3FM Serious Request

Bushra woont met haar ouders in een voormalig klaslokaal

  1. Nieuwschevron right
  2. Bushra woont met haar ouders in een voormalig klaslokaal

Bushra en haar ouders moesten vluchten en werden door het Rode Kruis opgevangen in een voormalig schoolgebouw in Damascus. Paul werd uitgenodigd voor een kopje koffie en vroeg Bushra wat hen is overkomen.

Paul ontmoet Bushra

Dit jaar wordt met 3FM Serious Request geld opgehaald voor kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. Zij kunnen niet (of niet regelmatig) naar school. En dat is juist zo belangrijk, want zonder opleiding en persoonlijke ontwikkeling hebben ze weinig toekomstperspectief. Paul vertrok eind oktober naar Syrië en zag daar met eigen ogen hoe de jonge generatie wordt getroffen door de oorlog.

Lees meer over het doel van dit jaar

Paul gaat naar school

Paul is in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Hij staat voor een school. Het valt hem op dat de sfeer gemoedelijker is dan hij van te voren had verwacht. In Homs zijn de gebouwen namelijk compleet verwoest door de oorlog, maar hier staat hij voor een vrij normaal schoolgebouw. Een schoolgebouw dat je ook in Nederland zou kunnen zien.

Bushra woont in de school

Als Paul de school binnenloopt, wordt hij verwelkomd door een groepje vrolijke kinderen. "You are very very beautiful," zegt een meisje tegen Paul. De naam van het meisje is Bushra. Ze woont samen met haar ouders in een van de klaslokalen. Beluister hieronder de audioreportage van Paul:

Check meer reportages van Paul

Het Rode Kruis vangt mensen op in een schoolgebouw

"Er viel een mortier-granaat op ons huis"

Bushra en haar ouders moesten het huis uitvluchten omdat er een mortier-granaat op hun huis viel. Niet iedereen overleefde het. Bushra's jongere broertje kwam om het leven.

Het Rode Kruis helpt

Dankzij het Rode Kruis zitten ze nu in het schoolgebouw, samen met nog 300 andere vluchtelingen. In halve klaslokalen wonen soms hele gezinnen. Ze vluchtten allemaal voor het geweld en konden vaak niks meenemen. Stel je voor dat je jaren in een opvang zit en niet kan werken of niet naar school kan. Dan is de situatie uitzichtloos.

Kom in actie voor 3FM Serious Request

Bushra (rechts) met een schoolvriendinnetje

Een eigen schooltas met schriften en pennen

Gelukkig kan Bushra wél naar school. Ze gaat elke dag. Van het Rode Kruis kreeg ze een eigen schooltas, schriften en pennen. Dat is belangrijk, want de scholen in Syrië kunnen dit niet bekostigen. Dus als je geen schoolspulletjes hebt, kan en mag je geen lessen volgen.

Wat kan ik doen?

Voor 20 euro kan het Rode Kruis kinderen zoals Bushra een schoolpakket geven. Uiteraard is het ook mogelijk om minder of meer te geven. Zo kan het Rode Kruis er voor vier euro bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen twee tot drie keer naar een traumaverwerkingscentrum kunnen. En voor 140 euro kan je een jongere een beroepsopleiding bieden.

Doneer direct

Ster advertentie
Ster advertentie