Meer NPO
STER Advertentie

Hebben we een label nodig om gezondere keuzes te maken?

Hebben we een label nodig om gezondere keuzes te maken?

Dinsdag 9 april 2019 - 14:04 uur

A, B, C, D of E? Groen, Oranje of Rood? De Consumentenbond stelt voor een nieuwe scorekaart in te voeren om consumenten te helpen makkelijker gezonde boodschappen te kiezen, oftwel de 'Nutriscore'. 

Babs van der Staak van de Consumentenbond geeft aan dat het voor veel mensen moeilijk is om te zien hoe gezond of ongezond een product is. "Een sticker op de voorkant van alle producten kan daarbij helpen." Dit voorstel is in navolging van het Nationaal Preventieakkoord dat eind 2018 is ingevoerd. In dit akkoord komen zo'n 70 maatschappelijke organisaties en bedrijven overeen dat Nederlanders gezonder moeten worden.

Is het nodig?

In 2016 zijn de "Ik Kies Bewust" vinkjes afgeschaft, omdat deze niet goed werken. De vinkjes gaven aan welke producten een bewuste keuze zouden zijn binnen de productcategorie. Dit werkt erg verwarrend, want hierdoor werden ook producten als frituurvet gevinkt als een bewuste keus. Het is namelijk de meest bewuste keuze in die productcategorie. De Nutriscore werkt anders, omdat deze geldt over alle productcategorieĆ«n. In Frankrijk zijn ze er al sinds 2017 mee bezig en daar is het een succes. Het risico van de versimpeling van de Nutriscore is dat er te makkelijk gedacht kan worden over gezond eten. Een gezond dieet gaat verder dan een schijf van 5 en daarom wordt de consument aangeraden alsnog bewust na te denken over hun boodschappen. 

Voedingswetenschapper

Om een beter beeld te krijgen van hoe de producten gecategoriseerd worden en hoe het werkt belde 3FM-dj Sander met voedingswetenschapper Samefko Ludidi.

Kijk live naar 3FM