3FM Serious Request

Franks reis door Zuid-Soedan voor 3FM Serious Request

  1. Nieuwschevron right
  2. Franks reis door Zuid-Soedan voor 3FM Serious Request

Eén van de thema's van dit jaar voor 3FM Serious Request: Lifeline is noodhulp bij oorlog en conflict. Om dit probleem in beeld te krijgen is 3FM-dj Frank van der Lende samen met het Rode Kruis in Zuid-Soedan waar al jaren een vreselijke burgeroorlog gaande is. Hier spreekt hij slachtoffers van de oorlog en vrijwilligers die er alles aan doen om hulp te bieden.

Waarom doet hij dit?

Na een lange dag reizen komt Frank op de eerste dag aan in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Zuid- Soedan is een van de gevaarlijkste landen om hulp te verlenen, maar juist daarom is het des te meer nodig. Vanwege een enorme burgeroorlog zijn miljoenen mensen op dit moment op de vlucht en zitten ze vaak zonder eten en onderdak.

De hele week zal Frank door het land reizen door gebieden waar het Rode Kruis noodhulp biedt in verschillende vormen. Dit wordt vastgelegd in reportages die Frank daarna weer mee naar huis neemt, zodat hij tijdens 3FM Serious Request kan laten zien waarom geld en hulp zo hard nodig zijn.

Herman belde op 3 december met Frank vanuit Zuid-Soedan. In het land werd twee weken geleden een frigide akkoord getekend om de burgeroorlog tot een halt te roepen. De afgelopen jaren zijn er enorm veel vluchtelingen bijgekomen en door de oorlog is veel medische zorg verdwenen. "Hoe is het om het zelf mee te maken?" vraagt Herman. Frank: "Het is onwerkelijk, inmiddels ben ik bijna een week hier. De eerste twee/drie dagen wist ik niet wat mij overkwam." Hij kreeg vooral het gevoel dat hij in een film zat. "Ik stap straks weer in het vliegtuig en ik zit weer in de 3FM-studio... maar voor de mensen die ik spreek, gaat dit altijd door." Luister het bijzondere telefoontje hier terug:

Een paar bijzondere en aangrijpende verhalen mochten we alvast delen.

Slapen in Zuid-Soedan doe je zo

Het verhaal van Malek

Dit is Malek (17). Zijn vader werd doodgeschoten toen ze werden aangevallen door gewapende mannen. Daarbovenop kreeg zijn zieke zusje een hartaanval van de schrik, die zij niet overleefde. Nu is hij de oudste en moet hij het gezin draaiende houden. Dit doet hij met spullen van het Rode Kruis zoals jerrycans, zeilen en slaapmatjes.

Frank en Malek

Het verhaal van Matthew

Dit is Matthew (27). Hij zet zich elke dag in om zijn landgenoten te helpen. Dit doet hij door middel van het uitdelen van voedselpakketten en het op de kaart zetten van problemen. Hij is een grote vent, die volgens Frank alles onder controle heeft. En omdat hij één van de lokale mensen is, vertrouwen de andere burgers en slachtoffers hem, wat erg belangrijk is.

Frank en Matthew

Het verhaal van Eduard

In het dorpje Toch spreekt Frank Rode Kruis-vrijwilliger Eduard. Hij legt uit hoe ondervoeding het grootste probleem van deze regio is geworden. Samen bezoeken ze een kliniek waar de armpjes van pasgeboren baby's worden opgemeten om meteen na de geboorte te checken hoe erg ondervoed ze zijn. "Het is allemaal de schuld van de burgeroorlog," verteld Eduard. "Door de oorlog is het gebied zo geïsoleerd geraakt van hun oogsten en bevoorrading dat er simpelweg niks te eten is."

Het team wordt ontvangen in Toch
In de kliniek
Frank en Eduard

Kom in actie

Binnenkort komt Frank weer thuis met een enorme lading aan verhalen. Deze verhalen zal 3FM de komende weken en tijdens 3FM Serious Request met jou delen. Wil je nu al wat doen? Dat kan! Kom in actie voor, meld hem hier aan en join the lifeline!

Ster advertentie
Ster advertentie