3FM Serious Request

Milouska naar Haïti - reisverslag deel 5 (eind)

  1. Nieuwschevron right
  2. Milouska naar Haïti - reisverslag deel 5 (eind)

Milouska Meulens, presentatrice van het Jeugdjournaal, reist voor Zapp Goes Serious af naar Haïti om met eigen ogen de gevolgen van de stille ramp te zien.

>> Lees alles over de reis
>> Lees Milouska's eerste reisverslag
>> Lees Milouska's tweede reisverslag
>> Lees Milouska's derde reisverslag
>> Lees Milouska's vierde reisverslag

Milouska houdt een blog bij. Check hieronder het vijfde en laatste verslag van haar reis.

Reisverslag deel 5

En toen kwamen de tranen. Ze overvielen me vanmorgen, veilig en wel terug bij mn lief en kinderen. Hete tranen van onmacht en van verdriet om zoveel narigheid in één land. Maar ook om de kracht en hoop van de mensen die er wonen.

Ik ben blij dat de emotie nu pas neerdaalt en niet toen al. Wat hebben Bedia, Alfana en al die andere meisjes eraan om mij te zien huilen om hun leven? Hun verhalen over toegenomen tienerzwangerschappen na de aardbeving, die zoveel meisjes wees maakte, maken me misselijk. Maar wat kopen zij voor mijn gevoel? Daarom vertellen ze me niet over hun pijn.

Aan de slag

Ik moet ermee aan de slag. Hun woorden omzetten in daden. Vertellen zal ik aan wie ook maar luisteren wil. Hun verhalen zal ik delen zodat Haïti een beetje minder vergeten kan worden. Dat prachtige land vol lieve, warme en verrassend goedlachse kinderen. Dat volk waar de wereld met de rug naartoe staat al sinds hun voorouders in opstand kwamen tegen het slavenbestaan en hun ketenen afwierpen.

De Haïtiaan voelt zich in de steek gelaten door ons. Hij is in nood en roept om hulp. Na de aardbeving trokken mensen massaal vanuit nauwelijks beschadigde delen naar de hoofdstad. Daar was hulp. 1,3 miljoen mensen woonden toen in tentenkampen. Nu nog 175.000. Ik hoop van harte dat ook zij een thuis vinden voor de laatste hulpverleners vertrekken en de Haïtiaan weer moederziel alleen z'n eigen virtuele boontjes dopt.

Afvoerputje

Dag Haïti. Met je paradijselijke stranden waar geen toerist op durft. Met je veerkrachtige kinderen die blijven lachen, hoe uitzichtloos hun situatie ook is. Problemen stromen naar je toe zoals water naar een afvoerputje. En toch. Je bent er nog.

Hallo Nederland, met je rijkdom waardoor je kinderen niet dood hoeven gaan door diarree. Ik hoop dat ik door mijn ervaringen in Haïti iets minder mee zal doen met je geneuzel om niks en iets meer m'n best zal doen voor de dingen waar het echt om gaat in het leven.

Dag.

Milouska.

Kom ook in actie

Heel Zapp komt in actie voor 3FM Serious Request. Jij kunt helpen!

Maak meteen je actie aan via zapp.nl/3fm

Ster advertentie
Ster advertentie