3FM Serious Request

Reisverslag van Eric Corton in Burundi deel 4

  1. Nieuwschevron right
  2. Reisverslag van Eric Corton in Burundi deel 4

Eric ging op dag 4 naar het district Cibitoke in Burundi om te kijken bij een school die helemaal gebouwd is met steun van de ouders van de kinderen. Inclusief latrines.

3FM Serious Request Blog 4 Burundi

Vanmorgen was zo’n typische clash tussen Europa en Afrika. Niet groot. Niet iets om boos over te worden maar wel frappant.

Gisteravond werd de afspraak gemaakt dat we om acht uur opgehaald zouden worden door onze chauffeurs om opnieuw naar het Noorden te gaan, naar het district Cibitoke.

Culture Clash

Ik werd om half zeven gewekt door mijn interne klok en na gedouched te hebben en een ontbijt met ei en mango stond ik met gekamde haartjes en de radiorecorder in de aanslag te wachten. Samen met Ben (de fotograaf) en Marnix en Martijn (de cameracrew) en Hanna van het Rode Kruis.

Acht uur werd kwart over acht en zelfs half negen. Toen werd er maar eens gebeld waar de auto’s bleven en er werd ons verzekerd dat ze onderweg waren. Ik had een interview met Giel op 3FM gepland staan om kwart voor 9 en dat ging gewoon door zonder dat er haast bij was. Zonder chauffeurs. Om negen uur was het dan zover. De auto’s arriveerden en we konden vertrekken.

Daar kan je je druk over maken... dat kan. Ik heb in 10 jaar reizen in Afrika inmiddels geleerd om dat nooit te doen. Slecht voor je hart, totale onzin en uiteindelijk kom je er toch wel. Het mooie is dat de Afrikanen ook echt geen rekening met jouw Europese haast gedrag houden en je instemmend gelijk geven als er gemord wordt over dit soort dingen maar er ondertussen volledig het hunne van denken. Rustig an, dan kom je er namelijk ook. Zalig.

Bouw van latrines

Goed. Dan werken. Zoals ik al eerder schreef is Cibitoke een arme regio in het noorden richting de grens met Rwanda. We komen aan bij een school die helemaal gebouwd is met steun van de ouders van de kinderen. Dat is uniek en heb ik echt nog nooit gezien in Afrika. Ouders werken vaak wel mee maar dat een heel schoolgebouw door hen wordt opgehoest is echt heel erg uniek. Het Rode Kruis in Burundi heeft besloten deze school te steunen met een grote watertank die regenwater opvangt waar de kinderen vervolgens hun handen mee kunnen wassen op school. Daarnaast worden er nieuwe latrines gebouwd en daar wou ik het dus even over hebben. Er zijn wel latrines in de buurt maar die zijn oud en worden verwaarloosd. Ik vond een oude latrine en zo zijn er meer te vinden in de omgeving.

Schoon drinkwater en water om mee te wassen zijn belangrijk maar een goed toilet is ook belangrijk om jezelf en de omgeving schoon en gezond te houden.

Die latrines zijn eigenlijk niks meer dan hele diepe gaten in de grond. Afhankelijk van de bodemstructuur kunnen die gaten wel tot 12 meter diep zijn. Dat gat is vaak een meter bij een meter of soms nog groter. Dat wordt vervolgens afgedekt met een betonnen plaat waar weer een kleiner gat in zit waar je je behoefte door doet.

Als je klaar bent zet je er een afdekplaat op die het kleine gat volledig afsluit. Dat om te voorkomen dat vliegen door het kleine gat naar de uitwerpselen vliegen en er vervolgens weer uitvliegen om op je gezonde verse eten te landen en de boel te besmetten.

Daarom zijn latrines zo vreselijk belangrijk. Ze zijn wel prijzig en arbeidsintensief, dat wel.

3FM Serious Request 2013

Daarom is er veel geld voor nodig. Dat geld kunnen we straks bij elkaar brengen als in december 3FM Serious Request weer begint.

Deze keer ben ik misschien wat kort, maar ik heb een lange, warme en enerverende dag achter de rug met heftige verhalen. Ik ga proberen te slapen. Morgen weer een dag.

Groet !

Eric

>> Lees hier Erics eerste reisverslag
>> Lees hier Erics tweede reisverslag
>> Lees hier Erics derde reisverslag
>> Lees hier Erics vijfde reisverslag
>> Lees hier Erics zesde reisverslag

Voorgaande reportages van Eric Corton

2012: Erics reis naar Malawi
2011: Erics reis naar Ivoorkust
2010: Erics reis naar Oeganda
2009: Erics reis naar Sierra Leone en Burkina Faso
2008: Erics reis naar Kenia
2007: Erics reis naar de Centraal Afrikaanse Republiek

Ster advertentie
Ster advertentie