen een voorbeeld. Da's naar voor Ron Jans, want die had eigenlijk geen benul." 

Licht ontvlambaar 

Waarschijnlijk is er een donkere speler in de buurt geweest toen Jans het woord meezong. Die is vervolgens niet naar Jans zelf toegestapt, maar naar de spelersvakbond. Is zo'n move overdreven of juist heel goed te begrijpen?

Akwasi: "In Amerika zijn mensen hierover echt licht ontvlambaar. Het is daar te vergelijken met een nazi-groet in Nederland, al zijn we hier alsnog redelijk coulant in vergelijking met de States. Donkere Amerikanen zijn, zeker rondom de slavernij, heel lang gedenigreerd en gekleineerd met het woord. In de hiphop is het nu een geuzennaam geworden, maar da's eigenlijk heel erg uit balans. Mensen zijn er veel langer mee vernederd." 

En on air dan?

Herman vraagt zich af of hij dan wel de track 'N*ggas In Paris' van Jay Z mag aankondigen, of dat hij dan juist geacht wordt zichzelf te censureren. Akwasi vind het goed dat hij dit als voorbeeld kiest.

"Als jij als wit iemand het woord n*gger in de mond neemt, zijn er flink wat mensen die hun wenkbrauwen zullen fronsen. Kan je dat niet wegpiepen of censureren? In Nederland reageren steeds meer mensen woke op deze dingen. Je moet gewoon rekening met elkaar houden, vrijheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid."

Als het erop neerkomt, had Akwasi het zelf wel nét effe anders aangepakt. "Ik was niet naar de vakbond gegaan. Ik had Ron uitgenodigd voor een biertje en hem uitgelegd dat je dit soort dingen echt niet zegt in Amerika, maar dat ik snap dat hij daar als Nederlander misschien niet helemaal goed van op de hoogte is. Helaas is niet iedereen zo, dus ik vind het wel echt sneu voor hem." 

Kijk live naar 3FM