3FM Serious Request

Milouska naar Haïti - reisverslag deel 3

  1. Nieuwschevron right
  2. Milouska naar Haïti - reisverslag deel 3

Milouska Meulens, presentatrice van het Jeugdjournaal, reist voor Zapp Goes Serious af naar Haïti om met eigen ogen de gevolgen van de stille ramp te zien.

>> Lees alles over de reis
>> Lees Milouska's eerste reisverslag
>> Lees Milouska's tweede reisverslag
>> Lees Milouska's vierde reisverslag
>> Lees Milouska's laatste reisverslag

Milouska houdt een blog bij. Check hieronder het derde verslag van haar reis.

Reisverslag deel 3

Wat een schijtzooi. Oneerlijke schijtzooi hier. Letterlijk. Cholerapatiënten liggen op een stuk op hout gespannen plastic met een gat erin. Onder het gat staat een oude verfemmer waarin ze hun darmen laten leeglopen. Ik zie tijdens het interview met een verpleegkundige een zieke man zijn geslacht met water afspoelen uit een 7-up flesje. Dat zet hij vervolgens aan z'n mond. Een jongetje van een jaar of 5 ligt op de stretcher naast hem staart met de lusteloze blik van een ernstig zieke.

Dit is het cholera-centrum in Jacmel, een middelgrote stad in het zuidoosten van Haiti. Het is uit plastic en latjes opgetrokken, op de grond ligt bouwzeil, het dak bestaat uit golfplaten. Hier komen mensen in heel hoge nood. Dit is de plek waar hun leven wordt gered. Zonder deze klinieken is sterven een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor cholerapatiënten.

Stralende lach

De verpleegkundige leidt me rond. Ze is oprecht tevreden. God heeft haar op het pad van cholerapatiënten gebracht zegt ze. Ze hebben alles in huis om iedereen goed te kunnen behandelen zegt ze. Als ze op tijd komen, blijven mensen in leven zegt ze. Het positieve wil ze kwijt. Het choleracentrum staat er, al drie orkanen lang. En de medicijnkasten zijn goedgevuld, daarvoor zorgt het Rode Kruis. Geen klacht of zucht laat deze verpleegkundige toe op haar lippen. Ik voel me klein naast haar stralende lach.

Milouska.

Kom ook in actie

Heel Zapp komt in actie voor 3FM Serious Request. Jij kunt helpen!

Maak meteen je actie aan via zapp.nl/3fm


Ster advertentie
Ster advertentie