Lowlands

Hoe haal je het beste uit het vernieuwde Lowlands?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe haal je het beste uit het vernieuwde Lowlands?

Deze vrijdag (18 augustus) gaat het uitverkochte Lowlands van start en ook dit jaar zijn er weer verrassingen te vinden op het terrein. Of je nou al jaren naar Lowlands gaat of voor de eerste keer - je weet nooit precies wat je te wachten staat.

Dit jaar zijn er een aantal flinke veranderingen doorgevoerd, wat zowel voor de beginnende en gevorderde Lowlands-bezoeker wat vragen kan opleveren. Hoe haal je nou het meeste uit het vernieuwde Lowlands? 3FM-redacteur Anne ging op onderzoek uit.

Let's find out

Ik ga zelf al jaren naar Lowlands en nog steeds heb ik niet het idee dat ik het festival van binnen en buiten ken. Als ik dat gevoel al heb, hoe denken die andere 54.999 bezoekers er dan over? Ik sprak met een aantal programmeurs van Lowlands en met Bente Bollmann (Marketing voor Lowlands en Down The Rabbit Hole) om antwoord te krijgen op mijn vragen.

Waarom de wijzigingen?

Dit jaar zijn er een heleboel dingen anders op het Lowlands-terrein. Natuurlijk gebeurt er ieder jaar wel iets anders, maar vanwege het jubileumjaar zijn de veranderingen nét iets beter te spotten. Komt dat omdat bezoekers niet meer tevreden waren? Nee.

Volgens Bente ligt het vooral aan het jubileum: Lowlands bestaat 25 jaar en dat is reden voor een feestje! Je kunt natuurlijk eindeloos gaan zitten terugkijken, maar Lowlands doet dat liever met mate. Het is natuurlijk veel leuker om goed naar je terrein te kijken en een gedeelte opnieuw vorm te geven. Dus dat deden ze!

Het begint al bij de entree

Het begint eigenlijk al op het moment dat ik m'n tent heb opgezet (wat dit jaar dus al op donderdagochtend om 9:00 uur kan) en het festivalterrein op loop: de schoorstenen zijn weg. Maar niet helemaal: ze zijn verplaatst. Namelijk naar het nieuwe 24-uursgebied 'ArmadiLLow', dat ook écht 24 uur per dag geopend is.

De schoorstenen zijn dus weg bij de entree, maar de entree zit nog wel gewoon op dezelfde plek. En er is ook voor het eerst een tweede entree, ter hoogte van de Heineken. Superhandig, want daardoor is er een iets betere flow tussen camping en festivalterrein. Lekker makkelijk, dit!

RIP Charlie

Als je eenmaal voorbij de entree bent en je je eerste biertje op hebt bij 'ArmadiLLow', kom je op het festivalterrein. Al snel zie je dat de Alpha en de Bravo er anders uitzien en wacht effe: waar is de Charlie eigenlijk? Bente vertelt me dat de Charlie weg is, maar dat de Alpha nu veel groter is. Door de nieuwe, halfopen constructie heb je op meer plekken beter zicht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als ik honger heb kan ik terecht bij een nieuwe horecastraat, East Street. Heb ik zere poten van het lopen? Dan moet ik even richting de Hemelpoort, want daar is namelijk een nieuw bosgebied met meertjes beschikbaar gekomen waar je even kunt chillen. Zo zijn er nog veel meer van dit soort veranderingen, maar die zijn het leukst om zelf te ontdekken.

Als de muziek verandert, verandert Lowlands mee

Laten we ook de muziek niet vergeten. Lowlands staat bekend om een brede muziekprogrammering. Van alternative tot indie en van rock tot elektronische muziek en hiphop. Qua programmering veranderde er de laatste jaren toch wel het een en ander. Elektronische muziek was al langere tijd een onderdeel en de laatste drie jaar wordt de hiphop steeds belangrijker. Dat zie en hoor je dan weer terug op Lowlands.

"We willen een goede afspiegeling zijn. Als het muzieklandschap verandert, veranderen wij daarin mee." - Bente

Groene stroom heeft prioriteit

Een groot terrein waar 55.000 bezoekers vier dagen lang ‘wonen’, hoe duurzaam kan dat nog zijn? Lowlands timmert al een aantal jaren flink aan de weg om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de stimulering van het OV en carpoolen.

Er wordt elk jaar een oplossing gevonden voor overgebleven kampeerspullen en flyeren is verboden op het terrein, want da's papierverspilling! Toch is er ook nog ruimte voor Lowlands om te groeien in duurzaamheid en volgens Bente zijn ze daar hard mee bezig: "Lowlands is bezig om uiteindelijk op het vaste elektriciteitsnet aan te sluiten. Vanaf dan kan er dus groene stroom afgenomen worden." Dit heeft, letterlijk, nog wat voeten in de aarde omdat er een nieuwe infrastructuur in de grond gelegd moet worden. En dat duurt even! "Maar het is zeker 1 van de dingen die onze prioriteiten heeft."

En nu?

Ik weet nu ongeveer wat me te wachten staat voor de komende editie van Lowlands. Maar hoe zit het met het randprogramma qua wetenschap en filosofie? Ik zocht al het een en ander voor je uit rondom hersengolf-experimenten en lezingen van The School Of Life. Ook is er een artikel waarin ik het dans-, literatuur-, cabaret- en het theaterprogramma met je doorneem!

Ster advertentie
Ster advertentie