3FM Serious Request

Doel 3FM Serious Request 2011 bekend

  1. Nieuwschevron right
  2. Doel 3FM Serious Request 2011 bekend

3FM en het Rode Kruis zetten zich tijdens Serious Request 2011 samen in voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties.

3FM en het Rode Kruis zetten zich tijdens het jaarlijkse evenement 3FM Serious Request samen in om een stille ramp onder de aandacht te brengen. Zo maakt 3FM Serious Request 2011 zich sterk voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. Vanuit het Glazen Huis focust 3FM zich op deze drijvende maar zeer kwetsbare kracht van het gezin. Dat maakte Eric Corton op dinsdag 7 juni 2011 bekend in de ochtendshow van Giel.

Doel 2011: hulp aan moeders in oorlogsgebieden

Eric schoof aan in de studio en legde uit dat juist de moeders die beschadigd zijn door geweld en conflict hulp nodig hebben, omdat zij de basis vormen van de samenleving en ongevraagd heel hard worden geraakt: "Veel vrouwen in oorlogsgebieden verliezen hun echtgenoot en staan er dan alleen voor. Daarnaast worden ze soms ook nog seksueel misbruikt waardoor ze op de vlucht moeten", aldus Eric Corton.

Eric legt het uit:

Miljoenen moeders getroffen door oorlog en conflict

In tenminste vijfendertig landen ter wereld worden miljoenen moeders ongevraagd getroffen door oorlog- of conflictsituaties. Ze lopen het risico hun partner te verliezen door geweld, het risico fysiek beschadigd te raken, het risico seksueel misbruikt te worden, het risico huis en haard te verliezen en het risico het gezin uiteen te zien vallen. Deze vrouwen staan dan alleen in de zorg voor hun gezin.

Stille kracht

De nood van moeders is onzichtbaar te midden van geweld en conflict. Moeders strijden op de achtergrond voor de veiligheid, het inkomen, de verzorging, de opvoeding en de gezondheid van het gezin. Zij vormen hiermee de stille kracht van het gezin. Valt de moeder weg of raakt ze beschadigd, dan raakt het hele gezin ontwricht.

Het Rode Kruis helpt: voedsel, water, een dak, veiligheid en een bestaan

Het Rode Kruis biedt moeders, geraakt door oorlog- of conflictsituaties, direct noodhulp. Bijvoorbeeld in de vorm van onderdak, voedsel, schoon drinkwater, gezondheidszorg en psychische hulp. Daarnaast helpt het Rode Kruis deze moeders bij de zoektocht naar hun familie.

Wanneer partners door gewapende troepen zijn weggehaald of zijn omgekomen, worden moeders hoofd van het gezin en daarmee ook kostwinner. Het Rode Kruis leidt deze moeders op zodat zij in een inkomen kunnen voorzien en voor de kinderen kunnen zorgen.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich samen met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie 3FM DJ's zich zes dagen op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Ook zijn ze online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart.

Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. En in 2008 en 2009 doen respectievelijk het Zweedse P3/SVT en het Zwitserse radiostation DRS 3 in samenwerking met Schweizer Fernsehen dat ook. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2010 stond het Glazen Huis in Eindhoven en werd € 7.135.707,- opgehaald. In 2011 staat het Glazen Huis in Leiden en in 2012 in Enschede.

Ster advertentie
Ster advertentie