3FM Serious Request

Ernest uit Ivoorkust verloor twee van zijn kinderen aan longontsteking

  1. Nieuwschevron right
  2. Ernest uit Ivoorkust verloor twee van zijn kinderen aan longontsteking

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van een longontsteking bij jonge kinderen.

(Foto: Sacha de Boer)

Geen elektriciteit of stromend water

Tijdens de reis die Wijnand maakte, kon er soms na uren rijden opeens een dorpje uit het niets opdoemen. Dorpjes met misschien net honderd inwoners en ontzettend slechte leefomstandigheden. De huisjes zijn er van klei, geen elektriciteit en stromend water kennen ze er niet. De 37-jarige Ernest is één van de honderd mensen die in zo'n dorpje woont.

Ernest verloor een zoon en dochter

Ernest leeft er met wat hij noemt zijn kleine gezinnetje. "Ik heb vijf kinderen. Drie meisjes en twee jongens. Een tijdje geleden had ik er nog zeven, maar twee van mijn kinderen zijn overleden. Een jongen en een meisje, beiden aan dezelfde ziekte. Het heeft me veel verdriet gedaan, heel veel verdriet. Ik denk dat ik alleen maar kan bidden dat deze ziekte niet ook mijn andere kinderen neemt."

Beluister hieronder de reportage die Wijnand maakte.

Duur: 3 minuten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Longontsteking of Djeke?

Als Wijnand vraagt aan welke ziekte zijn kinderen zijn overleden noemt Ernest 'Djeke'. In Nederland kennen wij de ziekte onder de naam longontsteking, maar hier kennen ze die term niet. Hier noemen ze het 'Djeke'. Een ziekte die volgens Ernest op een hele specifieke manier wordt veroorzaakt. "Als een vrouw zwanger is, mag ze een bepaalde vis niet eten. De vis heet Djeke. En als een vrouw deze vis wel eet, krijgen de ongeboren kindjes deze ziekte."

Het gevolg van deze ziekte is ontsteking van de longblaasjes dat zorgt voor koorts, hoestbuien en kortademigheid. Symptomen die ook Ernest herkent. Niet wetende wat de daadwerkelijke oorzaak hiervan is.

(Foto: Sacha de Boer)

Het Rode Kruis geeft voorlichting

Voor maar drie euro gaat het Rode Kruis langs in een dorpje als dat van Ernest. Om inwoners bewust te maken van de échte oorzaak van longontsteking, hoe je de ziekte herkent en hoe het te genezen is. Steun daarom 3FM Serious Request en help mee in de strijd tegen deze stille killer. Zodat Ernest zijn ergste nachtmerrie geen werkelijkheid wordt.

(Foto: Sacha de Boer)

Wil je meer verhalen van Wijnands reis lezen en bekijken? Dat kan hier.

Kom in actie!

Wil jij een steentje bijdragen zodat het Rode Kruis kan helpen? Vraag tijdens 3FM Serious Request een plaat aan, doneer of tuig je eigen actie op om geld op te halen.

Ster advertentie
Ster advertentie