3FM nieuws

7 Tips voor de echte vinyllover

  1. Nieuwschevron right
  2. 7 Tips voor de echte vinyllover

Vinyl is the new black. Grote geperste platen, die moet je hebben! Omdat de beginnende hobbyist misschien niet meteen zeker weet hoe je ermee om moet gaan, hebben wij online platenwinkel-eigenaar Bob van Bob's Vinyl aan de lijn gehad om voor jou de do's en don'ts te achterhalen. Zó haal je het maximale uit je collectie!

1. Hou je van gemak? Haal je platen dan online

Zit je in je luie stoel en heb je geen zin om tientallen dozen af te speuren naar een nieuwe aankoop? Dan is online bestellen een makkelijke methode om je hobby te faciliteren. Zorg wel dat het een betrouwbare webshop is die je nieuwe kilo's vinyl in een stevige doos verzendt. Vinyl is nogal gevoelig voor beschadigingen en die wil je niet hebben.

2. Kijk uit met tweedehands platen

Krap bij kas? Niet getreurd! Er zijn genoeg collecties die doorverkocht worden voor een prikkie. Let wel op dat er geen krassen, stof of vette vingers op zitten, dit zijn tekens van een slecht onderhouden plaat. Ook kunnen ze je naald en zelfs via de speler andere platen beschadigen, weg ermee dus!

3. Laat die kofferplatenspeler lekker links liggen

Je hebt ruwweg twee keuzes die je kunt maken als het gaat om platenspelers. Ben je #teamkoffer of #teamkofferloos? Bob die weet het wel. Hij laat de koffers voor wat ze zijn. Hoe geinig het design ook is, als je de naalddruk niet kunt instellen (wat met koffers het geval is) dan is de kans groot dat je LP's beschadigd raken. Let trouwens ook op de naald. Zorg dat hij scherp is, botte naalden zijn bad.

4. Houd je platen schoon

Als je helemaal klaar zit om loessoe te gaan op je nieuwe plaat, stof hem dan elke keer nog eventjes van te voren af met een speciaal borsteltje. Hierdoor blijven je platen stofvri, wat de luisterkwaliteit alleen maar kan bevorderen. Zijn ze echt vies? Dan kun je altijd nog gaan voor wat speciale reinigingsvloeistof. Niet al te duur en gaat lang mee, altijd fijn.

Mocht je nou echt eens money to blow hebben dan is daar Bob's persoonlijke favoriet: de platenwasmachine. Iets duurder dan de handwas, maar handig in gebruik!

5. Hou je platenspeler ook mooi schoon

Klein detail: een vieze plaat maakt je naald vies en vice versa. Een beetje alcohol should do the trick. Nu ben je er helemaal klaar voor! Gooi die plaat erop (met beleid) en doe een dansje of twee, je hebt het verdiend.

6. Vinyl opbergen? Doe het veilig

Uitgetwerkt en getwist? Berg je geperste babes dan veilig op. Vinyl kun je het beste rechtop plaatsen op een veilige plek, als je ze namelijk horizontaal stapelt kunnen ze door het gewicht krom trekken, dat wil je niet! Ook kun je beter de papieren binnenhoezen vervangen door eentje met plastic voering om krasjes te voorkomen.

7. Fix een goede persing

Mocht je op pad gaan voor een nieuwe plaat, let dan op de persing. Hier zit veel verschil tussen! Dit kun je niet zo makkelijk zien, maar een lage prijs en een slechte kwaliteit van de hoes/artwork zijn tekens van een slechte persing.

Wat een werk!

Nee, vinylverzamelaar extraordinaire word je niet vanzelf. Maar zeg nou zelf, hoe vet is het om een platencollectie te hebben. Gewoon lief zijn voor je schatjes, dan gaan ze lekker lang mee. Wie weet kun je ze over 30 jaar veilen en miljonair worden, mooi meegenomen toch? Als je nog niet weet waar je mee moet beginnen dan raadt Bob je 'Ten' van Pearl Jam aan en 'Abbey Road' van The Beatles. "Deze moet iedereen hebben," aldus onze expert. Succes!

Ster advertentie
Ster advertentie