3FM nieuws

14 (auto)biografieën van muzikanten die je moet lezen

  1. Nieuwschevron right
  2. 14 (auto)biografieën van muzikanten die je moet lezen

Als zelfs de verpleegster van Elvis haar memoires mag optekenen, dan is het hoog tijd om eens een lijstje te maken van (auto)biografieën die je éérst moet lezen.

Letetia Henley Kirk, die naam zal je waarschijnlijk weinig zeggen. Elvis Presley daarentegen... Nou, die eerstgenoemde was zo'n tien jaar lang de persoonlijke verpleegster van die laatste. Zij verzorgde Elvis en zijn familie jarenlang op Graceland en daar heeft ze een boek over geschreven met bijvoorbeeld nog nooit eerder vertoonde foto's erbij. Dit werk, Taking Care of Elvis - Memories with Elvis as His Private Nurse and Friend, komt binnenkort in eigen beheer uit.

Boekentiplijst

Dikke pluim voor Letetia, maar er zijn nog ontelbaar veel boeken over mensen uit de muziek die wat ons betreft íets meer prioriteit om te lezen hebben dan de hare. In het staartje van de zomervakantie, met het oog op de naderende herfst een kleine tiplijst van 14 biografieën en autobiografieën die je gelezen moet hebben. Welkom in ons boekenhoekje, dat alles behalve een compleet overzicht biedt...

1. Life - Keith Richards

De belichaming van rock-'n-roll bevindt zich over het algemeen op het podium met The Rolling Stones met een gitaar in zijn hand. Verder dompelt hij zich onder in de drank, drugs, vrouwen en alles wat God verboden heeft. Bij dat ultieme rocksterrenbestaan hoort een ultieme autobiografie die Keith dus zelf schreef met een klein beetje hulp van journalist James Fox.

2. Mötley Crüe: The Dirt - Neil Strauss

Hoe kunnen de mannen van Mötley Crüe eigenlijk nog in leven zijn? Hebben ze 'het' echt met zo veel groupies gedaan? Dat zijn maar twee bizarre vragen die je stelt bij de verhalen rondom de rockers die echt gigantisch werden in de eighties. Bizar, grappig, ontroerend, donker, vrolijk... het verhaal van Mötley heeft alles. Je geloof het bijna niet.

3. Amy, my daughter - Mitch Winehouse

Je zou al een boekenkast kunnen vullen met alleen de biografieën van Amy Winehouse, maar een die er uitspringt, is die ene die haar vader schreef. Een persoonlijk inkijkje in haar leven, zonder dat ze het zelf heeft kunnen schrijven. Tragisch, mooi en (heel toepasselijk bij Amy) niet zonder controverse. Paps Mitch zet zichzelf bijna als heilige neer, maar is volgens andere bronnen helemaal zo onschudig niet. Op zijn minst interessante invalshoek.

4. Broodje Gezond - Bart Chabot

"Het is maandagmiddag, klokslag twaalf uur. 'Ik ben net op. Herman komt zo, hij is even de deur uit, Iggy uitlaten.' Ze gaat me voor naar de keuken. 'Wil je thee? Er is cognac in huis.' Op het aanrecht liggen een pluk watten, een eetlepen en een injectiespuit. 'O,' zegt Xandra, 'ik zie dat Herman al ontbeten heeft'," en de toon is meteen gezet in Broodje Gezond. Bart Chabot trok jarenlang op met een van Neerlands grootste rock-'n-rollsterren en bracht in dit boek van heel dichtbij verslag uit.

5. Cash: The Autobiography - Johnny Cash & Patrick Carr

De film Walk The Line deed de country-rockster al eer aan, maar als je nog meer de diepte in wil, lees je natuurlijk zijn eigen levensverhaal. Een verhaal dat even bizar als indrukwekkend is. Hij vertelt over zijn oneindige strijd tegen zijn pillenverslaving, zijn verstoorde band met zijn familie, maar ook de landschappen die hij ziet vanuit zijn trouwe tourbus die hem de hele VS door heeft gebracht. Hij reflecteert op zijn leven en lijkt ervan te hebben geleerd in de herfst van dat leven.

6. The Lizard King: The Essential Jim Morrison - Jerry Hopkins

Als je het boek leest, zul je echt niet meer negatief beweren dat het alleen een alcoholistische, dronken lanterfanter is. Wat hij dan wel is? Een eigenzinnige, unieke poëet met een ongekend muzikaal talent.

7. Scar Tissue - Anthony Kiedis & Larry Sloman

Jarenlang moest je het leven van de frontman van de Red Hot Chili Peppers ontcijferen uit de lyrics van zijn liedjes. In 2007 kwam daar een einde aan met de release van Scar Tissue, de autobiografie van Anthony Kiedis. Zijn drugsdealende, acterende vader voedde hem op met de dingen waar hij zelf mee bezig was en dat zorgde ervoor dat Anthony vanaf jonge leeftijd ondergedompeld werd in de drugs, showbizz, seks en meer wat God verboden had. Hij vertelt openhartig over wilde nachten met bijvoorbeeld Cher en over het afzien bij het afkicken, om maar een paar voorbeelden te noemen van wat je kunt verwachten van deze autobio.

8. Decoded - Jay-Z

Eén van de grote boys uit de muziekbizz van nu is Jay-Z. Hij neemt je in Decoded aan het handje langs zijn meest opzienbarende lyrics en hangt daar zijn levensverhaal aan op. Hij laat zijn licht schijnen op muziek, het leven, zijn artistieke proces en zijn inspiratiebronnen en laat daar heel, héél veel foto's bij zien.

9. Roll Me Up And Smoke Me When I Die - Willie Nelson & Kinky Friedman

De enige persoon (of in elk geval muzikant) op aarde die Snoop Dogg onder tafel kon blowen, heeft verschillende biografieën en autobiografieën op zijn naam staan. Dit is wel een van de leukste. Het boek gaat all over the place, van vrouwen tot tourverhalen tot muziek tot pokertips tot religie, je kunt het zo gek niet verzinnen of het zit erin. Het geeft een uniek inkijkje in het denken van een unieke artiest met een unieke levenswijze.

10. Slash: The Autobiography - Anthony Bozza & Slash

Volgens The Observer is de autobiografie van Slash "the most insane autobiography you'll ever read" en dat komt op zijn minst in de buurt. Alle clichés komen aan bod: gesloopte hotelkamers, groupies, drank, drugs, the whole shabang. Maar de briljante gitarist vertelt ook hoe hij weer nuchter werd en zijn tweede huwelijk doorkwam en twee zoontjes kreeg. Zo blijkt Slash toch ook maar net een mens.

11. Shakey: Neil Young's Biography - Jimmy McDonough

Misschien niet heel erg in de gedachten van de 3FM-luisteraars van nu, toch enorm interessant. Neil Young is een van de meest invloedrijke heren uit de rock-'n-roll / country / folk uit de sixties en zijn hand is in de huidige muziek nog te horen. Zes jaar lang werden meer dan driehonderd mensen uit de entourage van Neil Young geïnterviewd om een kijkje te krijgen van het leven van de ster. Mcdonough ging ook zo'n vijftig (ja, echt!) uur zitten met de muzikant zelf. Een compleet werk is het resultaat.

12. Chronicles: Volume One - Bob Dylan

Niet een biograaf stelde de interessantste verhalen, ideeën en gebeurtenissen in het leven van Bob Dylan samen, maar hij deed dat zelf. Dat zie je terug in Chronicles: Volume One van Bob Dylan. Hij licht de keuzes toe die hij muzikaal en privé maakte. Van het motorongeluk in '66 tot de opnames van Oh Mercy in '89, hij weet het allemaal in een eigen, opmerkelijk goed geschreven stijl op te pennen. Het boek is veel openhartiger dan de interviews die we gewend zijn met de beste man.

13. Dear Boy: The Life Of Keith Moon - Tony Fletcher

In de laatste jaren van het leven van Keith Moon ging Tony Fletcher in gesprek met de vrouw, de dochter, de vriendin, Alice Cooper, Oliver Reed en many, many more om het leven van de drummer van The Who te vereeuwigen. Natuurlijk zitten de drank, drugs en gesloopte hotelkamer er allemaal in, maar de beschrijving van de ondergang van de drummer is minstens zo indrukwekkend om te lezen.

14. Mo' Meta Blues: The World According To Questlove - Ahmir 'Questlove' Thompson

Als drummer en semi-frontman van The Roots, DJ, producer, journalist en vast gezicht van Late Night with Jimmy Fallon heb je genoeg rock-'n-roll-verhalen opgedaan om een boek te vullen, toch? Klopt! En toch maakt Questlove (of ?uestlove) van zijn autobiografie wat anders dan anderen. De continue strijd tussen experimenteren, commercieel succes en de horizon van je luisteraar te verbreden loopt als rode draad door het boek heen en vervlecht zich met zijn eigen levensverhaal. Liefde voor muziek.

Bonustracks

Met 14 tips kun je wel even vooruit toch? Missen we er nog een paar? Vast wel, deel die vooral in de reply's onderaan. En zoals het hoort in de muziek, hebben we nog twee bonustracks. Hieronder staan die net buiten de categorie (auto)biografie vielen, maar minstens zo interessant zijn voor de muziekliefhebber.

>> 3voor12 had ook een lijst aan lekkere muziekboeken. Check die ook!

Bonusboek 1: Howling At The Moon - Walter Yetnikoff & David Ritz

Als hoofd van CBS Records maakte Walter Yetnikoff nogal wat gekkigheid mee met een hele bak aan muzikanten. Barbra Streisand, Mick Jagger, Marvin Gaye en Michael Jackson vielen allemaal onder zijn hoede en dat leverde een reeks aan bizarre verhalen over. Zelf pikte hij een alcohol- en cokeverslaving op, wat bijdroeg aan zijn eigen ondergang. De charismatische platenbaas levert een insiderskijkje in de rock-'n-roll.

Bonusboek 2: Mansion on the Hill - Fred Goodman

Hoe werd muziek uiteindelijk rock-'n-roll? Die vraag beantwoord Fred Goodman in Mansion on the Hill. Journalist en rockrecensent Goodman loopt de geschiedenis door aan de hand van legendarische voorbeelden en tekent zo de rise en rise van rock-'n-roll op.

Ster advertentie
Ster advertentie