Naar homepage
3FM nieuws

Kijk terug: 30 jaar Dutch Dance

  1. Nieuwschevron right
  2. Kijk terug: 30 jaar Dutch Dance

Dit najaar is het precies 30 jaar geleden dat in Nederland een nieuwe muziekstroming aan een opmars begon die zijn gelijke niet kent. Niemand kon toen vermoeden dat Dutch Dance zou uitgroeien tot één van Nederlands grootste exportproducten. Drie decennia dance: de VPRO besteedt er uitgebreid aandacht aan met een drieluik op NPO 3, podcasts en een website vol interviews en archiefmateriaal.

1. Pionieren

De pioniersjaren: van de kennismaking met het nieuwe fenomeen house in clubs tot de eerste illegale raves in verlaten loodsen en tunnels en van de invloed van de nieuwe partydrug xtc tot de eerste grote hits. Deel 1 van de drieluik drie decennia dance in Nederland.

2. Harder, harder, harder

In dit deel het verhaal van de grote doorbraken van dance, de opkomst van festivals als Thunderdome, Sensation en Awakenings, de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber.

3. De wijde wereld

Er worden nieuwe dance-stromingen bedacht en de verzakelijking zet door. Een nieuwe generatie dj's en organisaties neemt het roer over en stuwt de populariteit naar ongekende hoogte, ook in de VS.

Ster advertentie
Ster advertentie