Meer NPO
STER Advertentie

Tim Hofman vertelt over zijn heftigste Spuiten En Slikken-reis ooit

Woensdag 7 december 2016 - 13:00 uur

BNN-presentator Tim Hofman reisde voor Spuiten En Slikken af naar de Filipijnen om de drugsoorlog in het land te documenteren. 3FM-DJ Domien Verschuuren was onder de indruk van Tims verhalen en belde hem.

Je kent Tim Hofman als BNN-presentator en host van #BOOS, het Youtube-platform waarmee hij mensen onboos maakt. Heel gezellig, dat laatste, maar Tim maakte de afgelopen weken voor Spuiten En Slikken écht heftige shit mee. Domien sprak Tim vanochtend (woensdag 7 december) over zijn reis. Het volledige gesprek beluister je hier:

'Tim vertelt over zijn heftigste Spuiten en Slikken op reis ooit'

Vijfduizend moorden in vijf maanden

De Filipijnen hebben een nieuwe president, Duterte, die zijn land drugsvrij wil maken. Hij motiveert iedereen in de Filipijnen op om hieraan mee te werken, van politie tot gewone burgers. Dit houdt in dat iedereen, zonder consequenties, een dealer of drugsgebruiker mag doden. Tim vertelt hoe dat eraan toe gaat:

"Als je een dealer weet, mag je hem doodschieten en er een bordje met 'pusher' naast leggen. Het probleem is dat je dat ook bij random mensen kunt doen, want ze checken het niet." 

Die gewelddadige aanpak leidde in de afgelopen vijf maanden, de periode dat Duterte aan de macht is, al tot vijfduizend drugsgerelateerde moorden. Tim sprak in Manila, hoofdstad van de Filipijnen, onder andere met twee huurmoordenaars die door politici zijn ingehuurd om vuile klusjes op te knappen.

Hoe ga je met zoiets om?

Volgens Tim is het best heftig om naar locaties af te reizen waar dit soort dingen gebeuren, maar hij vindt het ook absoluut nodig. Juist nu!

"Als je zoiets niet in beeld brengt, blijft het iets wat je kunt downplayen. Als je laat zien wat Duterte aanricht, is dat moeilijker. Deze oorlog gaat niet meer om drugs, maar om moorden."

Tijdens een reis naar Mexico kwam Tim voor het eerst in aanraking met drugsgerelateerde moorden, waar hij naar eigen zeggen 'verbrouwereerd' van was. Hij merkt dat het nog steeds veel impact op hem heeft, maar op een andere manier.

"De avond dat ik onderstaande foto maakte, kon ik niet zo goed slapen. Wat wel vreemd was om te merken is dat je lichaam een soort survivalmodus aanneemt als je vaker dit soort dingen ziet."

Drugsmoord in Manila

Vrede op aarde

Na het maken van de benodigde beelden voor Spuiten En Slikken kwamen Tim en z'n team nog even subtiel in opstand tegen de Manilaanse politie. Merry f'ing Christmas and peace on earth!

 

we gaan mee met de politie van Manila die een gewapende inval bij een drugsdealer gaat doen en we hebben tijdens het wachten de schakelaar van alle kerstverlichting bij het politiebureau gevonden en ze zijn behoorlijk blij met ons want we gaan er professioneel mee om. ?????????

Een video die is geplaatst door Tim Hofman (@debroervanroos) op

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM